czwartek, 14 czerwca 2012

Ciasto kruche z rabarbarem wg W-zetki

Składniki

Składniki



20 dag mąki
7 dag drobniutkiego cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
jajko
12 dag masła
ok. 50 dag rabarbaru
mąka do oprószenia stolnicy
3-4 łyżki cukru
listki mięty do przybrania
1/2 l śmietany kremówki
2 łyżeczki cukru



 





Przygotowanie

 Tą pyszną, kruchą "niby tartę" przygotowałam w kwadrans, a przepis znalazłam w miesięczniku "Moje gotowanie". Jest naprawdę łatwa i wyśmienita!


Etapy przygotowania:

Mąkę wymieszać z cukrem i cynamonem, zrobić dołek, wbić do niego jajko oraz dodać pokrojone na małe kawałki masło. Wszystko razem szybko wyrobić na kruche ciasto. Zawinąć w folię i chłodzić w lodówce przez 30 minut. Rabarbar umyć, osuszyć i obrać. Pokroić na 2-3-cm długości kawałki.

Ciasto rozwałkować na lekko oprószonej mąką stolnicy, wyłożyć nim okrągłą formę oraz jej boki na wysokość około 3 cm. Całość wyłożyć rabarbarem, posypać połową cukru i piec przez ok. 25-30 minut w nagrzanym do temp. 180 C piekarniku. Ciasto zapiekać także od góry (lub nastawić termoobieg).

Upieczone na złotobrązowo ciasto wyjąć z piekarnika i posypać pozostałym cukrem. Przybrać listkami mięty. Śmietanę kremówkę ubić mikserem z dodatkiem 2 łyżeczek cukru. Podawać do ciasta w osobnym naczyniu. Upieczone na złotobrązowo ciasto wyjąć z piekarnika i posypać pozostałym cukrem. Przybrać listkami mięty. Śmietanę kremówkę ubić mikserem z dodatkiem 2 łyżeczek cukru. Podawać do ciasta w osobnym naczyniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz