czwartek, 13 października 2011

Tort truskawkowo - jagodowy

Składniki



BISZKOPT Z JAGODAMI:

     ♦ 125 g margaryny (ok. 3 łyżki)
     ♦ 2 jajka
     ♦ 1 szkl. cukru pudru
     ♦ 1 cukier waniliowy (10g)
     ♦ ¾ szkl. mąki
     ♦ 2 łyżki mąki ziemniaczanej
     ♦ 1 łyżeczka proszku do pieczenia
     ♦ 125 g jagód

MASA TRUSKAWKOWA:

     ♦ ½ kg truskawek
     ♦ 1/3 szkl. mleka
     ♦ 300 ml śmietany kremówki
     ♦ 1 śmietan-fix
     ♦ 4 łyżki cukru pudru
     ♦ 1 cukier waniliowy (10g)
     ♦ 3 duże łyżki żelatyny

WIERZCH:

     ♦ 250 g truskawek
     ♦ 125 g jagód
     ♦ ½ szkl. klarownego soku jabłkowego
     ♦ 1 łyżka żelatyny





Przygotowanie


BISZKOPT Z JAGODAMI:

W misce wymieszać ze sobą obie mąki z proszkiem do pieczenia.
Margarynę utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, na gładką, masę. Dodać jajka, cały czas miksując. Na końcu wsypać mąki z proszkiem do pieczenia.
Masę wylać do wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą tortownicy (Ø 26 cm). Na wierzch wysypać obtoczone w mące jagody. Piec ok. 25 min. w 170ºC.

MASA TRUSKAWKOWA:

Truskawki zmiksować z mlekiem.
Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i śmetan-fixem. Do masy dodać zmiksowane truskawki.
Przygotować żelatynę zgodnie z przepisem na opakowaniu (wsypać do rondelka, zalać małą ilością zimnej wody, pozostawić kilka minut, aż napęcznieje. Następnie podgrzewać cały czas mieszając- NIE GOTOWAĆ!). Do zimnej żelatyny dodać 2 łyżki masy truskawkowej, energicznie wymieszać, następnie wlać do reszty masy truskawkowej, cały czas miksując.
Tężejącą masę wylać na upieczony i ostudzony biszkopt z jagodami. Wyrównać wierzch.

WIERZCH:

Żelatynę wsypać do rondelka, zalać sokiem jabłkowym. Gdy napęcznieje, podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając. Wierzch tortu udekorować owocami. Zalać wierzch zimną galaretką jabłkową.

Smacznego !!!

♣ Zamiast samemu przyrządzać galaretkę jabłkową, można użyć gotowej z paczki o smaku jabłkowo-miętowym, ew. cytrynowym.



Zmodyfikowany przepis z gazety "Pyszne ciasta na powitanie lata 08/2005"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz