wtorek, 25 października 2011

mus z truskawek i malin

Składniki

Składniki:
             § 40 dag truskawek lub mali
             § 4 białka
             § 6 łyżek cukru pudru
             § 1 galaretka malinowa
             § ew. bita śmietana lub waniliowy serek do ozdoby



Przygotowanie

Przygotowanie:

      Owoce umyć, kilka odłożyć a resztę zmiażdżyć ,dodać cukier. Namoczoną wcześniej galaretkę rozpuścić w 1/3 ilości wody . Z białek ubić sztywna pianę , dodać zmiażdżone owoce ,rozpuszczoną galaretkę i intensywnie ubijać do momentu , Az masa zacznie gęstnieć. Wtedy przełożyć do wcześniej przygotowanych naczyń (foremka lub pucharki),odstawić do ostygniecie i ozdobić pozostałymi owocami aby lekko się wtopiły do masy. Przed podaniem ozdobić kleksami śmietany ubitej z cukrem waniliowym lub serka waniliowego i startą czekoladą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz