Składniki
CIASTO 1:
10 dag mąki
25 dag masła lub margaryny
CIASTO 2:
20 dag mąki
1 jajko
1 żółtko
1 łyżka stołowa wody
1 łyżka stołowa octu
2 łyżki stołowe śmietany kwaśnej
szczypta soli
KREM 1:
2-3 jajka
15 dag cukru
1 masło lub margaryna
KREM 2:
1/2 l mleka
10 dag mąki kartoflanej
5 żółtek
1 cukier waniliowy
1 łyżka masła
5 dag cukru
Przygotowanie
WYKONANIE CIASTA:
Zrobić 2 ciasta z podanych składników.
Rozwałkować ciasto 2,na ciasto 2 kładziemy ciasto 1 i zawijamy w kopertę,wgniatamy wałkiem,łączymy obydwa ciasta,przewałkować i włożyć do zamrażalnika na 15 min.
Po schłodzeniu wyciągnąć i przewałkować 2 razy,znowu włożyć na 15 min do zamrażalnika,czynność powtórzyć jeszcze 3 razy,aby po upieczeniu zrobiły się ładne płatki.
Po ostatnim razie ciasto podzielić na dwie części.Jedną część rozwałkować,położyć na blaszce i nakłuć widelcem piec w temp.180*C na rumiano,drugą część na czas pieczenia włożyć do lodówki.Po upieczeniu 2 blatów robimy krem i przekładamy.
WYKONANIE KREMU 1:
Jajka ubijamy na parze z cukrem do białości.Po wystudzeniu łączymy z masłem.
WYKONANIE KREMU 2:
Z 1/2 mleka odlać 1/2 szklanki.Resztę mleka zagotować masłem i cukrem waniliowym.
5 żółtek utrzeć z cukrem do białości,do 1/2 szkl mleka dodać mąkę kartoflaną.Mąkę z mlekiem wlewamy do utartych żółtek i wlewamy na gotujące się mleko,dobrze zagotowujemy.
Po wystudzeniu łączymy krem 1 z kremem 2 i przekładamy blaty lekko dociskając,posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!!!
Przepis pochodzi z przepisów mojej mamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz