sobota, 9 czerwca 2012

Kurczak w ziolach

Składniki

Kurczak w ziolach

6 polowek piersi z kurczaka bez kosci i skory

½ szklanki białego wina

2 lyzki oliwy z oliwek

1 lyzka białego octu

2 lyzeczki suszonej bazylii

1 lyzeczka oregano

½ łyżeczki proszku cebulowego

2 zmielone zabki czosnku







Przygotowanie

Przepis ksiazkowy South Beach Diet:

W dużej misce ustawic gruba torebke zip lock (torebka zamykana). Włożyć do niej kurczaka, dodac wino, olej, ocet, bazylie, oregano, proszek cebulowy i czosnek. Zamknąć szczelnie torebke i obracac nia tak, żeby mieszanina przypraw dobrze pokryla mieso. Marynowac prze 5-24 godzin, trzymając w lodowce i od czasu do czasu odwracac torebke.

Nastepnie osaczyc kurczaka, zostawiając marynate. Ułożyć kurczaka na opiekaczu lub na nie podgrzanym ruszcie ułożonym na blasze w piekarniku z funkcja opiekacza. Posmarowac marynata. Piec w odległości 10-13 cm od źródła ciepla przez 20 minut lub az mieso delikatnie się zrumieni, często smarując marynata. Odwrocic kurczaka na druga strone i piec kolejne 5-15 minut, az mieso będzie miękkie i straci rozowy kolor.

Moje:
Zamiast 6 kawalkow piersi, zrobilam 4. Reszta przepisu tak samo, poza tym, ze zamiast piec w piekarniku, wrzucilam na patelnie i podlewalam ta marynata i zamiast w woreczku trzymalam w misce kilka godzin. Dodalam tez szczypte soli i pieprzu, ale sadzac po smaku, nie bylo to konieczne. Pychota. Polecam Wam.


Liczba porcji: 6



1 porcja: 185 kalorii

1 g weglowodanow

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz