piątek, 14 października 2011

Murawiejnik

Składniki

Składniki ciasta:
-2 jajka
-1/2 szkl.cukru
-80 dkg.mąki
-1 kost.rozpuszczonej margaryny
-1 płaska łyżeczka sody
-cukier waniliowy

Masa:
-1 puszka mleka słodzonego (gotowane 2 godz.)
-1 kost.margaryny



Przygotowanie

Z podanych składników zagnieść ciasto i przekręcić je przez maszynkę o dużych oczkach.Powstałe "nitki" rozłożyć na 4 blaszkach i piec po ok.20 min. na złoty kolor. Po upieczeniu wrzucić do miski i troszkę pokruszyć.
Mleko z puszki zmiksować z margaryną, masę wlać do pokruszonego ciasta,lekko wymieszać,przełożyć na blaszkę,docisnąć deseczką i wstawić do lodówki.


Ciasto ma ciekawy wygląd i smak.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz