wtorek, 3 kwietnia 2012

Kiełbaski w pysznym sosie

Składniki

1. Biała kiełbasa - parzona (może być cieńka (ok.8 szt lub gruba ok 4 szt)
2. Pieczarki (kto ile lubi)
3. Puszka groszku konserwowego
4. Cebula 1 szt.
5. słodka śmietana (mała łowicka)
5. Masło, sól, pieprz



Przygotowanie

Kiełbaskę podsmażyć i odstawić (można pokroić na mniejsze kawałki).
W garnku roztopić dużą iloś masła i zeszklić posiekaną cebulę, dodać pokrojone pieczarki (ja wolę większe kawałki ale jeśli ktoś lubi to może je pokroć b.drobno), wszystko razem podsmażać aż pieczarki będą miękie (myślę ze max 15-20 min). Później posolić i popieprzyć do smaku dodać puszkę groszku razem z zalewą i dosłownie 3 min podgotowywać (czasem daje więcej zalewy lub dolewam wody). Dodać śmietanę (ja daję dość dużo prawie cały kartonik ale można tylko zabielić), zagotować i wrzucić kiełbaskę chwilkę poddusić i gotowe ;)
Można jeść z chlebem, ryżem itp.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz