czwartek, 9 lutego 2012

Gołąbki z włoskiej kapusty

Składniki

8 dużych liści włoskiej kapusty
3 cebule
50 dag mielonej wieprzowiny
3 łyżki tłuszczu
2 łyżki musztardy
2 duże kiszone ogórki
1 łyżka kminku
300 ml bulionu z warzyw (może być z kostki)
200 ml śmietany
1 łyżeczka mąki sól i pieprz do smaku



Przygotowanie

Liście kapusty umyć, włożyć do wrzątku, blanszować 1-2 min, osączyć na sicie, Osuszyć. Ostrym nożem wyciąć zgrubienia. Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na 2 łyżkach tłuszczu. Dodać mięso i smażyć przez 5 min.. Dodać musztardę, sól i pieprz. Wymieszać. Ogórki przekroić wzdłuż na cztery części. Na liście kapusty nałożyć mięso i po ćwiartce ogórka. Zwinąć jak roladki. Łyżkę tłuszczu rozgrzać w rondlu, włożyć gołąbki i kminek. Smażyć przez 3 minuty. Wlać bulion, dusić pod przykryciem 20 min. Zdjąć pokrywkę, dalej gotować aż sos się zagęści. Śmietanę rozrobić z mąką, wymieszać z sosem z duszenia, gotować 2 min. Przyprawić do smaku solą i pieprzem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz