czwartek, 12 kwietnia 2012

Ciuchcia-Tort czekoladowy z wkładką kokosową

Składniki

I. biszkopt czekoladowy:
4 jajka;
3/4 szkl. cukru;
4/5 szkl maki;
2 łyżeczki kakao;
pół łyżeczki proszku do pieczenia:
łyżeczka amoniaku;
4 łyżi oleju;

II. wkładka kokosowa:
4 białka;
150 g kokosu;
125 g cukru

III. krem czekoladowy:
2 gorzkie czekolady
2 łyżki kakao
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
3 łyżki mąki
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 l. mleka
1/2 szkl.mleka
25 dkg. masła
4 żółtka
3/4 szkl. cukru

polewa
Pochodzi z ksiażki: 100 nowych ciast Siostry Anastazji str. 17




Przygotowanie

I. Upiec biszkot:
Białka ubić na sztywno z cukrem, dodac żóltka, olej. Na końcu dodać sypkie składniki przesiane razem i delikatnie wymieszać

II. Białka ubić na sztywno z cukrem, dodać kokos i delikatnie wymieszać

III. Czekolady rozpuścić z 3 łyżkami wody. Kakao, mąki I żółtka wymieszać w 1/2 szkl. mleka, resztę mleka zagotować z cukrem i wlać do czekolady - zagotować - wlać kakao z mąkami i wsypać kawę rozpuszczalną - ugotować budyń - ostudzić. Masło utrzeć partiami dodawać zimny budyń.


Tu w wersji "CIUCHCIA":)
Do wersji "Ciuchcia" konieczny est upieczony dodatkowy biszkopt, który przełożony kremem zwijamy w roladę, możemy też wykożystać gotową roladę, pomysł ciuchci pochodzi od: kasia.terlecka
tam tez znajdziecie szczegóły wykonania
(serdecznie dziekuję za pomysł:-))
Dla ułatwienia dodaje schemat produkcji:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz