Składniki
składniki potrzebne do przygotowania potrawy:
6 jajek
puszka groszku konserwowego
sól i pieprz
1-2 łyżki majonezu (polecam majonez light)
czas przygotowania:
max. 30 minut
potrzebne do przygotowania sałatki
ostry nóż
deska do krojenia
średniej wielkości miseczka
łyżka
Przygotowanie
przepis na JAJKA Z GROSZKIEM jajka ugotować na twardo (ok. 10-12 minut), ostudzić i obrać ze skorupek a następnie pokoić w grubą kostkę (każdą połówkę na 6-8 kawałków) jajka wsypać do miseczki, dodać majonez, groszek a także sól i pieprz do smaku - całość wymieszać przed podaniem dobrze jest całość schłodzić
rady dotyczące przepisu:
a) potrawa wydaje się banalna i może na pierwszy rzut oka nie sprawia wrażenie atrakcyjnej, ale jest naprawdę pyszna
b) podane składniki wystarczą na kolację dla dwóch lub trzech dorosłych osób jeśli podamy potrawę z pieczywem i wędliną
c) użycie majonezu light lub wymieszanie majonezu z jogurtem naturalnym (najlepiej greckim lub bałkańskim) obniży wartość kaloryczną potrawy
d) jajka z groszkiem można przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem
e) tę potrawę lubiłam, gdy byłam mała i niedawno sobie o niej przypomniałam - jeśli ktoś nigdy jej nie próbował to naprawdę warto
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz