środa, 22 lutego 2012

Boska zapiekanka z brokułami.

Składniki




450g mrożonych brokułów (paczka) lub świeżych
2 dobre kiełbasy podwawelskiej
300g makaronu świderki/fale
ok. 200g startego, żółtego sera Gouda

sos:


2,5 szklanki mleka
2 łyżki mąki
2 łyzki masła
2-3 ząbki czosnku

sól, pieprz




Jeśli komuś się spieszy to może wykorzystać gotowy sos biały (np. z Knorra). Potrzebne będą dwa opakowania. Należy go przygotować według przepisu, a potem tylko dodać czosnek i podsmażoną kiełbasę.



Przygotowanie

Podane proporcje dla mnie są średnio przydatne, bo z reguły wszystkie składniki dodaję "na oko". Lubię też gdy w zapiekance przeważają brokuły, a nie makaron, więc dodaję ich sporo (pewnie więcej niż podałam).
Mój mężczyzna oszalał na punkcie tej zapiekanki ;) Nie ważne na jakie frykasy się porwę, to zawsze będzie jego ulubione danie. Mam nadzieję, że innym też posmakuje.

Brokuły gotujemy w osolonej wodzie al dente (nie mogą się rozgotować!). Gdy już będą gotowe, odcedzamy i przelewamy zimną wodą żeby nie straciły koloru. Kroimy w mniejsze kawałki. W międzyczasie gotujemy makaron, również al dente. Po ugotowaniu przelewamy zimną wodą. Kiełbasę podwawelską kroimy w średniej grubości, niedługie paseczki i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Smażymy aż mocno się zrumieni. W niedużym rondelku roztapiamy masło, następnie dodajemy mąkę i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Wlewamy mleko mieszając, uważamy aby nie powstały grudki. Kiedy sos zgęstnieje, przelewamy go na patelnię z wcześniej podsmażoną kiełbasą. Wszystko dokładnie mieszamy na niedużym ogniu, przeciskamy czosnek oraz doprawiamy solą i pieprzem. Nastawiamy piekarnik na 180°C. Do żaroodpornego naczynia wrzucamy makaron i brokuły, następnie dodajemy wcześniej przygotowany sos i wszystko razem dokładnie mieszamy (w trakcie pieczenia sos scali składniki). Wkładamy naczynie do piekarnika i zostawiamy na 15 minut. Po tym czasie wyciągamy zapiekankę, posypujemy ją startym serem i ponownie wkładamy do piekarnika na 10 minut (dzięki temu ser nie spiecze się na twardą skorupę). Po upieczeniu zapiekanka powinna odczekać około 10 minut. Po tym czasie podawać i pałaszować ze smakiem (świetnie smakuje z dodatkiem ketchupu).


Życzę smacznego 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz