poniedziałek, 4 czerwca 2012

Kluski przecierane wg kuleczki

Składniki

Ziemniaki,
Maka zytnia,
Sol.



Przygotowanie

Ziemniaki starkowac na tarce,jak na placki ziemniaczane i dodac tyle maki,by powstalo geste ciasto.Doprawic do smaku sola.

Zagotowac wode w garnku z sola ,najlepiej w duzym garnku i do wrzacej wody wrzucac kluseczki,maczac lyzke w goracej wodzie i wrzucac lyzka ciasto.

Gotowac ok. 10 minut od zagotowania sie wody i w zaleznosci jak duze mamy kluski,ale zawsze mozna sprawdzic.

Dobrze odcedzic pod woda i wylac na sitko.




Takich klusek nauczyla mnie robic Babcia - polecam te kluski ,bo sa naprawde pyszne a podaje je na kilka roznych sposobow;

1 wersja -podaje do zup takich jak:czernina,bialy barszcz,rosol

2 wersja -  jako drugie danie;czyli,podsmazam kluski na patelni i wbijam jajka,mozna jeszcze troszke posolic i do tego np.kefir lub maslanka

3 wersja - podsmazam kluski,oddzielnie podsmazam  boczek lub sloninke z cebula drobno pokrojona,wrzucam do klusek i jeszcze chwilke podsmazam.Wtedy podaje z zasmazana kapustka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz