Składniki
ciasto francuskie - 1 opakowanie na dwa filety
filety z kurczaka
Dodatki dowolne:
musztarda
plasterki boczku
ser pleśniak
pieprz
sól
papryka
ser żółty
ogórek kiszony
Przygotowanie
Ciasto francuskie może być takie z biedronki trzeba przeciąć na pół - wtedy można nim obłożyć dwa niezbyt grube filety.
Dłuższym bokiem układamy do siebie i nacinamy po lewej i po prawej stronie takie paseczki, by można było obłożyć filecik.
Filety - licząc po sztuce na łebek, odpowiednio oczyszczone, układamy na przygotowanym cieście, i tu już panuje dowolność co dalej. Moja ostatnia wersja to wypaćkane musztardą, obłożone boczkiem i serkiem pleśniakiem. Ale można i paprykę i pieczarki i ser żółty i ogóraski.... czym chata bogata.
Teraz najważniejsze: te nacięte paseczki trzeba umiejętnie założyć na filet, tak by wyglądało to jakoś. Nie musi być szczelne - nawet wskazane by były małe szczelinki, bo kurczaczek paruje i trochę się to tam ma gdzie wydostać. Teraz tylko posmarować rozbełtanym jajeczkiem i do piekarnika na 30-40 min, aż się ślicznie zezłoci - temp. 180-200oC.
A potem podawać gorące w towarzystwie sałaty, frytek, ziemniaczków... Smacznego.
Niestety nie mam fotki wnętrza bo się wszyscy na jedzenie rzucają ale zaręczam, że pyszne
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz