sobota, 29 października 2011

Wiśniowy sad

Składniki



biszkopt:
8 jaj
1szkl cukru
3/4szkl mąki
1,5 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa wiśniowa:
1kg wiśni drylowanych (mogą być mrożone)
kisiel wiśniowy

Masa śmietanowa:
0,5l śmietany kremówki
masa śmietanowa o smaku waniliowym




Przygotowanie

Z podanych składników pieczemy biszkopt studzimy i kroimy na 3 częsci.
Masa wiśniowa : kisiel gotujemy według przepisu na opakowaniu możemy zamiast wody dać sok z wiśni (dla wzmocnienia smaku) do goracego dodajemy wiśnie, mieszamy i odstawaiamy do ostygnięcia
Masa śmietanowa: schłodzoną śmietanę ubijamy i pod koniec ubijania dodajemy zawartośc torebki i mieszamy
Wykonanie
pierwsza częśc biszkoptu  na nią 1/3 masy wiśniowej na nią 1/3 masy śmietanowej, biszkopt 1/3 masy wiśniowej , 1/3 masy śmietanowej, biszkopt pozostała masa wiśniowa i ze szprycy robimy rozetki z masy śmietanowej i smarujemy nią boki ciasta. Ciasto odstawaimy do zastygnięcia. Ciasto nie jest zbyt słodkie ma lekko winny smak .
Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz