niedziela, 1 kwietnia 2012

Barszczyk orginalny

Składniki

1 litr barszczu czerwonego z kartonu

1/2 kg jabłek

2 łyżki masła

1 listek laurowy

1 gożdzik

3 ziarna ziela angielskiego

3 ziarna pieprzu

2 łyżki śmietany

2 łyżki jogurtu naturalnego

koperek

sól, pieprz, cukier i sok z cytryny 



Przygotowanie

Jabłka obrać i pokroić na małe kawałki.

Masło stopić w rondlu , dodać jabłka i przesmażyć.

Gdy puszczą sok, dodać listek laurowy, gożdzik, ziarna pieprzu i ziela angielskiego.

Jabłka dusić na małym ogniu około 10 minut.

W razie potrzeby podlać wodą.

Rondel zdjąć z ognia, jabłka zmiksować.

Wlać do zmiksowanych jabłek barszcz i zagotować.

Zupę przyprawić sokiem z cytryny, pieprzem, solą i szczyptą cukru do smaku.

Jogurt dokładnie rozmieszać ze śmietaną.

Zupę podawać udekorowaną kleksami jogurtu i malutkimi gałązkami koperku.


                          SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz