niedziela, 23 października 2011

Zapiekanka z leśnymi grzybami

Składniki

Leśne grzyby - podgrzybki, prawdziwki
2-3 cebule
kilka plastrów sera żółtego
ketczup
bułki
masło do smarownia, tłuszcz do smażenia




Przygotowanie

1. Najpierw zebrane grzyby oczyszczam dokładnie, obieram i kroję w kostkę (same kapelusze bez miękkiego dołu). Starannie płuczę i obgotowuję. Odcedzam na sitku i odstawiam do wystygnięcia. Robię to dzień wcześniej i pozostawiam grzyby w lodówce.
2. Kroję w kostkę cebulę i razem z grzybami smażę na patelni na rozgrzanym tłuszczu

3. Kroję ser w kosteczkę

4. Kroję bułki, smaruję masłem, farszem grzybowym i posypuje serem. Tak przygotowane bułki wkładam do nagrzanego piekarnika na 100 stopni i piekę około 15-20 minut, aż ser się rozpuści, a bułki będą chrupiące.

5. Gorące bułki smaruje ketczupem i gotowe

To pyszna przekąska na wieczorną kolację. Robię ją w okresie jesiennych wypadów na grzybki do lasu. Zresztą uwielbiam zbierać grzyby i zachęcam wszystkich do wypróbowania przepisu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz