sobota, 2 czerwca 2012

Sledzie marynowane w smietanie a la gremolata

Składniki

 
8 porcji

4 wymoczone filety solonych sledzi

Marynata:

3 dl wody
2 dl cukru
1 dl octu 12%
1 lyzka soli

Smietana:

 1 i 1/2 dl gestej kwasnej smietany
1/2 dl majonezu
Paseczki ze skory  2-ch  cytryn ( dokladnie umytych)
1 peczek swiezej pietruszki ( posiekana )
2 zabki czosnku wycisniete
czarny pieprz do smaku



Przygotowanie

Zagotowac ocet z dodatkami na marynate. Ostudzic. Sledzie pokroic na centymetrowe kawalki. Zalac sledzie marynata i odstawic w chlodnym miejscu na 2 dni.
Wymieszac smietane, majonez i dodatki. Odcedzic sledzie z octu i wymieszac dokladnie z doprawiona smietana. Odstawic w chlodnym miejscu na 2 dni.

Smacznego grazyna

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz