Składniki
Składniki
8 ugotowanych ziemniaków
150 g pieczarek
100 g Cheddar
3 plasterki szynki i 3 plasterki boczku
3 łyżki oliwy
2 jajka
150 g śmietany 18%
1 ząbek czosnku
1 cebulka
sól i pieprz
Przygotowanie
Ugotowane ziemniaki kroję w plasterki, pieczarki również. Cebulę w cieniutkie plasterki lub drobną kostkę, czosnek drobno. Wędlinę i boczek w paseczki.
W miseczce mieszam śmietanę z oliwa i jajkami, ser, sól i pieprz.
Do żaroodpornego naczynia wlewam kroplę oliwy, smaruję a potem układam ziemniaki, pieczarki, cebulę, czosnek, boczek wedlina, polewam częścią sosu i znów ziemniaki, cebula, czosnek, pieczarki i boczek, wędlina, wlewam sos do końca.
Wstawiam do nagrzanego do 200 C piekarnika, piekę około 20-30 minut (bez przykrycia). Gotowe :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz