niedziela, 8 kwietnia 2012

Szybki ryż z kukurydzą

Składniki

1 torebka ryżu (150g),
1 puszka kukurydzy,
1pierś z kurczaka,
1cebula,
2 łyżki groszku konserwowego,
kilka różyczek brokułów (lub trochę zblanszowanej zielonej fasolki szparagowej, lub i to i to),
oliwa,
sól, pieprz.




Przygotowanie

Wrzucamy ryż do wrzącej, lekko osolonej wody. W czasie, gdy czekamy, aż będzie miękki i gotowy kroimy cebulę (w półplasterki) i pierś (w paseczki).

Na rozgrzaną na patelni oliwę wrzucamy cebulę, a po chwili, gdy się zeszkili, dodajemy kurczaka. Smażymy razem kilka minut.

Nastęnie dodajemy brokuły, groszek,a na samym końcu duuużo kukurydzy :) Solimy i pieprzymy do smaku i dusimy razem ok. 10 minut.

Odsączamy ryż, przekładamy wszystko na talerze i tyle! Danie gotowe!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz