Składniki
Ciasto:
2,5 dl mleka
25g drozdzy
pol jajka
1 dl cukru (okolo 100g)
1 lyzeczka soli
1 lyzeczka kardamonu
okolo 7 dl maki (420g)
100 g masla
Nadzienie:
250g drobno zmielonego twarogu
0,5 dl cukru (okolo 50g)
0,5 dl slodkiej smietanki
1 jajko
1 lyzka drobno startej skorki z cytryny (ja nigdy nie dodaje bo nie lubie)
1 lyzka soku z cytryny
1 lyzeczka cukru waniliowego (moze byc troszke wiecej do smaku)
garsc rodzynek (lub bez jezeli ktos nie lubi)
Przygotowanie
Przepis pochodzi z Finlandii (oryginalna nazwa to RAHKAPIIRAKAT), tradycyjnie te drozdzowki pojawiaja sie na stolach w okolicy Wielkanocy albo w formie buleczek jak na zdjeciu albo jako jedna wielka bula - placek
Kardamon nadaje niepowtarzalny aromat, Finowie uzywaja go do wszystkich plackow drozdzowych, wiec nawet jesli nie skusicie sie na zrobienie moich buleczek goraco polecam dodanie kardamonu do Waszych domowych drozdzowcow
A teraz przepis:
1. Wyrobic ciasto:
Rozpuscic drozdze w letnim mleku, przelac do duzej miski. Cale jajko rozbeltac w szklance i polowe wlac do mleka z drozdzami (reszty nie wyrzucac! dalej bedziemy smarowac buleczki!). Nastepnie dodac cukier, sol, kardamon i dobrze wymieszac. Dodac wiekszosc maki i dobrze wymieszac. Wlac rozpuszczone i ostudzone maslo. Dobrze wymieszac i powoli dodawac reszte maki do momentu wyrobienia gladkiego ciasta. Odstawic do wyrosniecia.
2. Zagniesc buleczki:
Wyrosniete ciasto ugniesc zeby wycisnac wytworzone w srodku powietrze . Odrywac male kuleczki i ukladac je na papierze do pieczenia (powino wyjsc okolo 25 sztuk). Wszystko przykryc sciereczkami zeby jeszcze chwileczke podroslo w czasie gdy my bedziemy przygotowywac nadzienie.
3. Nadzienie:
Wszystkie skladniki nadzienia wymieszac na gladka mase. (rodzynki mozna wszesniej namoczyc w wodzie jub w wodzie z alkoholem np rumem). Nastepnie kazda kulke przycisnac mocno dnem szklanki (wyglada to tak ze rozplaszczona kulka ma jakby obwarzanek z brzegu po srodku jest nie glebokie ale szerokie zaglebienie, chyba bede musiala wstawic zdjecie bo nie umiem dobrze opisac ). Buleczki posmarowac pozostalym jajkiem a nastepnie nakladac mase serowa do zaglebien.
4. Pieczenie:
12 minut w 225C
SMACZNEGO!
UWAGA! miara w decylitrach jest miara oryginalna, dla ulatwienia podalam przyblizona wartosc w gramach, w miare mozliwosci uzywajcie miary oryginalnej!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz