wtorek, 12 czerwca 2012

Surówka z modrej kapusty ze śmietaną

Składniki

30 dag modrej kapusty,
3 kwaśne jabłka,
2 średnie cebule,
150 ml gęstej kwaśnej śmietany,
1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
sól i cukier do smaku



Przygotowanie

Kapustę umyć, oczyścić, pozbawić głąba i drobno poszatkować. Zalać wrzątkiem, odcedzić i osączyć na sicie, lub w specjalnej wirówce. Jabłka obrać i pozbawić gmazd nasiennych. Miąższ pokroić w kostkę. Obraną cebulę również pokroić w kostkę. Składniki połączyć, polać śmietaną, doprawić do smaku solą i cukrem i wymieszać. Odstawić w chłodne miejsce na 1/2 godz. Przed podaniem posypać natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz