sobota, 9 czerwca 2012

Drozdzowy warkocz (pyszny)

Składniki

Ciasto:
550-600g maki
90g cukru
90g rozpuszczonej margaryny
2 jajka
szczypta soli
__________________________________________

Rozczyn:
20g drozdzy
1 lyzka cukru
200ml letniego mleka
4-5 lyzek maki

Nadzienie:
200g serka ricotta lub innego slodkiego, bialego sera
1 lyzka cukru
kilka rozgniecionych ciastek amaretto







Przygotowanie


Drozdze rozcieramy z łyżka cukru, zalewamy ciepłym mlekiem i mieszamy z 5 lyzkami maki.  Zostawiamy aż rozczyn urośnie.
Do naczynia wsypujemy wieksza czesc maki, sol,  rozczyn z drozdzy i jajka wymieszane z cukrem i rozpuszczona margaryna. Mieszamy wszystkie skladniki lyzka a nastepnie wyrabiamy rekami. Jezeli ciasto jest klejace dodajemy reszte maki. Zagniatamy przez kilka minut i odstawiamy na 2 godziny do wyrosniecia w cieple miejsce.
Wyrosniete ciasto walkujemy na stolnicy, grubosc 4-5 mm. Calosc smarujemy nadzieniem i zwijamy w rulon. Odcinamy 2 kawalki. Nastepnie nalezy przekroic rulon po srodku wzdluz ale nie do konca! Z dwoch paskow pleciemy warkocz, odciete wczesniej kawalki umieszczamy na poczatku i na koncu.
Przenosimy na blaszke wylozona papierem do pieczenia i odstawiamy do ponownego wyrosniecia na 1 godzine. Pieczemy w 180° w nagrzanym piekarniku przez 30-40 minut.

Nadzienie mozna zrobic wedlug wlasnych upodoban. Ciasto pyszne jest takze z nutella, rodzynkami, kremem budyniowym, orzechami lub dzemem.

Mozna rowniez upiec w podluznej blaszce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz