wtorek, 17 kwietnia 2012

Sałatka pieczarkowa Izeczki

Składniki



1 kg małych, białych pieczarek
4 jajka
5-6 ogórków kiszonych
1 dość duża czerwona cebula
1 puszka 400 g kukurydzy konserwowej




3-4 łyżki siekanego koperku świeżego
kilka łyżek majonezu
1 łyżeczka musztardy
do smaku: sól i mielony czarny pieprz





Przygotowanie

robię domownikom taką sałatkę od lat, czasami nawet, na specjalne zamówienia znajomych, zabieram "michę" idąc do nich na imprezę



Pieczarki oczyścić ręcznikiem papierowym, wrzucić na wrzącą wodę, obgotować 10 min., odcedzić, przestudzić, pokroić w półplasterki. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, sparzyć, osączyć. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać, pokroić w kostkę. Ogórki pokroić w kostkę. Kukurydzę odcedzić. Wszystkie pokrojone składniki wrzucić do miski, dodać kukurydzę, koperek, majonez i musztardę, wymieszać dokładnie. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić do lodówki na 1-2 godziny aby się przegryzła. Podawać jako dodatek do zimnych mięs i wędlin lub jako samodzielne danie. Jeśli ktoś lubi, może dodać pokrojonego w cieniutkie półplasterki pora, sałatka będzie ostrzejsza.
Moja rada: pieczarki przed pokrojeniem trzeba lekko odciskać w dłoniach, inaczej sałatka będzie zbyt rzadka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz