wtorek, 12 czerwca 2012

Rolada makowa

Składniki

proporcje na 2 rolady:
ciasto:
-50 dkg mąki
-ok 1 szklanki mleka
-3 żółtka
-5 dkg drożdzy
-10 dkg cukru
-10 dkg margaryny (roztopionej)
-szczypta soli

mak:
-35 dkg maku
-3 żółtka
-5 białek
-1 szklanka cukru
-1 łyżka masła
-1 olejek migdałowy
-bakalie (rodzynki, migdały albo nic)

lukier:
-1 białko
-1 szklanka cukru pudru
-sok z 1 cytryny(do smaku)



Przygotowanie

wykonanie:
ciasto:
     z ciepłego mleka (ale nie gorącego!!!), łyżeczki cukru, soli, łyżeczki mąki i drożdzy zrobić rozczyn i pozostawić w ciepłym miejscu do podrośnięcia. wlać go do reszty mąki razem z ubitymi z cukrem żółtkami, wyrabiając powoli wlewać roztopiony tłuszcz. po wyrobieniu odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    jak ciasto wyrośnie to uformować z niego 2 prostokąty, posmarować je wcześniej przygotowanym makiem i zrolowac (można rolować od strony dłuższej lub krótszej ale radze aby oba były zrolowane z tej samej strony-wtedy oba upieka się tak samo)

mak:
    zanim zaczniecie przygotowywać mak należy go zalać wodą i odstawić najlepiej na noc, Później mak odcedzić i zemleć (3 razy), dodać ubite białka+cukier+żółtka, masło i sparzone wcześniej bakalie.

pieczenie:
     ok 40 min w temp 175oC

po wystudzeniu posmarować lukrem:
     wszystkie składniki ucierać aż glazura stanie się lśniąca i nie będzie spływała z końcówek trzepaczki. minusem tej glazury jest to że jak stwardnieje to lubi się kruszyć

całkowicie wystudzone siasto smarować glazurą-której nie robić "na zaś" bo szybko "twardnieje"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz