czwartek, 14 czerwca 2012

puri

Składniki

2 szklanki mąki


½ szklanki otrąb pszennych


¾ szklanki mleka


2 łyżki masła


½ łyżeczki soli







Przygotowanie

Wymieszać mąkę z otrębami i solą. W rondelku roztopić masło, dolać mleko, zagotować i ostudzić. Powoli wlewać do mąki, dobrze wymieszać, dolać 2 łyżeczki oleju i zagnieść ciasto. Przed zagniataniem ciasta nie posypywać stolnicy mąką, bo potem przypali się. Podzielić ciasto na 16 równych części. Z każdej zrobić kulkę i spłaszczyć ją. Rozwałkować każdą kuleczkę na placuszek grubości 2 mm. Jeśli ciasto przykleja się do stolnicy lub wałka, wałek i stolnicę posmarować olejem. W garnku lub patelni mocno rozgrzać dużą ilość oleju. Wkładać puri delikatnie do oleju. Gdy po sekundzie placuszek wypłynie, przycisnąć go łyżką i puścić a nadmie się jak balonik. Po chwili przewrócić na drugą stronę i smażyć na złoty kolor. Puri smażą się bardzo szybko. Gotowe puri odsączyć na ręczniku papierowym. Zjadać na zimno lub na gorąco...................pyyyycha. Puri podaję do sałatek jako przekąskę, do piwka też świetnie smakuje.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz