poniedziałek, 17 października 2011

Sernik cytrynowy

Składniki


1/2 kg sera twarogowego
2 jajka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
ok 1 szklanki mleka
aromat cytrynowy do smaku
polewa czekoladowa
herbatniki 2 paczki
10 dag margaryny




Przygotowanie

Ser zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa lub użyć sera do serników. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę i dodawać powoli ser. Na koniec dodać mleko i obie mąki oraz aromat cytrynowy. Zamiast aromatu można dodać sok i skórkę otartą z cytryny. Margarynę rozpuścić. Herbatniki pokruszyć i wymieszać z rozpuszczoną margaryną. Można dodać cukier waniliowy. Herbatniki wyłożyć na spód wysmarowanej tortownicy i wylać masę. Piec ok 60 minut. Wyjąć, przestudzić i polać polewą czekoladową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz