czwartek, 9 lutego 2012

Cukinia na ciepło

Składniki


2 - 3 cukinie młode (wielkości dużych marchewek) lub duże (wtedy do potrawy usuwamy gniazda nasienne)
marchewka (wielkości małej cukini)
cebula (obojętnej wielkości)
olej do smażenia (mało)
przyprawy: sól, kolendra mielona

lub jak kto lubi (i tu myślę o proporcjach warzyw i kompozycji przypraw)




Przygotowanie

Kroimy cebulę w drobną kostkę i smażymy na małej ilości oleju. Obieramy marchewkę i kroimy na zapałkę (ja to robię przy pomocy szatkownicy - na takie mniejsze frytki). Dodajemy do usmażonej, ale nie przyrumienionej zanadto cebuli. Dusimy pod przykryciem. Obieramy cukinie ze skórki. Jeśli faktycznie udało nam się kupić (lub wychodować) małe cukinie - kroimy na zapalkę razem z pestkami. Jeśli cukinie mają rozwinięte duże pestki - wydrążamy gniazda nasienne i wtedy kroimy.Dodajemy do cebuli z marchewką i już bez przykrycia dosmażamy przyprawiając solą i kolendrą.

Polecam ten moim zdaniem smaczny jesienny dodatek do II dania.

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz