piątek, 8 czerwca 2012

Pierniki z ziemniakow prosto z Norymbergie

Składniki


75 dkg ziemniakow


75 dkg cukru
6 jajek
50 dkg Orzechow/ migdalow
10 dkg skorki pomaranczowej
10 dkg skorki cytrynowej
45 dkg Maki
3 paczuszki Proszku do pieczenia
Do smaku:
4 Lyzeczki Cynamonu
1,5 Lyzeczki gozdzikow

Oplatki duze ok 80 sztuk

Do dekoracji :
Polewa czekoladowa,
platki migdalow




Przygotowanie

Ziemniaki ugotowac najlepiej juz w dzien poprzedni albo w skorobkach albo na parze. Jak beda ugotowane obrac i przecisnac przed praske pozostawic pod przykryciem.

Do zimnych przecisnietych ziemniakow dodawac po koleji wszystkie skaldniki i dobrze wymieszac mikserem (ja skorke cytrynowa i pomaranczowa kroje albo miele na malutkie czastki bo nie lubie tego smaku jak w niego ugryze) cynamonu i gozdzikow dodac pod swoj smak.
Wychodzi z tej mieszanki dosc zadkie ciasto ale nie dodawac maki to jest ok
Ciasto wykladac dwoma lyzeczkami na duzo oplatki i piec ok 15 min w tem. 195 Stopni C
Gotowe pierniki przydekorowac polwea czekoladowa niektore dekoruje migdalami ale to juz wiecie sami

Te pierniki robie juz od 10 lat i nie ma swiat zeby ich u nas w domu nie bylo , smakuja bardzo dobrze sa mieciutkie i soczyste.

polecam i zycze smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz