czwartek, 7 czerwca 2012

Żurek dla jaszczurek Bruchi

Składniki

-zakwas w butelce
-boczek wędzony (plaster ok 2,3cm)
-jarzyna do zupy+mięso na wywar
-ziemniaki (tak z dziesięć)
-kiełbasa biala  3x
-serki topione 3 (ja kupuje 'zloty ementaler')
-przyprawy:
majeranek
ziele angielskie
sól
pieprz
kostka rosołowa
listek laurowy



Przygotowanie

1.zrobić wywar z jarzyn i mięsa + ew kostka rosołowa-dla smaku
-w zależności od tego dla ilu osob gotujemy to tyle wody
   (ja zawsze robie wielki gar wiec tak 2/3 wlewam ;)
2.dodać zakwas
3.na patelni podsmarzyc boczek pokrojony w drobną kostkę
4.ziemniaki skroić równiez w kostkę i dodać do wywaru
5.gdy boczek jest juz podsmażony (można go też podsmażyc z cebulą - jak kto lubi), dodać do calości
6.dodać przyprawy,najwazniejsze jest ziele angielskie i
   majeranek
7.gotować jakiś czas żeby ziemniaki byly już prawie dobre
8.do osobnej miski wrzucić serki i dodac do nich 'szklanke' 
  żurku - zmiksować na płynna masę i wlać wszystko do zupy
9.doprawić solą, pieprzem
10.gdy już wszystko gotowe to na ostatnie '5 minut' wrzucić 
     kiełbasę  bialą pokrojona w plastry lub pólplastry.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz