niedziela, 22 kwietnia 2012

Zupa z bazylii

Składniki

4 duże dojrzale pomidory,
2 młode marchwie.
25 dag fasoli (czarnej lub czerwonej),
3 duże ziemniaki,
1 łyżka posiekanej zielonej bazylii,
1 filiżanka gotowanego makaronu lub łazanek,
3 łyżki oliwy,
4 ząbki czosnku,
10 dag ostrego żółtego sera,
sól, pieprz,
1,5 l wody



Przygotowanie

Namoczyć umytą fasolę na 4 godz. i ugotować do miękkości w tej samej wodzie, dodając na ok. 20 min. przed końcem pokrajaną marchewkę, ziemniaki oraz sparzone i obrane ze skórki, pokrajane w cząstki pomidory. Na chwilę przed podaniem włożyć do zupy gotowany makaron lub łazanki oraz zmiażdżone ząbki czosnku wymieszane z oliwą i bazylią. Przyprawić solą i pieprzem, osobno podać utarty żółty ser.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz