środa, 13 czerwca 2012

Parówki w cieście

Składniki


50 g drożdży
300 ml wody przegotowanej
1 łyżka oleju
ok. 0,5 kg mąki tortowej
sól
jajko do smarowania
ok. 1 kg cienkich parówek




Przygotowanie

Drożdże rozpuścić w letniej wodzie, dodać sól, olej i połowę mąki - wymieszać drewnianą łyżką tak aby nie było grudek - dodać pozostałą część mąki i wyrabiać ciasto tak długo, aż nie będzie przyklejać się do rąk, przykryć miskę ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Po wyrośnięciu rozwałkować cienko i pokroić na paseczki ok. 16x8cm.
Parówki owinąć ukośnie paskami ciasta, ułożyć na posmarowanej np. masłem  blasze - zostawić na 20 min.
Piekarnik rozgrzać do temp. 200 st.C
Roztrzepanym jajkiem posmarować ciasto.
Piec na środkowym poziomie piekarnika do momentu aż ciasto  zrobi się jasnobrązowe

Najsmaczniejsze z  sosem - połączony ketchu, musztarda i majonez wg. uznania

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz