piątek, 21 października 2011

Ciasto Niebo w gębie

Składniki

Ciasto:
6 jajek, 1 szklanka mąki kartoflanej, 1 szklanka cukru, 1 cukier waniliowy, 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa:

1,5 szklanki mleka, 4 łyżki mąki kartoflanej, 1 kostka margaryny, 1 szklanka cukru, 1 cukier waniliowy, 1 żółtko, 50 g spirytusu
zmielona kawa do posypania



Przygotowanie

Ciasto:

Białko utrzeć na sztywno i trochę ubić. Wsypywać po trochę cukru, ubijać i dodawać żółtka, znowu ubijać. Na końcu wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia. Piec 25 minut w temperaturze 170°C.

Masa:

Ugotować budyń z mleka i mąki kartoflanej, wystudzić. Utrzeć margarynę z cukrami i dodać żółtko. Ucierać dodając ostudzony budyń. Dolać spirytus i wymieszać.
Placek przekroić na 3 części i przełożyć masą tak, aby ostatnią warstwą była masa. Posypać ciasto kawą, tworząc w poprzek dekoracyjne paski




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz