niedziela, 9 października 2011

Zapiekanka z ziemniakami, pieczarkami i boczkiem

Składniki

Składniki
8 ugotowanych ziemniaków


150 g pieczarek


100 g Cheddar


3 plasterki szynki i 3 plasterki boczku


3 łyżki oliwy


2 jajka


150 g śmietany 18%


1 ząbek czosnku


1 cebulka


sól i pieprz





Przygotowanie

Ugotowane ziemniaki kroję w plasterki, pieczarki również. Cebulę w cieniutkie plasterki lub drobną kostkę, czosnek drobno. Wędlinę i boczek w paseczki.

W miseczce mieszam śmietanę z oliwa i jajkami, ser, sól i pieprz. 

Do żaroodpornego naczynia wlewam kroplę oliwy, smaruję a potem układam ziemniaki, pieczarki, cebulę, czosnek, boczek wedlina, polewam częścią sosu i znów ziemniaki, cebula, czosnek, pieczarki i boczek, wędlina, wlewam sos do końca.

Wstawiam do nagrzanego do 200 C piekarnika, piekę około 20-30 minut (bez przykrycia). Gotowe :)
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz