poniedziałek, 10 października 2011

Texas chilli

Składniki

0,5 kg mięsa mielonego (wołowego lub wieprzowo-wołowego)
1 cebula
2 łyżki oleju
1 puszka fasoli czerwonej
1 czerwona papryka
0,25 kg startego twardego żółtego sera
200 g (średni słoiczek) przecieru pomidorowego
1 łyżeczka chilli
sól, pieprz
ew. słodka papryka, kurkuma



Przygotowanie

Cebulę pokroić w jak najdrobniejszą kostkę i zeszklić w garnku na oleju.Do cebuli dodajemy mięso i dusimy.Dodajemy chilli i ewentualnie kurkumę (niedużo!!!)W zależności od naszych upodobań co do twardości czerwonej papryki dodajemy ją do mięsa w odpowiednim momencie.Następnie wlewamy przecier pomidorowy i fasolę. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Całość dusimy kilka minut na małym ogniu.Na koniec dodajemy starty żółty ser i mieszamy wszystko.Podajemy z ryżem lub frytkami oraz surówką (kapusta pekińska jest tu najlepsza).


SMACZNEGO  !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz