czwartek, 27 października 2011

Soczyste żeberka z kaszą i surówką.

Składniki



ok. 1 kg -1,2 kg żeberek wieprzowych (5 porcji)
15 pieczarek
1 cebula
5-6 łyżek keczupu pikantnego
sól,
pieprz ziołowy
papryka słodka mielona ok.1 łyżeczka
ok.1/3 łyżeczki chilli w proszku
ok.1 płaskiej łyżeczki imbiru
ok.1 płaskiej łyżeczki granulowanego czosnku
2 łyżeczki majeranku
50 ml octu balsamicznego
kasza gryczana ugotowana na sypko (ilość wg. uznania)
rękaw do pieczenia
2 płaskie łyżeczki Ziarenek smaku Winiary (lub vegety)
surówka





Przygotowanie

Umyte i osuszone żeberka podzielić na porcje. Każde żeberko posolić z obydwu stron,natrzeć keczupem pikantnym i oprószyć delikatnie pieprzem ziołowym. Wszystkie kawałki posypać papryką słodką mieloną, bardzo deliktanie chilli, imbirem, czosnkiem granulowanym i majerankiem. Na koniec skropić octem balsamicznym. Wstawić do lodówki na ok. godzinę. Przygotować surówkę. Proponuję surówkę majonezową.

Po godzinie przygotowujemy rękaw do pieczenia. Pieczarki płuczemy i kroimy w ósemki, cebulę w półtalarki. Rozkładamy na spodzie rękawa, posypujemy ziarenkami smaku. Na wierzchu układamy mięso. Zamykamy klipsami rękaw, tak aby było w nim jak najwięcej powietrza. Nakłuwamy rękaw w 3-4 miejscach. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni (termoobieg) i wstawiamy żeberka na ok.1 godzinę i 15 minut. Podajemy z kaszą gryczaną, polaną sosem z pieczarkami jaki się wytworzył w trakcie pieczenia. Kto lubi, może go zagęścić. Dokładamy surówkę i obiad gotowy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz