wtorek, 11 października 2011

Pasta alla putanesca

Składniki

500g makaronu

przepis na SUGO:
- Pomidory bez skórki w zalewie 400g
- Oliwki bez pestek (garść lub więcej)
- Cebula (2 sztuki)
- Czosnek (mała główka)
- Kapary (kilka sztuk)
- Świeże zioła (bazylia, rozmaryn itp.)
- Przyprawy - pieprz, pepperoni
- Oliwa
- Parmezan starty



Przygotowanie

Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklić na patelni.
W międzyczasie zagotować wodę na makaron. Ugotować al dente.
W garnku na rozgrzaną oliwę wycisnąć czosnek (zostawić ok. 3 ząbki na później), dodać rozmaryn i lekko zeszklić (czosnek nie może zbrązowieć).
Pomidory pokroić w kostkę i wrzucić z zalewą do garnka z czosnkiem. Doprawić przyprawami. Gotować pod przykryciem mieszając od czasu do czasu. Gotową cebulę dodać do garnka i po czasie dorzucić kapary i pokrojone w krążki oliwki. Poszatkować ząbki czosnku i dodać do potrawy na 5/10min do końca gotowania.
Ugotowany makaron odcedzić i wymieszać z połową sosu (makaron nie może pływać w sosie), nałożyć na talerz, obłożyć bazylią i posypać parmezanem.
Smacznego!



PS. Potrawa jest syta, smaczna, zdrowa, bezmięsna i łatwa w przygotowaniu :) Polecam.
Zioła stanowią ważną rolę w kuchni włoskiej, dlatego nie ma ograniczeń w ich dodawaniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz