piątek, 20 kwietnia 2012

Piernik a'la murzyn

Składniki

1,5 szkl. cukru


1,5 szkl. mleka


45 dkg mąki


35 dkg dżemu


3 jajka (całe)


15 dkg margaryny (roztopionej ostudzonej)


1,5 łyżeczki cynamonu


2 płaskie łyżeczki sody


3 łyżki kakao


polewa czekoladowa





Przygotowanie

Wszystko razem zmiksować i piec w piekarniku w temp. 180 stopni, ok. 45 minut. Po wystudzeniu nałożyc polewę czekoladową. Ja kupuję gotową, ale można zrobić samemu w domu. Jeśli ktoś nie lubi wysokich pierników, może zmniejszyć składniki o połowę. Smacznego!

RADA: Miksując, pierwsze dajemy składniki ciekłe, a potem resztę. Ja trochę odchodzę od przepisu, bo zmniejszam odrobinę ilość cukru, a zwiększam ilość dżemu. Powodzenia!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz