sobota, 11 lutego 2012

Fasolka po bretońsku-ulubiona mojego męża

Składniki

30dkg fasoli„Jaś”
10dkg boczku
15dkg kiełbasy
4 cebule
3 łyżki oleju
1 łyżka mąki
3 łyżki koncentratu pomidorowego
sól,pieprz
papryka słodka,ostra
majeranek




Przygotowanie

Fasolę opłukać,zalać zimną wodą i odstawić na kilkanaście godzin.
Ugotować ją w tej samej wodzie,w razie potrzeby dolać wrzątku.
Boczek ugotować,pokroić w kostkę.
Cebulę pokroić w kostkę,zeszklić na oleju.Do cebuli dodać mąkę,zasmażyć i rozprowadzić wywarem z boczku.
Koncentrat pomidorowy wymieszać z fasolką,dodać przyprawy,cebulę,pokrojoną w kostkę kiełbasę i boczek.Wszystko razem zagotować.
Fasolę podawać z pieczywem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz