piątek, 14 października 2011

napoleonka 555 i ireny sikory

Składniki

przepis ten jest połączeniem dwóch przepisów - 555 http://www.wielkiezarcie.com/przepis4048.html
ireny sikory http://www.wielkiezarcie.com/przepis10840.html

a wychodzi z tego ciasto, które kojarzy mi się z dzieciństwem

Ciasto:
2 szkl. mąki
0,5 szkl piwa
1 kostka dobrze schłodzonej margaryny.


Krem:
3/4 l mleka
1 szkl. cukru
1 budyń smietankowy (lub waniliowy)
2 łyżki mąki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 jajka
50 g masła





Przygotowanie

Ciasto:
Mąkę wsypać do miski lub na stolnicę - dodać pokrojoną margarynę - całość jeszcze chwilę posiekać. Wlać zimne piwo. Szybciutko wyrobić ciasto. Włożyć do lodówki na minimum 30 minut (lepiej dłużej). ciasto podzielić na 2 części. każdą rozwałkować, wyłożyć na 2 blaszki.
Wstawić do ciepłego piekarnika. Piec na termoobiegu równocześnie przez 20 minut w temp. 170 stopni. przy normalnym trybie proponuję piec każde ciasto osobno w temp. 180 stopni przez 20-25 minut.

Krem
0,5 l. mleka zagotować z cukrem i masłem . Pozostałe mleko rozmieszać z jajkami, mąkami i budyniem. Wlać go gotującego się mleka, gotować do zgęstnienia - ciągle mieszając, aby się nie przypaliło.

Gorący krem wyłożyć na upieczone, wystudzone ciasto. przykryć drugim plackiem. Po całkowitym wystygnięciu posypać grubo cukrem pudrem Ciasto piekłam w dużej blaszce.

gdyby komuś się wydawało mało kremu proponuję zrobić z podwójnej porcji.

Smacznego!!!

  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz