środa, 19 października 2011

Zupa pomidorowa z grzankami

Składniki

1 kg pomidorów
3 cebule
1 marchewka
1 pietruszka
2-3 ząbki czosnku
1 l bulionu z kostki
4 łyżki masła
3 kromki bułki
kilka listków świeżej bazylii
sól, pieprz
tymianek, bazylia



Przygotowanie

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Marchewkę, pietruszkę, cebule i czosnek obrać, pokroić w kostkę. 1/2 masła roztopić w rondlu, wrzucić cebulę, marchewkę i pietruszkę, smażyć 2-3 minuty. Dodać pomidory i czosnek, wlać bulion. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, bazylią oraz tymiankiem. Gotować 25 minut. Bułkę pokroić w kostkę, zrumienić na pozostałym maśle. Zupę posypać listkami bazylii. Dodać grzanki, wymieszać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz