środa, 12 października 2011

Sernik bardzo cytrusowy

Składniki

Skladniki na ciasto:


25 dkg maki pszennej
13 dkg masla
10 dkg cukru pudru
1 zoltko
1 lyzka cukru waniliowego


Skladniki na mase serowa:


1 kg twarogu
8 jajek
25 dkg cukru
4 lyzki maki ziemniaczanej
10 dkg masla
Aromat cytrynowy
10 dkg rodzynek
5 dkg kandyzowanej skorki cytrynowej lub pomaranczowej


Lukier:


Sok z 1 malej cytryny
15 dkg cukru pudru
1 bialko



Przygotowanie

Wykonanie:
Skladniki na ciasto zagniesc i wstawic do lodowki na 0,5 godzinki.  Rozwalkowac cienko i przelozyc na blaszke o wymiarach 36x28 cm.  Podpiec spod 10 min w temp 160 st C. 
Twarog zemlec dwukrotnie. Maslo utrzec z 20 dkg cukru na krem. Ucierajac dodawac po jednym zoltku i dwoch lyzkach twarogu az do wyczerpania. Bialka ubic na sztywno, dodac pozostaly cukier i utrzec az sie rozpusci. Piane delikatnie wmieszac do masy. Dodac make; wmieszac, dodac rodzynki, skorke kandyzowana i aromat cytrynowy.
Na podpieczony spod wylac mase serowa, wygladzic. Piec 1 godz w temp 170 st C.   Przygotowac lukier; wycisnac sok z cytryny, dodac cukier puder i bialko, utrzec do bialosci. Polukrowac wystudzony juz sernik. Smacznego! 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz