sobota, 11 lutego 2012

Nalewka węgierkowa

Składniki

1i1/2 kg węgierek
4 szk spirytusu
2 szk cukru



Przygotowanie

Bardzo dojrzałe węgierki umyć,osuszyć ,wydrylować.Włożyc do dużego słoja i zalać spirytusem,dodoć kilka pestek.Naczynie zamknąć i pozostawić w ciemnym pomieszczeniu przez 4 tygodnie.Po tym czasie zlać nalewkę pozostawiając śliwki.Nalewkę zakorkować i schować.Śliwki przesypać cukrem szczelnie zamknąć i pozostawić w tych samych warunkach na kolejne 3 tygodnie po czym starannie zlać płyn ze śliwek i połączyć z wcześniej zlaną nalewką,wymieszać,zakorkować,zalakować.Przechowywać jak najdłużej,bo jak mówią im starsza tym lepsza.
A co do śliwek ,no cóż .....smacznego ale uwaga są mocne ,tak jak nasza nalewka można ją przed podaniem rozcieńczyć .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz