niedziela, 10 czerwca 2012

Ziemniaki zapiekane pod beszamelem

Składniki

Wsad:

 - Ziemniaki (ilość zależna od pojemności naczynia żaroodpornego)
 - 0,5 do 0,8 kg boczku wędzonego

Sos beszamel (składniki na jedną porcję):

 - 1/4 szklanki ( 62,5 ml) roztopionego masła ( prawdziwe, nie roślinne)
 - 1/4 szklanki ( 62,5ml ) mąki pszennej
 - 2 szklanki ( 500ml) mleka 3,2% tłuszczu
 - Przyprawa do ziemniaków firmy Prymat



Przygotowanie

Zwykle robię to w naczyniu żaroodpornym o pojemności 4,2 litra. Ilość ziemniaków biorę na wyczucie. Ziemniaki obrać i pokroić w dość cienkie talarki i zostawić na boku. Boczek kroimy w dość dużą kostkę. Jeżeli chcemy wzbogacić naszą potrawę to możemy boczek zesmażyć razem z cebulą a jeżeli nie to tylko go kroimy.

Teraz kolej na sos. Na naczynie o pojemności jak  podałem wyżej robię beszamel z podwójnej porcji. W głębokim rondelku lub patelni wlać roztopione masło, podgrzać i gdy zacznie lekko wrzeć wsypać mąkę. Leciutko zarumienić. Teraz cały czas mieszając dodawać mleko. Następnie wsypać pół torebki przyprawy do ziemniaków Prymat. Powoli ogrzewać cały czas mieszając aż do momentu w którym sos zacznie lekko gęstnieć. Zdjąć z ognia i gotowe. Można sos wzbogacić dodając na jedną porcję beszamelu szklankę wiórków z żółtego sera.

Na dno naczynia wlewamy trochę beszamelu. Układamy warstwę ziemniaków posypujemy boczkiem i znowu trochę beszamelu, ziemniaki i boczek aż do wypełnienia naczynia. Wkładamy naczynie do piekarnika rozgrzanego do 180 - 200 C. Pieczemy godzinę a czasami trochę dłużej w zależności od tego jakie mieliśmy ziemniaki i w jak grube plastry zostały pokrojone. Idealna potrawa na długie zimowe wieczory sama w sobie jak i dodatek do róznych rodzajów mięs. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz