niedziela, 5 lutego 2012

Czekoladowy jeż i jeżowe muffinki

Składniki


100 g czekolady
140 g masła
szczypta soli
150 g cukru pudru
6 jajek
50 g bułki tartej
50 g startych migdałów
50 g mąki pszennej
100 g czekolady do polewy
50 g migdałów




Przygotowanie

Etapy przygotowania

Czekoladę podzielić na małe kawałki, podgrzać w gorącej kąpieli i odstawić do schłodzenia. Formę do pieczenia (zakupilam na ten cel specjalnie podłużną zaokrąglona) wysmarować masłem i wysypać tartą bułką.
Oddzielić bialka od zółtek. Miekkie masło i 50g cukru pudru utrzeć na białą masę, dodawać stopniowo żółtka i po łyżkce roztopionej czekola­dy. Białka posolić i ubić z nich sztywną pianę, dodawać stopniowo 100g cukru pudru i ubijać, aż piana zrobi się błyszcząca. Bułkę tartą wymie­szac z mąką, startymi migdałami i kremem czekoladowym, dodac do piany, lekko wy­mieszać, wlać do formy i upiec. Piec w 180st. przez 45min.Ciasto po upieczeniu wyjąć po 15 minutach z formy. W międzyczasie sparzyć migdały,
obrać je ze skórki. Ciasto przybrać migdałami pokro­jonymi na małe podłużne kawałki. Po ostudzeniu polać polewą czeko­ladową zrobionej z roztopionej czekolady w kąpieli wodnej połaczonej z łyzka masła i 1/4 szkl. mleka. Do malowania wystajacych migdałów radze uzyc pedzelka i kazdy migdał smarowac osobno czekoladą.
Czesc ciasta nie zmiescila sie w foremce wiec upiekłysmy 8 muffinków a corka nadziała na nie kolce z migdałow i sama obsmarowala czekoladą robiac muffinkowe kasztany czy tez jeże.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz