niedziela, 29 kwietnia 2012

Wafle Nataszy

Składniki

125g margaryny
50 g cukru
1 torebka cukru waniliowego
szczypte soli
4 jajka
500g mąki
1 łyzeczka proszku do pieczenia
0,5 l maślanki



Przygotowanie

Margaryne z  cukrem wymiksowac az nabierze białego koloru ,
potem dodac cukier waniliowy i  szczypte soli i znowu miksowac ,
dodac jajka ale po kazdym włozeniu miksowac , dodac make proszek i maslanke wszystko wymiksowac i smazyc

ciasto migdałowe przepyszne

Składniki

potrzebna będzie Ci prostokątna  forma(dł.ok.25 cm)
150g migdałów
150g masła lub margaryny
150gcukru
4 żółtka
200g mąki
proszek do pieczenia 
aromat migdałowy
4 białka
50g migdałów



Przygotowanie

forme wysmarowac tłuszczem i oprószuc mąką.migdały sparzyc,obrac ze skóry,zemlec.masło lub margaryne utrzec ,dodac 150g cukru i 4 żółtka.200g mąki tortowej wymieszac z 2 plaskimiłyżeczkami proszku do pieczenia (ja zawsze daje proszek do pieczenia dr.oetkera) stopniowo wsypac do ciasta ucierając.dodac migdały ,6 kropli aromatu migdałowego dr.oetkera. 4 białka ubic  na sztywno i delikatnie wymieszac z przygotowaną masą.ciasto włożyc do formy,wygładzic powierzchnię,ułożyc 50 g migdałów . piec w temperaturze 180 - 200 stopni celciusza około 60 minut.


życze smacznego

Ciasto drozdzowe mojej Mamy

Składniki

- 1kg maki
- 1szkl. mleka
- 4jajka
- 3lyzki kopiaste cukru
- 42g drozdzi (kostka)
- 1kostka masla
- aromat waniliowy lub rumowy




Przygotowanie

Na letnie mleko posypac maka i rozkruszyc drozdze i posypac cukrem - troche, aby drozdze wyrosly. Potem wsypac make i jajka i wyrobic ciasto, pod koniec wlac rozpuszczone maslo i wyrobic dokladnie.
Odlozyc w cieplym miejscu az wyrosnie.
W podgrzanym piekarniku ulozyc ciasto,
Piec okolo 35min. do 40min. o temperaturze 170°C stopniowac w zaleznosci 150°C.

sobota, 28 kwietnia 2012

sałatka z wędzonym łososiem

Składniki

  WARZYWA Z ROSOŁU + DUŻY SELER
  2 KISZONE OGÓRKI 
  1 JABŁKO
  1 CEBULA 
  30 DAG ŁOSOSIA WĘDZONEGO W      
  PLASTRACH
  MAJONEZ
  SÓL
  PIEPRZ
     
  




Przygotowanie

 WARZYWA UGOTOWANE W ROSOLE    OSTUDZIĆ, POKROIĆ W KOSTKĘ, NASTĘPNIE CEBULĘ, OGÓRKI I JABŁKO, ŁOSOSIA  WĘDZONEGO POSIEKAĆ W KOSTECZKĘ.WSZYSTKIE SKŁADNIKI POSOLIĆ,POSYPAĆ PIEPRZEM
WYMIESZAĆ Z MAJONEZEM.
SCHŁODZIĆ OK.1 GODZINY.

INNA WERSJA TEJ SAŁATKI TO WSZYSTKIE WARZYWA POSIEKAĆ W KOSTKĘ PRZYPAWIĆ SOLĄ I PIEPRZEM ORAZ WYMIESZAC Z MAJONEZEM.  NASTĘPNIE MAŁE MISECZKI WYŁOŻYĆ FOLIĄ ALUMINIOWĄ I PLASTRAMI ŁOSOSIA DO TEGO WŁOŻYĆ WARZYWA WYMIESZANE Z MAJONEZEM. DOBRZE ZAWINĄĆ BRZEGI ŁOSOSIA CAŁOŚĆ SCHŁODZIC. NASTEPNIE WYJĄĆ Z FOLII I WYŁOŻYC NA PÓŁMISEK.
  SMACZNEGO!!!!!

Wołowina duszona z papryką i pieczarkami

Składniki

na 2 osoby:
- 200g wołowiny,
- 100g czerwonej papryki,
- 100g pieczarek,
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
- 2 łyżeczki oleju słonecznikowego,
- przyprawy.



Przygotowanie

Wołowinę pokroić w paski, podsmażyć na patelni teflonowej bez tłuszczu, a następnie przełożyć do rondla, podlać niewielką ilością wody. Dodać pokrojone śliwki i olej i dusić pod przykryciem. Jak mięso będzie już prawie miękkie dodać pieczarki pokrojone w plastry, a pod koniec gotowania pokrojoną w paski paprykę. Jak wszystkie składniki będą miękkie dodać koncentratu i doprawić do smaku.

pieczarkowa sałatka

Składniki

6-8 dużych pieczarek pokrojonych w plasterki(podsmażyć)
puszka kukurydzy
pęczek szczypiorku
2-3ogórki kiszone(pokrojone w kostkę)
2 jaja na twardo(pokrojone w kostkę)
parę łyżek majonezu doprawionego do smaku(według gustu)
Składniki wymieszać.Smacznego



Przygotowanie

Żeberka w kapuście

Składniki

-pasek żeberek mięsnych( 1,5kg)-wieprzowina, dziczyzna,
 -cebula dwie duże sztuki,
 -kilka grzybków suszonych,
-1,5 kg kapusty kiszonej
-smalec
-przyprawy : sól, pieprz , majeranek, liść laurowy, ziele angielskie
 
-mąka pszenna



Przygotowanie



Żeberka kroimy w kawałaki dwukostkowe solimy , pieprzymy obtaczamy w mące, kapustę kiszoną kroimy dość grubo, jeśli bardzo kwaśna, płuczemy. Na dużej patelni rozgrzewamy dwie łyżki smalcu, a w garze zalewamy kapustę wodą (niewielką ilością) i włączamy gaz. Na mocno rozgrzany tłuszcz wkładamy żebra i na ostrym gazie obsmażamy na granicy przypalenia , gdy są piękne i brązowe wrzucamy do gara z kapustą, na pozostałym tłuszczu brązowimy cebulę i wraz z tłuszczem wrzucamy do gara.Dodajemy też przyprawy i grzybki, dusimy do miekkości ( ok.1,5 godz).

Ostatnio dodaję do tej potrawy kostke mięsną, ale wtedy bardzo uważać należy z solą , bo kostka jest bardzo słona.

Jak zdejmę cebule z tłuszczem z patelni wlewam 1/2 szkl wodę zagotowuje i smak dodaję do gara.
Podajemy z ziemniakami z wody ,bądź kopytkami, bądź szarymi kluskami, albo po prostu z pieczywem.
 Smacznego.

Tosty z jajecznicą

Składniki

2 kromki chleba tostowego (pszennego, a dla starszych dzieci z ziarnami)
1 jajko
masło
2 rzodkiewki




Przygotowanie

Chleb podpiec w tostrze. Posmarować cienko masłem.
W trakcie, gdy tosty się pieką usmażyć jajecznicę na maśle.
Nałożyć jajecznicę na tosty. Przybrać dość obficie plastrkami rzodkiewki.

U nas robi się tych tostów więcej, bo lubią je nie tylko dzieci...

piątek, 27 kwietnia 2012

Karkówka peklowana ze śliwką

Składniki

1,5 kg karkówki
sól peklująca
200-300 g śliwek suszonych
posypka pikantna



Przygotowanie

Rozpuścic sól wg przepisu na opakowaniu i przy pomocy grubej igły i strzykawki gęsto ponastrzykiwac karkówkę. Zostawic w chłodnym miejscu mięso na 24-48 godzin. Po tym czasie przy pomocy długiego ostrego noża zrobic nacięcie wzdłuż karkówki i nadziac ją śliwkami. Obsypac ja z wierzchu posypka pikantną i upiec w rękawie foliowym.

środa, 25 kwietnia 2012

Gyros - sałatka

Składniki

2 filety drobiowe
1 cebula
1/2 słoika ogórków kiszonych
1/2 słoika ogórków korniszonów
1 słoik marynowanej papryki
1 puszka kukurydzy
kapusta pekińska

SOS
10 łyżek majonezu
5 łyżek ostrego ketchupu
1 łyżka przyprawy gyros



Przygotowanie

2 filety drobiowe pokroić i smazyć na oleju z dodatkiem przyprawy gyros
POKROIĆ:
1 cebulę
1/2 słoika ogórków kiszonych
1/2 słoika ogórków korniszonów
1 słoik marynowanej papryki
1 puszka kukurydzy
kapusta pekińska

Wszystko wymieszać razem z sosem.
Przepis dostałam od koleżanki z pracy.

Smacznego

coś z niczego - napój jabłkowo-mietowy

Składniki

obierki i gniazda nasienne jabłek (do szarlotki zużywam około 1,5kg jabłek)


gałązka mięty lub torebka ekspresowej herbaty mietowej


3-4 łyżki cukru





Przygotowanie

obierki i gniazda nasienne jabłek czyli to co trafia do śmieci (dodam że jabłka obieram obieraczką do jarzyn więc skórka jest cienka) zalewam 2-2,5 litra wody i gotuję około pół godziny - ponieważ w garnku znajdują się wszystkie resztki jabłek wraz z pestkami ugotowany wywar z jabłek ma lekko różowy kolor

wyrzucam resztki jabłek wyłąwiając je łyżką cedzakową, na garnku kładę sitko tak aby było zanużone w płynie na sitku kładę świerzą lub suszoną gałązkę mięty albo torebkę herbaty mietowej i gotuję jeszcze 15 minut

doprawiam cukrem do smaku wg mnie około 3-4 łyżki - ale każdy ma swój smak

przelewam do dzbanka  przecedzając resztki przez sito i gotowe

 

podobnie postępuję gdy gotuję jabłka na deser ale wówczas jabłka gotuję w garnku a obierki leżą na sicie zanużonym w wywarze w tym przypadku nie ma juz problemu przecedzania

wywar doprawiam cukrem na koniec gdyż gdy zrobisz to na początku obierki wchłoną część cukru i zużyjesz go dwukrotnie więcej a przecież ma to być coś z nniczego

Makaron penne z krewetkami

Składniki

makaron penne
4 ząbki czosnku
2 cebule
czerwone chilli
garść świeżej kolendry/ lub suszona
3 łyżki soku z limonki
2 łyżki sosu sojowego
4 łyżli oliwy z oliwek
1,5 szklanki obranych krewetek
3 suszone pomidory (z odrobiną zalewy)
1 łyżka ziaren sezamu
szczypta oregano, garść pisiekanej bazylii i natki pietruszki



Przygotowanie

1) Makaron ugotować (al dente :-))
2) Czosnek, cebule, kolendrę, pozbawione pestek chili, sos sojowy, sok z limonki, 2 łyżki oliwy z oliwek, suszone pomidory wraz z zalewą - ZMIKSOWAĆ.
3) Rozgrzać 2 łyżki oliwy i podsmażyć na niej krewetki.
4) Wlać zzmiksowaną masę i ciągle mieszając smażyć na dużym ogniu.
5) Dodać makaron i sezam.
6) Doprawić ziołami ( i ewentualnie solą według uznania).
7) Można też na końcu posypać drobno pokrojoną fetą.

PYCHA!!!!!!!!!!!!!

Zapiekanka makaronowo- jabłkowa

Składniki

Makaron
jabłka lub inne owoce do uprażenia         ewentualnie gotowe prażone owoce w słoiku
troszke masła
cynamon, cukier, cukier waniliowy

      



Przygotowanie

Zapiekanka jest banalna , słodziutka, orzeźwiająca PYCHA !!!! i można robić z nią różne wariacjeDziesiejsza wersja :)
1. Upraż jabłka z cukrem, podlewaj troszke wodą. Ja praże je tak by były kawałki owoców a nie totalna papka.
2. Ugotuj opakowanie makaronu.
3. Do makaronu dodaj łyżke lub 2 masła i wymieszaj.
4. Wysyp pół makaronu do naczynia żaroodpornego.
5. Na makaron wylej jabłka i posyp cukrem waniliowym wedle uznania. Ja dzis dodałam jeszcze jagódki które zamroziłam w lecie, a czasem daje wiśnie ....
6. Wysyp druga połowe makaronu i posyp cynamonem oraz odrobiną cukru.Zapiekaj w 200 C ok. 30 min a potem jeszcze bez przykrycia do uzyskania chrupiącej powierzchni :)
Czasem ułatwiam sobie zadanie i kupuje gotowe jabłka prażone z dodatkiem np. brzoskwiń lub dodaje dżemu.
POLECAM !!!!To zdjęcia przed zapiekaniem, a jak nie zapomne się i nie zjemy do reszty to zrobie potem w przekroju i po zapieczeniu :)

wtorek, 24 kwietnia 2012

Schab w oleju gotowany

Składniki

ok. 2 kg schab ( może być karkówka lub łopatka);


Marynata:
sól,
pieprz,
vegeta lub jarzynka,
zioła:majeranek, gorczyca,rozmaryn, bazylia,
sok z jednej cytryny,
czosnek w/g uznania ( lubię dużo),
oliwa do marynaty;

ok. 1,5-2 l oleju do gotowania mięsa;




Przygotowanie

    

        Do dużej brytfanki wsypujemy przyprawy i dodajemy sok z cytryny i oliwę, mieszamy. Dla ładnego koloru schabu można dodać sól peklową ( ja daję trochę cukru -niepełną łyżeczkę).
Do marynaty wkładamy schab, obtaczamy ze wszystkich stron i wstawiamy do lodówki na 4 dni (co jakiś czas obracać, żeby dobrze się zamarynował). Po tym czasie do garnka wlewamy olej i doprowadzamy do wrzenia ( ma się ruszać, ale nie dymić!!!). Można obwiązać mięso sznurkiem, by łatwiej było je włożyć i wyjąć z garnka. Ostrożnie wkładamy schab, otarty z marynaty do oleju i gotujemy przez ok 50 min. Możemy jednocześnie włożyć 2-3 obrane ziemniaki, by olej nie przypalił się i nie ciemniał.
Po oznaczonym czasie wyłączamy gaz i po chwili  wyjmujemy i nie kroimy przed ostygnięciem, aby nie wyciekł sok z mięsa.( Wyjątek stanowi porcja gotowanego mięsa na obiad).
     Podajemy na ciepło np. do obiadu lub chętniej do kanapek na zimno.

               Przepis podaję za Panią Czesławą Siegieńczuk z Supraśla. Życzę smacznego
                                                     DorDa

PS. Tym razem robiłam karkówkę.

niedziela, 22 kwietnia 2012

Zupa z bazylii

Składniki

4 duże dojrzale pomidory,
2 młode marchwie.
25 dag fasoli (czarnej lub czerwonej),
3 duże ziemniaki,
1 łyżka posiekanej zielonej bazylii,
1 filiżanka gotowanego makaronu lub łazanek,
3 łyżki oliwy,
4 ząbki czosnku,
10 dag ostrego żółtego sera,
sól, pieprz,
1,5 l wody



Przygotowanie

Namoczyć umytą fasolę na 4 godz. i ugotować do miękkości w tej samej wodzie, dodając na ok. 20 min. przed końcem pokrajaną marchewkę, ziemniaki oraz sparzone i obrane ze skórki, pokrajane w cząstki pomidory. Na chwilę przed podaniem włożyć do zupy gotowany makaron lub łazanki oraz zmiażdżone ząbki czosnku wymieszane z oliwą i bazylią. Przyprawić solą i pieprzem, osobno podać utarty żółty ser.

Dziwny Chłodnik Mrruczki

Składniki

2 duże ogórki "węże" bez pestek
20 gram masła
1 zgnieciony ząbek czosnku
1 kieliszek białego wytrawnego wina
500 ml rosołu z kurczaka (ew. z kostki rosołowej)
1 pęczek świeżej miety - listki poodrywać z szypułek
sól, świeżo zmielony czarny pieprz
ew kleks śmietany do dekoracji

proporcje na 6 osób



Przygotowanie

1. Rozgrzać masło i smazyć obrane i wypestkowane ogórki około 1 minutę.

2. Dodać czosnek, przykryć garnek, gotować kilka minut az ogórki zaczną się rozpadać.

3.Dodać wino, zmniejszyć gaz na najmniejszy, dodać rosół i miętę i natychmiast zdjąć z ognia.

4.Schłodzić i zmiksować do gladkości.

5. Doprawić solą i pieprzem.

6. Przykryć ściśle folia spożywczą i chłodzić w lodówce min 1 godzinę.

7. Zajadać ze smakiem!

SMACZNEGO!!

PS Jak się już otworzy wino, żeby wlać kieliszek to resztę można wypić :D

sobota, 21 kwietnia 2012

Babka z budyniu

Składniki

3 małe lub 2 duże budynie śmietankowe, waniliowe lub bananowe bez cukru
1 1/2 szklanki gęstej śmietany
1 1/2 szklanki mąki
1 1/2 szk. cukru
5 jaj
1 łyżeczka proszku do pieczenia



Przygotowanie

Żółtka utrzeć z cukrem, dodać wymieszane budynie z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia.Dodawać łyżkami śmietanę. Na koniec- ubite na piane białka.Ciasto wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułka formy. Wstawić do nagrzanego piekarnika.Piec na średnim ogniu ok. 45 min.

piątek, 20 kwietnia 2012

Półmisek mięs z marynatami

Składniki

Po 70 dag schabu środkowego, schabu karkowego i chudego boczku, 1 cebula, 1 łyżki soli oraz , 2 łyżki Czosnku granulowanego, torebka Kminku, torebka Majeranku, 1 łyżka Pieprzu czarnego mielonego.



Przygotowanie

Mięso posypać czosnkiem wymieszanym z pieprzem i solą. Schab środkowy dodatkowo obtoczyć w majeranku, natomiast karkowy - w kminku. Boczek zaś obłożyć plastrami cebuli. Następnie odstawić do lodówki na 1-2 dni. Po tym czasie każdy rodzaj mięsa piec osobno około 1 godziny w temp. 180 st.C, po czym ostudzić i wstawić do lodówki na kilka godzin. Podawać z chrzanem i ćwikłą.

salatka drobiowa z kokardkami

Składniki

20 dag filetow z kurczaka
1 lyzka margaryny
15 dag makaronu kokardek(kolorowych)
15 dag malych pomidorkow
4 dag groszku
5 dag pieczarek
1/2 lyzki majonezu
7,5 dag odtluszczonego naturalnego jogurtu
1 l-ka soku z cytryny
1 l-ka mieszanki ziolowej
sol, pieprz



Przygotowanie

Filety opruszyc sola, pieprzem, obsmazyc krotko na margarynie
Makaron ugotowac, odcedziec
POmidorki naciac na krzyz, sparzyc, usunac skorke, pokroic w cwiartki, usunac pestki miazsz pokroic w slupki.Pieczarki pokroic w plasterki
Filety pokroic w paski , dodac makaron, gdzyby, poidory, groszek- calosc wymieszac

Majonez+ jogurt- wymieszac, dodac sok cytrynowy , sol, pieprz , ziola.gotowym sosem polac salatke

Piernik a'la murzyn

Składniki

1,5 szkl. cukru


1,5 szkl. mleka


45 dkg mąki


35 dkg dżemu


3 jajka (całe)


15 dkg margaryny (roztopionej ostudzonej)


1,5 łyżeczki cynamonu


2 płaskie łyżeczki sody


3 łyżki kakao


polewa czekoladowa





Przygotowanie

Wszystko razem zmiksować i piec w piekarniku w temp. 180 stopni, ok. 45 minut. Po wystudzeniu nałożyc polewę czekoladową. Ja kupuję gotową, ale można zrobić samemu w domu. Jeśli ktoś nie lubi wysokich pierników, może zmniejszyć składniki o połowę. Smacznego!

RADA: Miksując, pierwsze dajemy składniki ciekłe, a potem resztę. Ja trochę odchodzę od przepisu, bo zmniejszam odrobinę ilość cukru, a zwiększam ilość dżemu. Powodzenia!

czwartek, 19 kwietnia 2012

Kotlety rybno-boczkowe

Składniki

- 1 kg sprawionych ryb / najlepiej mieszanych tj. slodkowodne 
                                    i morskie / 
- 30 dkg boczku surowego , chudego / niewędzonego/
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- bułka namoczona w wodzie lub mleku
- bulka tarta
- jajko
- sól, pieprz, vegeta, zielona pietruszka



Przygotowanie

Ryby odfiletować / najlepsze sa ze skórą/ i zmielić wraz z boczkiem, cebula, czosnkiem i odciśnięta bulką, dodać pozostałe składniki, doprawić, formować małe kotleciki , panierowac w bułce tartej i smazyć .

Gdy masy rybno - mięsnej jest duzo, smaże malutkie kulki , daje do słoja i zalewam lekka zaprawa octową i cebulą.

W smaku sa pyszne, ciekawy smak ryby połączonej z mięsem.

W zalewie - fantastyczna przekąska. Polecam.

Moja zalewa :

1 szklanka octu
5 szklanek wody
sól, cukier - do smaku, liśc laurowy, ziele angielskie
2 cebule - w krążki
Wszystko sie razem gotuje / z cebula/, studzi i zalewa kulki rybne,

SMACZNEGO

Curry z kurczaka

Składniki

Składniki:
filet z kurczaka ok.500g
1 duża czerwona papryka
1 mała cukinia
30 dkg pieczarek
1 cebula
1 puszka mleka kokosowego
przyprawa curry, sól, pieprz
pół kostki rosołowej
1 łyżeczka maki ziemniaczanej
ryż





Przygotowanie

Filet pokroić w kostke,przyprawić i podsmażyć na oleju. Wszystkie
warzywa pokroić i podsmażyć, następnie zalać mlekiem kokosowym,
dodać kostkę rosołową i dusić do miękkości, dodać mięso i
wymieszać. Dodać łyżeczkę curry i delikatnie zagęścić mąką
ziemniaczaną wymieszaną z zimną wodą. Podawać z ryżem.

środa, 18 kwietnia 2012

Corky ananas z kiełbasą

Składniki

kawałek, pęto,  cienkiej kiełbasy (powinna być dobrej jakości, dobrze przyprawiona; ja użyłam tzw. góralskiej)
plastry ananasa z kompotu
kawałek sera żółtego twardego
szpadki lub wykałaczki
kilka liści sałaty i cykorii

sos:
kilka łyżek gęstego jogurtu naturalnego
1 łyżka sosu słodko-pikantnego chili
1 łyżka posiekanego drobniutko ananasa
ew. chili w proszku



Przygotowanie

Bardzo lubię połączenie owoców z pikantnym mięsem i tak powstały te koreczki. Smaki słodki i ostry połączyły się na jednej szpadce.




Kiełbasę obieramy z osłonki i kroimy na plasterki grubości ok. 3-5mm. Podsmażamy je na suchej, rozgrzanej patelni aż zrumienią się z obu stron. Ser kroimy na kawałki m/w 2x2x0,5cm, plastry ananasa kroimy każdy na 6 kawałków. Koreczki składamy w następującej kolejności: krążek kiełbasy+kawałek ananasa+kawałek sera+ kawałek ananasa i na wierzch krążek kiełbasy - całość spinamy wykałaczką lub szpadką. Układamy na półmisku lub tacy, wyłożonej sałatą i cykorią. Podajemy z sosem.

Sos: jogurt mieszamy z posiekanym anansem i sosem chili, ew. doprawiamy sproszkowanym chili w/g gustu, ale sos powinien być wyrazisty i dość pikantny.

Cukinia faszerowana zapiekana

Składniki

1 średnia cukina

100g mięsa mielonego, najlepiej wieprzowego

5 ml koncentratu pomidorowego

1 mała cebula

starty ser żółty

sól
pieprz
olej



Przygotowanie

Mięso podsmażamy na oleju, dodajemy oregano, przysmażamy, dodajemy cebule, koncentrat pomidorowy, przyprawiamy solą i pieprzem, smażymy.
Cukinię kroimy na pół, wydrążamy nasiona. Cukinię napełniamy farszem, posypujemy żółtym serem, wykładamy na patelnię lub do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku (około 180 stopni).
Pieczemy około 30 minut, ale to zależy od tego, czy bardziej lubimy cukinię miekką, czy twardawą.

Smacznego

wtorek, 17 kwietnia 2012

Sałatka latem pachnąca

Składniki

Sałata lodowa
3 pomidory
3 ogorki małosolne
papryka
cebula
czosnek
koperek
sól ,pieprz,ocet ,oliwa



Przygotowanie

Wszystko pokroić razem wymieszać i doprawić do smaku.

Sałatka pieczarkowa Izeczki

Składniki



1 kg małych, białych pieczarek
4 jajka
5-6 ogórków kiszonych
1 dość duża czerwona cebula
1 puszka 400 g kukurydzy konserwowej




3-4 łyżki siekanego koperku świeżego
kilka łyżek majonezu
1 łyżeczka musztardy
do smaku: sól i mielony czarny pieprz





Przygotowanie

robię domownikom taką sałatkę od lat, czasami nawet, na specjalne zamówienia znajomych, zabieram "michę" idąc do nich na imprezę



Pieczarki oczyścić ręcznikiem papierowym, wrzucić na wrzącą wodę, obgotować 10 min., odcedzić, przestudzić, pokroić w półplasterki. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, sparzyć, osączyć. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać, pokroić w kostkę. Ogórki pokroić w kostkę. Kukurydzę odcedzić. Wszystkie pokrojone składniki wrzucić do miski, dodać kukurydzę, koperek, majonez i musztardę, wymieszać dokładnie. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić do lodówki na 1-2 godziny aby się przegryzła. Podawać jako dodatek do zimnych mięs i wędlin lub jako samodzielne danie. Jeśli ktoś lubi, może dodać pokrojonego w cieniutkie półplasterki pora, sałatka będzie ostrzejsza.
Moja rada: pieczarki przed pokrojeniem trzeba lekko odciskać w dłoniach, inaczej sałatka będzie zbyt rzadka.

Poprostu naleśniki - smaczne i sycące

Składniki

Ciasto:
1,5 szkl. mąki pszennej
1,5 szkl. mleka (lub pół na pół z wodą)
1 jajo
1/2 torebki cukru waniliowego
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
2 łyżki oliwy lub oleju

olej do smażenia

Farsz:
1/2 kg sera białego tłustego lub półtłustego
1 cukier waniliowy
1 jajo
ok. 6-7 łyżek cukru (ja lubię jak jest porządnie słodkie)
cynamon do smaku wg uznania




Przygotowanie

1. Ciasto najlepiej zmiksować, wtedy nie będzie grudek.Ciasto powinno dobrze rozpływać się na patelni, nie może więc być bardzo gęste ani też zbyt rzadkie. Oczywiście można dodać trochę wody lub mąki, jeśli zachodzi taka potrzeba.
2. Rozgnieść dobrze biały ser, dodać resztę składników, dalej mieszać i rozprowadzić porcję masy na naleśniku, następnie złożyć w pół, a potem jeszcze raz, tak jak to się zwykle robi.
3. Podsmażyć na patelni na rumiano i gotowe.

Smacznego.

PIZZA według Iglosika

Składniki

Na dwie blachy o średnicy 35-40cm
500g mąki pszennej (dobrej)
35g świeżych drożdży
3 łyżki oliwy z oliwek (extra virgin)
1 szklanka letniej wody lub mleka
łyżeczka cukru
pół łyżeczki soli

Na wierzch gotowego placka dajemy standardowo sos pomidorowy (koncentrat), czosnek gnieciony lub siekany, suszone zioła wedle gustu lecz podstawą jest oregano i bazylia. Ja osobiście ser daję na wierzch ale można posypać placek serem i dopiero kłaść na nim wybrane dodatki.





Przygotowanie

Mąkę przesiewamy przez sito do miski, robimy dołek do którego wlewamy oliwę. Dodajemy sól i cukier i wlewamy drożdże wymieszane z letnim mlekiem. Wyrabiamy ciasto, musi być gładkie i odchodzić od palców. Wyrobioną kulę zostawiamy w misce którą przykrywamy ścierką i umieszczamy w ciepłym miejscu (przy grzejniku lub w kuchni na górnych szafkach- ja tak robię).
Ciasto sobie rośnie (1-3godzin) w zależności jak bardzo jesteśmy głodni. Ja czasami już wałkuję po 0,5 godziny i tak jeśli je rozłożycie na blasze to za nim poukładacie na nim dodatki ono będzie rosło.
Ciasto wałkujcie na grubość jaka wam odpowiada, warto nauczyć się rozciągać ciasto na placek wyrzucając ciasto w górę ruchem wirowym. Jest to sztuka ale do opanowania, mi wychodzi już nawet nieźle.
Gdy już rozciągniemy placek na blasze to pakujemy na niego co lubimy. Na pizzach na zdjęciach są pieczarki, pomidor, jajko na twardo, kukurydza, szynka, brokuły na jednej połowie a na drugiej zamiast szynki, tuńczyk i cebulka.

Dodatkowo możemy zrobić sobie pyszny sos czosnkowy biorąc 2 - 3 ząbki, mały kubek jogurtu naturalnego, łyżkę majonezu(Winiary), sól, pieprz. Pychotka i Smacznego

poniedziałek, 16 kwietnia 2012

Domowy chleb Marty pycha...

Składniki

10dag drożdże
2 łyżeczki soli
3 szklanki letniej wody
6 szklanek mąki pszennej

Dodatki:
kminek 4 łyżeczki
słonecznik 0,5 szklanki
płatki owsiane 1 szklanka



Przygotowanie

Drożdże wymieszać ze solą dodać wodę  następnie mąkę oraz kminek , słonecznik i płatki owsiane .
Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia .
 Ja robiłam to w gorącej kąpieli.
Piec w 200 c ok 40 minut.
Na wierzch chleba można położyć plasterki sera żółtego.




pyzy czyli kluski na parze

Składniki

SKŁADNIKI;
- 1 kilogram mąki pszennej,
- 50 gram drożdży,
- 1/2 litra mleka,
- 3 jajka,
- 3 łyzki oleju,
- 25 gram cukru,
- szczypta soli




Przygotowanie

Letnie mleko wymieszać z drożdżami i olejem ,dodać do mąki.Następnie dodać jajka ,cukier i sól.Wyrobić ciasto .Przykryć ściereczką i odstawic w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkowac i wykrawac szklanką .Odstawić ponownie na 20 minut aby wyrosly.Gotować na parze pod przykryciem az wyrosną ok 10-15 minut.
Ja podaję z sosem pieczeniowym.Przepis odziedziczyłam po mojej BABCI.Zawsze sie udaje.
ŻYCZĘ SMACZNEGO ! ! !


w sosie pieczeniowym :)

Pyszne ziemniaczki-zapiekane ze smietana i serem

Składniki

Sklad: ziemniaki - pokrojone w talarki
ok 475 mln- sosu smietanowego tzn: smiatany slodkiej wymieszanek z kwasna(proponuje uzyc wersji ligth:) trzeba liczyc kcal:))
2 cebule 2 zabki czosnku ---dla osob ktore nie lubia 1 a jak ktos uwielbia tj jak proponuje troche wiecej
 łyżka masła
ser zolty ostry najlepiej -pare plastrow
przyprawić



Przygotowanie

1.Na rostopionym masle smazymy zmiazdzony czosnek i cebule pokrojona w krazki
2.przygotowac naczynie zaroodporne i ukladac w nim : ziemniaki , cebule czonsek czesc -polac troche smietana i polozyc pare plastrow sera i znow ziemniaki cebula czosnek smietana ser ... piec w hm ok 150 stopniach ok 1 godz i 15 minut -kazdy bedzie obserwowal ile dokłądnie 
 podawac z miesem najlepiej pieczonym , moze jakas pyszna roladka:)

niedziela, 15 kwietnia 2012

zapiekane pieczarki ap

Składniki

·        pieczarki


·        ser (gouda)


·        cebula


·        natka pietruszki


·        4 łyżki oleju


·        1 łyżka masła


·        1 białko


·        sól, pieprz





Przygotowanie

Odciąć nóżki z pieczarek i pokroić je w drobną kostkę. Na patelni podsmażyć pokrojone pieczarki i cebulę, doprawić solą i pieprzem. Do masy grzybowej dodać ubite na sztywno białko, starty ser i posiekaną natkę pietruszki. Kapelusze pieczarek posolić i wypełnić farszem i zapiekać ok. 10 min w 225ºC.

lasagne al forno

Składniki

na 2 porcje:
płatki lasagne (surowe)
sos mięsny:
- 200-250 g mielonego
- 1 cebula
- 1-2 łodyżki selera
- 1 marchewka
- 30-50 g boczku
- przecier pomidorowy
- 200 g pomidorów z puszki (lub 4-5 pomidory-czerwone w środku obrane ze skórki i pocięte w kwadraciki)
- wegeta, pieprz
- gałka muszkatołowa

sos serowy:
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżka mąki
- 2 dl (=200 ml) mleka zimnego
- 2 łyżki startego parmezanu(lub innego żółtego sera)
- 1/2 łyżeczki soli
- po 1/4 łyżeczki: białego pieprzu (lub czernego) i gałki muszkatołowej




Przygotowanie

wykonanie sosu mięsnego:
     najpierw podsmażyć i doprawić do smaku mięso mielone, jak już będzie gotowe to dodać pocięty w kosteczke boczek i pozostałe warzywa, dodać pomidory i dolać wody(tak aby powstał sos), później przecier i przyprawy do smaku. wszystko dusić pod przykryciem na średnim ogniu przez ok 30 min, co jakiś czas mieszając, dolewając wody (jeśli jest taka potrzeba) i doprawiając.

wykonanie sosu serowego:
     wszystkie składniki zmiksować razem w mikserze

w posmarowanej oliwą formie:
najpierw ułożyć :
- warstwe surowych płatków lasagne
- pół sosu mięsnego
- surowe płatki lasagne
- sos mięsny
- posypać serem żółtym i wszystko polać sosem serowym

piec ok 45 min w temp. 225 st. C, forma przez ok 30 min powinna być przykryta folią aluminiową a dopiero pod koniec pieczenia odkryć forme

do sosu mięsnego można dodać pieczarki lub inne warzywa wg. upodobania

na zdjęciu lasagne z sałatką-pomidory i mozarella

przepis bardzo dobry i wielokrotnie sprawdzony:)

Sycąca sałatka z tuńczykiem

Składniki

8 łyżek ugotowanego ryżu* 
2 jajka
połowa dużej czerwonej papryki
80 g tuńczyka w oleju
łyżka majonezu
koper suszony, pieprz

*ryż gotowany w kostce warzywnej bez dodatku soli



Przygotowanie

Jajka zmielić w maszynce do sera. Tuńczyka osączyć i rozdrobnić. Paprykę drobno pokroić (ja obieram ze skóry). Wszystko połączyć z ryżem, majonezem i przyprawami. Podawać samodzielnie lub na krakersach.


sobota, 14 kwietnia 2012

Orzeźwiający chłodnik na upalne dni

Składniki


1 jajko ugotowane na twardo
pół ogórka
ok. 1 łyżka octu
2-3 łyżki śmietany
1,5 litra schłodzonej wody
szczypiorek lub młoda cebulka
sól do smaku




Przygotowanie

Jajko i ogórka pokroić w drobną kostkę. Szczypiorek lub cebulkę drobno posiekać. Całość przełożyć do dzbanka lub miski.
Dodać śmietanę i zalać schłodzoną wodą. Doprawić do smaku octem i solą.
Podawać dobrze schłodzony!:)

Kay Patkhin - Kurczak po laotańsku

Składniki

- pierś kurczaka
- 1 posiekana cebula(średnia)
- 1 posiekany korzeń imbiru
- 1 posiekany ząbek czosnku
- olej(ok. 2-3 łyżki)
- szczypta soli
- woda(ok. 1/2 szklanki)



Przygotowanie

Kurczaka kroimy na małe kawałeczki, wrzucamy do miski i solimy. Rozgrzewamy patelnię, dodajemy odrobinę oleju i smażymy imbir(krótko, tak żeby wydobyć z niego aromat). Odstawiamy imbir na bok. Czyścimy patelnię. Dodajemy znowu troszkę oleju i smażymy cebulę i czosnek. Odstawiamy na bok. Ponownie myjemy patelnię, dodajemy łyżke oleju i smażymy kurczaka, aż będzie gotowy stopniowo dolewając do niego ciepłej wody. Następnie dodajemy podsmażony imbir, cebulą i czosnek i całość dusimy jeszcze przez ok. 5 minut. Gotowe. Całość posypujemy świeżo posiekaną kolendrą. Możemy podawać z ryżem. Smacznego.

piątek, 13 kwietnia 2012

Jajo Sadzone

Składniki

Jajo
Naturalny boczus sypany
Ser starty (ja uzywam Asiago)
Slodka papryka
Sol
Pieprz



Przygotowanie

Jajo rozbijamy i na patelnie. Solimy pieprzymy posypujemy serem i papryka i smazymy na wolniutkim ogniu. Na koniec posypujemy boczusiem.

Palce lizac.

czwartek, 12 kwietnia 2012

Ciuchcia-Tort czekoladowy z wkładką kokosową

Składniki

I. biszkopt czekoladowy:
4 jajka;
3/4 szkl. cukru;
4/5 szkl maki;
2 łyżeczki kakao;
pół łyżeczki proszku do pieczenia:
łyżeczka amoniaku;
4 łyżi oleju;

II. wkładka kokosowa:
4 białka;
150 g kokosu;
125 g cukru

III. krem czekoladowy:
2 gorzkie czekolady
2 łyżki kakao
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
3 łyżki mąki
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 l. mleka
1/2 szkl.mleka
25 dkg. masła
4 żółtka
3/4 szkl. cukru

polewa
Pochodzi z ksiażki: 100 nowych ciast Siostry Anastazji str. 17




Przygotowanie

I. Upiec biszkot:
Białka ubić na sztywno z cukrem, dodac żóltka, olej. Na końcu dodać sypkie składniki przesiane razem i delikatnie wymieszać

II. Białka ubić na sztywno z cukrem, dodać kokos i delikatnie wymieszać

III. Czekolady rozpuścić z 3 łyżkami wody. Kakao, mąki I żółtka wymieszać w 1/2 szkl. mleka, resztę mleka zagotować z cukrem i wlać do czekolady - zagotować - wlać kakao z mąkami i wsypać kawę rozpuszczalną - ugotować budyń - ostudzić. Masło utrzeć partiami dodawać zimny budyń.


Tu w wersji "CIUCHCIA":)
Do wersji "Ciuchcia" konieczny est upieczony dodatkowy biszkopt, który przełożony kremem zwijamy w roladę, możemy też wykożystać gotową roladę, pomysł ciuchci pochodzi od: kasia.terlecka
tam tez znajdziecie szczegóły wykonania
(serdecznie dziekuję za pomysł:-))
Dla ułatwienia dodaje schemat produkcji:)

Pikantne koperty

Składniki


ciasto francuskie (ja używam z Biedronki)
laska dobrej kiełbasy bądź kilka grubszych plasterków szynki
kilka łyżek kukurydzy z puszki
świeża papryka
żółty ser (ja dałam również fetę)
po łyżce śmietany, majonezu i keczupu
łyżeczka ostrej musztardy (polecam rosyjską, moją ulubioną)
sól, pieprz, ulubione zioła
jajko do posmarowania kopert




Przygotowanie

Kiełbasę (szynkę), paprykę i ser pokroić w kostkę. Wymieszać z resztą składników. Doprawić do smaku.
Ciasto podzielić - w zależności od tego, jakie chce się uzyskać koperty - na 8-12 kwadratów, nadziewać farszem, składać rogami do środka, smarować roztrzepanym jajkiem i piec 15 minut w temp. 200 stopni C. 


Lasagne z mięsem i szpinakiem

Składniki

1 opakowanie (ok. 450 dag) mięsa mielonego
1 opakowanie mrożonego szpinaku
1 duża cebula
3 plasterki twarogu
6 ząbków czosnku
1 kartonik sosu pomidorowego (np. Primo Gusto)
1 jajko
4 łyżki śmietanki 18%
starty ser żółty
bazylia
sól, pieprz
zioła prowansalskie
oliwa
1 duża łyżka masła



Przygotowanie

Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na ilowie razem z wyciśniętymi trzema ząbkami czosnku. Dodać mielone mięso, doprawic do smaku przyprawami i dusić do miękkości. Jak już będzie odpowiednio miękkie, dolać 3-4 łyżki sosu pomidorowego z kartonika, wymieszać.

Na drugiej patelni rozpuścić masełko i dodać szpinak. Podsmażyć. Dodać 3 ząbki wyciśniętego czosnku i doprawić do smaku solą i pieprzem. Poddusić jeszczę 2-3 minuty. W miseczce rozdrobnić biały ser i dodać do niego szpinak. Całość wymieszać.

W naczyniu żaroodpornym bądź w brytfance na dno wylać troszke oliwy i sosu pomidorowego.Układać warstwami płaty makaronu do Lasagne, mięso, makaron, szpinak itd. Każdą warstwę po położeniu makaronu polewać sosem pomidorowym.

Wierzch Lasagne polać jajkiem roztrzepanym ze śmietanką i resztą sosu pomidorowego. Zapiekać w rozgrzanym piekarniku około 15-20 minut, w 150-170oC. (Generalnie długość zapiekania zależy od makaronu, w sensie takim, czy był wcześniej lekko zmiękczony we wrzątku, przynajmniej ja tak robię, żeby w piekarniku płaty makaronu dobrze namiękły i nie był twarde). Na 2-3 minuty przed wyciągnięciem z piekarnika całośc posypać suto starym serem zółtym i zostawić aż się rozpuści.

Smacznego  !

środa, 11 kwietnia 2012

Szybkie leczo

Składniki

4 duze papryki
2 cebule
3 duze pomidory
300 g kielbasy
lyzka oleju
przyprawa do potraw wegierskich
sol
pieprz
slodka papryka



Przygotowanie

Papryke pokroic w cienkie paski, cebule i pomidory w kosteczke. Wrzucic do garnka z rozgrzanym olejem, dusic pod przykryciem, az warzywa beda miekkie. na patelni podsmazyc pokrojona w kostke lub cienkie plasterki kielbase. Dodac do garnka z warzywami. Dusic jeszcze kilka minut. Doprawic do smaku wg gustu.
Najlepiej smakuje podane z chrupiaca buleczka lub swiezym chlebem.

Mięsne piramidki

Składniki

1 kg surowej szynki - 10 plastrów 10 plastrów żółtego sera 10 małych pieczarek 10 połówek gruszki marynowanej 1 czerwona papryka sól pieprz wegeta wykałaczki olej



Przygotowanie

Mięso z szynki pokroić na plastry, posolić, dodać pieprz i wegetę. Obsmażyć na oleju z obu stron na złoty kolor. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i upiec - 45 minut. Następnie na plaster upieczonej szynki kładziemy plaster zółtego sera, połówkę gruszki marynowanej, całą pieczarkę i pasek czerwonej papryki. Całość spinamy wykałaczką. Piramidki układamy na blaszce i pieczemy jeszcze pół godziny.Piramidki możemy podać z młodymi ziemniakami z koperkiem lub z ryżem i dowolną sałatką. PS Bardzo efektowne danie, polecam na przyjęcia. Niebawem dodam zdjęcie. Smacznego!

wtorek, 10 kwietnia 2012

Saag Bahji - Szpinak po Indyjsku

Składniki



pół opakowania szpinaku mrożonego
pół dużej cebuli lub jedna mała
4 ząbki czosnku starte na drobniutkiej tarce
1 duży pomidor
olej słonecznikowy do smażenia
suche przyprawy:
- pół łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka garam masali
- 1 łyżeczka kuminu
- pół łyżeczki suszonego imbiru
- 1 łyżeczka słodkiej papryki

-1 papryczka chilli lub pieprz cayenne (opcja)



Przygotowanie

Najpyszniejszy szpinak pod słońcem! Pierwszy raz go zjadłam w indyjskiej restauracji..i od tej pory poszukiwałam idealnego przepisu. I oto on.

Cebulę kroimy w cieniutkie półplasterki. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę. Dusimy aż się stanie przezroczysta. Natępnie dodajemy wszystkie suche przyprawy. Jeszcze chwilę dusimy i dodajemy czosnek i pokrojoną w paski papryczkę chilli. Gdy czosnek się zbrązowi dodajemy rozmrożony szpinak. Solimy do smaku i dalej dusimy az szpinak zmięknie. Na koniec dodajemy pokrojonego w kostke pomidora, trzymamy na ogniu aż pomidor zacznie sie rozpadac.
Danie w kuchni hinduskiej traktowane jest jako dodatek. Istnieje jednak opcja z żółtym serem, który należy pokroic w gruba kostkę wrzucic tuż przed zdjęciem patelni z ognia.

Babka 3 Kolory

Składniki

25 dag Kasi
6 jajek
2 szkl. mąki
1,5 szkl. cukru
6 łyżek oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 op. kisielu wiśniowego
1 op. cukru waniliowego
1 łyżka kakao
2 łyżki maku
aromat migdałowy



Przygotowanie

Margarynę utrzeć z cukrem, cukrem wanilliowym i żółtkami na puszystą masę. Ucierając dodawać po łyżce olej, małymi porcjami mąkę z proszkiem.
Białka ubić na sztywną pianę z aromatem, delikatnie wymieszać. Podzielić na trzy równe części. Do jednej dodać mak, do drugiej kisiel, do trzeciej kakao.
Formę babkową bardzo dokładnie wysmarować tłuszczem, obsypać bułką tartą. Przełożyć najpierw część z makiem, zrobić rowek. Na środek przełożyć część z kakao, ponownie zrobić rowek, na samą górę ciasto z kisielem.
Piec około 60 minut w temp. 180'C.

* babkę robię w dużej, glinianej formie babkowej
* przepis dostałam od mojej dobrej koleżanki
* szybka i smaczna, polecam ;)


Tatar ze śledzia

Składniki


2 solone filety śledziowe,
1 jabłko, najlepiej zielone,
1 kromka chleba pszennego,
1 jako,
3 cebulki szalotki,
mleko,
olej słonecznikowy,
sok z cytryny,
ocet jabłkowy (w moich przepisach),
cytryna do dekoracji.




Przygotowanie

Obrany i oczyszczony filet śledziowy namoczyć w mleku. W mleku namoczyć również kromkę chleba. Jajko ugotować na twardo, szalotki obrać, drobno posiekać.
Jabłko obrać i zetrzeć na tarce. Polać sokiem z cytryny, aby nie ściemniało.
Filety ze śledzia osączyć i posiekać. Odcisnąć namoczony chleb. Filety i chleb, jabłko, posiekane jajko i szalotki zmiksować. dodać parę kropel oleju, tak aby otrzymać gęstą gładką masę. Całość doprawić sokiem z cytryny lub octem jabłkowym.
Tatar udekorować półplasterkami cytryny lub jabłka.
Podajemy go z razowym pieczywem gruboziarnistym, najlepiej z ziarnami słonecznika.



"Norge/Kirill GOLITSKIY"

Mazurek - Wesołego Alleluja

Składniki

BISZKOPT:
* 4 jajka
* 26 dag cukru
* 13 dag mąki ziemniaczanej
* 13 dag maki pszennej
* 6 łyżek wody
* 8g proszku do pieczenia
* 8,4 g cukru waniliowego

 MASA I:
* 3 opakowania masy kajmakowej

MASA II:
* powidła śliwkowe

DEKORACJA:
* posypka kolorowa
* posypka kokosowa
* rodzynki
* 8 migdałów
* galaretka (biała i czerwona)
* 9 plasterków kiwi
* polewa z białej czekolady




Przygotowanie

BISZKOPT:

Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Żółtka utrzeć z 3/4 szklanki cukru (20dag) pod koniec ucierania dodawać do żółtek po 1 łyżce wody. Z białek ubić sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania 1/4 szklanki (6dag) cukru. Ubitą pianę wyłożyć na żółtka, dodać mąki, cukier waniliowy i lekko wymieszać.
Ciasto wyłożyć do posmarowanej formy i piec ok 40 min w temp. 170'C

Po ostygnięciu biszkopt przekroić na dwie części.

MASA I:

Masę kajmakową wyciągnąć z puszek i podgrzewać przez  kilka minut, by się rozpuściła. Nanieść na pierwszą część biszkopta. Przykryć drugą częścią biszkopta i posmarować wierzch powidłami śliwkowymi.

DEKORACJA:
Do dekoracji użyć posypki kolorowej, posypki kokosowej, rodzynek, migdałów , gotowej polewy z białej czekolady, kiwi oraz galaretek.
Białą galaretkę można przygotować z 2 łyżeczek żelatyny, 2 łyżeczek wrzącej przegotowanej wody, 200ml mleka oraz 2 łyżeczek cukru.
Ozdobne kółka z galaretki można wycinać za pomocą rurki lub małej foremki.

poniedziałek, 9 kwietnia 2012

Pierogi z mięsem wołowym.

Składniki

CIASTO-SKŁADNIKI:

1/2 kg mąki
woda
sól


FARSZ MIĘSNY-SKŁADNIKI:
(na ok 50 pierogów)

80 dag niezbyt chudej wołowiny (np antrykot)
duży pęczek włoszczyzny
duża cebula
5 - 6 łyżek smalcu
namoczona polowa bułki
sól
pieprz majeranek



Przygotowanie

CIASTO-WYKONANIE

Mąkę mieszamy z solą i formujemy kopiec z dziurka w środku. Powoli zalewamy wrzątkiem, mieszając. Jak trochę przestygnie, zagniatamy rękoma. Jak za gęste, dolewamy wody, jak za rzadkie dosypujemy mąki. Wyrabiamy do gładkiego ciasta. Wyrobione ciasto, zostawiamy pod miską lub przykryte lniana ściereczka na ok. pół godziny. Ciasto wałkujemy małymi kawałkami bardzo cienka. Resztę trzymamy cały czas przykryte aby nie wyschło. Pierogi z takiego ciasta można trzymać przez dłuższy czas w zamrażalniku. Ponieważ ciasto zostało zaparzone, pierogi wystarczy gotować 4 - 5 minut od zawrzenia wody. Do przechowywania, pierogi muszą być ugotowane i wyschnięte. Nie mogą się stykać ze sobą, we folii.

FARSZ MIĘSNY-WYKONANIE:

Wołowinę dobrze umyć, podzielić na porcje, zalać zimną wodą i powoli doprowadzić do wrzenia. Z wywaru zdjąć szumowiny, dodać sól i kilka ziaren pieprzu. Gotować na niewielkim ogniu pod przykryciem. Włoszczyznę umyć, obrać i związane w pęczek (łatwiej ją później wyjąć z wywaru) dodac pod koniec gotowania do gotujacego sie rosołu. Gdy mięso i jarzyny będą miękkie, wyjmujemy i pozostawiamy do wystygnięcia. Na rosole gotujemy zupę pomidorową (niezabielaną). Cebulę kroimy na drobne kawałki i szklimy ja na łyżce smalcu. Mięso i jarzyny, bułkę i usmażoną cebulkę mielimy przez maszynkędodając resztę smalcu i przyprawy. Pierogi powinny mieć ostry smak. Farsz nie powinien być zbyt suchy. W razie czego można dodać smalcu lub trochę bulionu.

Nie mam pojecia, z jakiej książki pochodzi ten przepis ale jest to popisowe danie mojej mamy na wszelkich spotkaniach rodzinnych. Posiada jedną wadę - te pierogi można jeść w nieskończoność!

Wieniec serowy z galaretką bez pieczenia

Składniki

2 opakowania galaretki brzoskwiniowej 
1 puszka brzoskwiń w zalewie
800 g serka homogenizowanego
2 opakowania żelatyny
800 g musu jabłkowego
3 duże gruszki
100 g cukru pudru



Przygotowanie

Obie galaretki rozpuścić w 700 ml wody. Lekko przestudzić. Brzoskwinie z puszki osaczyć i pokroić w ósemki. Galaretkę wlać do okrągłej formy z kominkiem. Włożyć do lodówki do zastygnięcia. Na galaretce ułożyć brzoskwinie pokrojone w ósemki. Zalewę z brzoskwiń podgrzać i rozpuścić w niej paczkę żelatyny. Serek homogenizowany zmiksować z cukrem i wlać do niego przestudzoną żelatynę. Delikatnie wymieszać. Masę serową wyłożyć do tortownicy na brzoskwinie. Całość włożyć do lodówki. Gruszki obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Tak przygotowane wymieszać z musem jabłkowym. Żelatynę (druga paczuszka) rozpuścić w 4 łyżkach gorącej wody, połączyć z musem i wymieszać. Mus owocowy wyłożyć na masę serową. Ciasto włożyć do lodówki do zastygnięcia na około 1-1,5 godz. Ciasto wyjąć z tortownicy i od razu podawać.
Przechowywać w lodówce.

Ciasto fale dunaju z gruszką wg Różyczki

Składniki


Ciasto:
1 margaryna Kasia 250 gram
2 szklanki maki tortowej
6 jajek
3/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
1 czubata łyżeczka  proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
3-4 gruszki
Krem:
1 margaryna Kasia 250 gram
1 budyń śmietankowy bez cukru
0,5 litra mleka
1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
4  łyżki cukru
sok z cytryny
Polewa:
http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis13850.html wg Awonli,polecam to najlepsza polewa jaką jadłam.



Przygotowanie


Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym ,dodając po jednym jajku na przemian z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Blaszkę o wymiarach 28 x24 cm posmarować lekko tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Połowę ciasta wyłożyć do blaszki,ułożyć obrane i pokrojone gruszki.
Do reszty ciasta dodać kakao,wyłożyć na gruszki,piec w 190 st C
około 50-60 min.
Po upieczeniu wystudzić,na wystudzone ciasto wyłożyć krem polać polewą,posypać migdałami.
Wykonanie kremu:
1 ½ szklanki mleka zagotować z cukrem,budyń wymieszać z mąką ziemniaczaną rozrobić z resztą zimnego mleka wlać do gotującego mleka i ugotować ,wystudzić.
Margaryne Kasię utrzeć mikserem,dodając po łyżce zimnego budyniu,cały czas  ucierać,na końcu dodać sok z cytryny,wstawić do lodówki.
Smacznego
To  stary przepis rodzinny ,polecam.
Uwaga:
Kroić ciasto maczając nóż, w gorącej wodzie.

Makowiec jabłkowy

Składniki

25 dag maku
1/2 kostki margaryny (125g)
30 dag cukru
6 jajek
5 łyżek kaszy manny
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
30 dag startych jabłek



Przygotowanie

Mak zagotować 20 min., odcedzić na gazie, zmielić 2x.
Margaryna + cukier + żółtka utrzeć i dodać do tego mak.
Wymieszać i dodać resztę.
Piec w tortownicy (21cm śr.) wysmarowanej tł. i wysypanej bułką. Sprawdzić patyczkiem. Polać polewą czekoladową.
Polecam

Ciasto niedzielne skopolendry

Składniki

Na ciasto:

0,5 paczki budyniu czekoladowego
1 łyżka ciemnego kakao
4 jajka
1 szklanka cukru
1 łyżka octu
3/4 szklanki

mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka soku z cytryny lub octu

na krem

1 serek homogenizowany waniliowy 250g (może być też cytrynowy lub pomaranczowy)
600ml śmietany kremówki
3 zagęstniki śmietan-fix
2 łyżki cukru pudru
0,5 słoiczka dżemu pomarańczowego o konsystencji żelu (można go ewentualnie zmiksować z odrobiną soku)
2 czekolady mleczne lub gorzkie (ja użyłam gorzkie)
pomarancze do dekoracji
skórka otarta z połowy pomarańczy



Przygotowanie

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę, dodając szczyptę soli. Pod koniec ubijania wsypać cukier i ubijać dalej aż do do rozpuszczenia. Następnie przestawić mikser na wolne obroty, wlać łyżkę octu i dalej powoli miksując, dodawać po jednam żółtku, po czym mikser wyłączyć. Mąkę połączyć z budyniem, kakao i proszkiem do pieczenia. Przesiewając przez sitko, dodawać do ubitych jajej powoli i ostrożnie mieszając. Wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Piec w temp. 160° 25-30 minut. Nie może się zbyt mocno wysuszyć. Po upieczeniu gorące wyjąć na ściereczkę, zdjąć papier i zrolować jak na roladę. Gdy trochę przestygnie, ostrożnie wyłożyć nim formę keksówkę (musi być tej samej długości co blaszka lub ew. dłuższa), wystające boki zawinaąć delikatnie do środka i tak odstawić ciasto do wystudzenia.

Przygotować krem:

Do serka dodać skórkę pomarańczową i 1 śmietan-fix. Miksować  ok. 1 minuty aż wyraźnie zgęstnieje. 400 ml schlodzonej śmietany ubić z cukrem. Pod koniec ubijania dodać 2 śmietan-fixy. Śmietanę połączyć z serkiem, wymieszać łyżką dokładnie, ale delikatnie.

W miedzyczasie rozpuścić w kąpieli wodnej 2 czekolady z dodatkiem 200 ml śmietany. Ogrzewać powoli, czesto mieszając aż do rozpuszczenia się czekolady i całkowitego połączenia się składników, przestudzić.

Przygotowanie:
Ostrożnie rozchylić boki ciasta. Włożyć do środka trochę kremu, wyrównać. W kremie zrobić łyżką podłużne rowki i napełnić je dżemem. Wyłożyć kolejną warstwę kremu, znowu zrobić rowki i wypełnić je rozpuszczoną czekoladą. Tak postępować aż do napełnienia ciasta. Gdy będzie już napełnione, zagiąć brzegi do środka, najlepiej, gdyby się stykały, jeśli są niewystarczająco długie, można miejsce złączenia wyłożyć biszkoptami. Wierzch ciasta lekko obciążyć dla lepszego uformowania i odstawić do wychłodzenia. Po schłodzeniu wyjąć, odwracając formę tak, aby miejsce łączenia bylo pod spodem. Polać pozostałą czekoladą i dowolnie udekorować.
Ciasto jest delikatne w smaku, niezbyt słodkie. Idealne na niedzielny deserek.

SERDECZNIE POLECAM I ZYCZE SMACZNEGO :)

niedziela, 8 kwietnia 2012

pikantna zupa

Składniki

Składniki:
30 dag mięsa z piersi kurczaka
pęczek włoszczyzny
4 ząbki czosnku
pół szklanki makaronu
3 ziemniaki
3 pomidory
2 cebule
3 łyżki oliwy
2 szklanki bulionu
natka pietruszki
sól, pieprz



Przygotowanie

Włoszczyznę umyć, pokroić w paseczki, pomidory i cebule w kostkę. Podsmażyć na oliwie, zalać bulionem i zagotować. Mięso i ziemniaki pokroić w kostkę, dodać do włoszczyzny, gotować razem ok 20 minut. Wsypać makaron, dodać przyprawy. Gotować na dużym ogniu jeszcze 15 minut, dodać roztarty czosnek i natkę. Smacznego

Szybki ryż z kukurydzą

Składniki

1 torebka ryżu (150g),
1 puszka kukurydzy,
1pierś z kurczaka,
1cebula,
2 łyżki groszku konserwowego,
kilka różyczek brokułów (lub trochę zblanszowanej zielonej fasolki szparagowej, lub i to i to),
oliwa,
sól, pieprz.




Przygotowanie

Wrzucamy ryż do wrzącej, lekko osolonej wody. W czasie, gdy czekamy, aż będzie miękki i gotowy kroimy cebulę (w półplasterki) i pierś (w paseczki).

Na rozgrzaną na patelni oliwę wrzucamy cebulę, a po chwili, gdy się zeszkili, dodajemy kurczaka. Smażymy razem kilka minut.

Nastęnie dodajemy brokuły, groszek,a na samym końcu duuużo kukurydzy :) Solimy i pieprzymy do smaku i dusimy razem ok. 10 minut.

Odsączamy ryż, przekładamy wszystko na talerze i tyle! Danie gotowe!

chili con carne wg Anes

Składniki

500g mielonej wołowiny
duża cebula
ząbek czosnku
czerwona papryka
puszka pokrojonych pomidorów bez skórki
puszka czerwonej fasoli
łyżka koncentratu pomidorowego
olej do smażenia
chili w proszku (zgodnie z upodobaniem ostrości dania)
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki zmielonego kminku
1 zmielony goździk (szczypta)
1/2 szkl. wody
                     



Przygotowanie

1.Cebulę drobno posiekać. Czosnek posiekać lub zmiażdżyc. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju na średnim ogniu. Zeszklić cebulę razem z czosnkiem.
 
2.W głębokim rondlu rozgrzać olej i wrzucić mięso. Smażyć ok. 8 minut, mieszając. Zmniejszyć ogień, dodać cebulę, wymieszać.
3.Dodać wszystkie przyprawy (Jeśli nie masz mielonych, rozkrusz je w moździerzu.). Wymieszać i pozostawić na małym ogniu.
4.Dołożyć koncentrat i pomidory. Wlać wodę. Zagotować na dużym ogniu. Ogień zmniejszyć i dusić pod przykryciem przez pół godziny. Od czasu do czasu zamieszać.
5.Paprykę umyć, oczyścić z nasion, pokroić w kostkę i dodać do mięsa. Dusić kolejne pół godziny.
 
6.Fasolę osączyć na sicie, przelać zimna woda, dodać do mięsa, wymieszać. Rondel pozostawić odkryty. Chili gotować na średnim ogniu, aż trochę odparuje i zgęstnieje. Często mieszać.
 
Podawać na głębokich talerzach z pieczywem lub na talerzach płaskich z makaronem (wersja mojego ślubnego).
 

sobota, 7 kwietnia 2012

galareta z kurczaka Tesi

Składniki



średni kurczak
4-5 marchewek
1 pietruszka
2 torebki żelatyny ( w sumie na 2 litry płynu)
kostka rosołowa
przyprawy np wegetta,sól,pieprz
groszek konserwowy lub kukurydza



Przygotowanie



Umytego kurczaka i warzywa zalej ok 2,5 L lekko osolonej wody i gotuj około 30 minut.
Obierz mieso od kosci,rozdrobnij i wrzuc do rosołu.
Pietruszke wyjmij,marczewke pokrój w kostke lub talarki,dodaj do garnka z rosołem.Włoż kostke rosołową.
Przypraw do smaku.
Zagotuj.Do goracego płynu wsyp żelatynę,mieszaj aż sie rozpusci.
Wlej do miseczek,dodaj groszek lub kukurydze.
Odstaw w chłodne miejsce by zastygło.



Smacznego:))))

Muffinki z truskawkami

Składniki

12 porcji:

250 g truskawek
1 op. cukru waniliowego
150 g margaryny
100 g cukru
3 jajka( z czego 1 cale i 2 zoltka)
200 g maki
1/2 op proszku do pieczenia



Przygotowanie

1. Truskawki pokroic na drobne kawalki i posypac je cukrem waniliowym

2. Margaryne wymieszac z cukrem na piane, dodac cale jajko i dwa zoltka i znowu wymieszac. Z bialek ubic sztywna piane i odstawic na bok.

3. Make wymieszyc z proszkiem do pieczenia i dodawac kolejno po lyzce do masy. Dodajemy nastepnie truskawki a na koncu dodac piane z bialek i ostroznie wymieszac.

4. Ciastem wypelniac foremki do muffinek i piec 25 minut w temp. 175°C.


                            

Nutella Domowa

Składniki

3 kg śliwek


1 kg cukru


2 cukry wanilinowe


10 dag kakao


1 czekolada gorzka





Przygotowanie

Wypestkowane śliwki przemielić przez maszynkę lub potraktować blenderem.

Podsmażyć 1,5 godz.

Dodać  cukry wanilinowe, kakao i czekoladę.

Smażyć jeszcze około 2 godz.

Gorące nakładać do słoików.

piątek, 6 kwietnia 2012

Chałka na dobry humor - kanapki

Składniki

1 duża chałka
masło
truskawki
maliny
jeżyny
jagody
lub inne dowolne drobne owoce, tudzież większe - pokrojone
kwaśna gęsta śmietana
esencja waniliowa
świeża mięta
cukier kandyzowany



Przygotowanie

Dziś rano miałam fatalny humor.  Co tu kryć, z nadchodzącą zimą mój humor poranny jest coraz bardziej grobowy z dnia na dzień.   Przyznaję się do tego - rano należy na mnie uważać. W związku z tym, że potrzeba podniesienia sobie nastroju była ogromna, a kawa właśnie (niech to szlag) się skończyła, zrobiłam sobie bajeczne śniadanie owocowe.  W lodówce uchowały się truskawki (szklarniowe, ale kto by tam marudził poza sezonem), za oknem rośnie okazała mięta.   Rach ciach i pyszności gotowe.

Chałkę pokroić w grube pajdy.  Posmarować grubo masłem (tak tak, jeśli chodzi o podnoszenie nastroju, nie należy oszczędzać na nieprzyzwoitych i niezdrowych dodatkach).  Śmietaną delikatnie doprawioną esencją waniliową posmarować pajdy z masłem i układać owoce, które następnie należy ozdobić liśćmi mięty.  Po wierzchu posywać cukrem kandyzowanym - jako, że wygląda uroczo, a jedząc go ma się wrażenie natrafiania w kanapce na karmelowe landrynki.

Słonecznik

Składniki

Przepis znalazłam kiedys na onet.pl a ze miałam już okazje jesc słodki słonecznik i bardzo mi smakował to postanowiłam to ciasto upiec. I efekt:REWELACJA!!!!

Oto przepis:
Na blaszke 25x30

1.Biszkopt:
4 jajka
8 łyżek cukru
4 łyżki maki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
1 łyzeczka proszku do pieczenia

2. Masa
1 puszka mleka słodzonego skondensowanego
1 duża szklanka słonecznika łuskanego (ja dałam całe opakowanie z Biedronki)
1/2 szklanki cukru
1,5 kostki masła
2 podwójne paczki herbatników

3.I na herbatniki polewa:
1 mleczna czekolada
3 łyzki smietany
1 łyżeczka kakao.



Przygotowanie

Upiec biszkopt


Masa:
Słonecznik +1/2 szklanki cukru+1/2 kostki masła dać na patelnię, aby sie połaczyło a potem na blaszke,bez papieru i do piekarnika, aż się ozłoci i zrobi fajna skorupka.Potem jak ostygnie pokruszyc.
Mleko gotować w puszce 2,5-3 godziny.Ostudzone zmiksowac z 1 kostka masła i dodac wiekszą połowę upieczonego słonecznika.
Masę wyłożyć na biszkopt.
Na to poukładac herbatniki(można je skropic wódka ale nie koniecznie).

Polewa:
Wszystko razem roztopic na małym ogniu aż powstanie jednolita masa.
I polewą polać herbatniki a na wierzch dać resztę słonecznika.

Życze smacznego!!!










czwartek, 5 kwietnia 2012

Dziwak - placek z miodem

Składniki

Ciasto
4 szklanki mąki
1 kostka margaryny
3/4 szklanka cukru
2 całe jajka
1 łyżka miodu
3-4 łyżki smietany
1 łyżeczka sody

Masa
1/2 litra mleka
1 szklanki cukru
4 łyżki kaszy manny
1 kostka masła
2 łyżeczki kakao
aromat migdałowy
kieliszek spirytusu
kwasek cytrynowy do smaku

Dżem dość kwaśny




Przygotowanie

Wszystkie składniki na ciasto połączyć ze sobą i zagnieść . Ciaso pidzielić na 4 części, rozwałkować i upiec 4 placki. Placki pieczemy w nagrznym piekarniku około 15 minut żeby zbytnio sie nie zrumieniły. Po upieczeniu placki gorące kłaść jeden na drugi.
Mleko zagotować z cukrem, ( najlepiej w garnku z podwójnym dnem do gotowania mleka - wtedy nic nam się nie przypali) , wsypać kaszę manną gotować około 20 minut. Ugotowaną kaszę nanną studzić często mieszając żeby nie zrobił sie kożuch.
Do masła wkręciać stopniowo dodając ostudzoną kaszę manną. Pod koniec dodać trochę aromatu migdałowego, do smaku kwasek cytrynowy  i kieliszek spirytusu.  Masę podzielić na dwie części. Do jednej części dodać kakao i wymieszać. Ostudzony placek posmarować dzemem, położyć kolejny posmarowć białą  masą, położyć kolejny placek, posmarować masą ciemną przykryć ostatnim plackiem. Ciasto można posypać cukrem pudrem lub polać polewa. Najlepsze jest na drugi dzień.

Bardzo smaczne łazanki

Składniki

opakowanie makaronu łazanki
1,5 kg kapusty kiszonej
2 kiełbasy zwyczajne
1 cebula
2-3 suszone grzyby (namoczone we wrzątku)
pieprz, oregano, majeranek, tymianek, ziele angielskie, liść laurowy.



Przygotowanie

Ugotowac makaron ww połowie czasu napisanym na opakowaniu. Nastawić do gotowania kapustę razem z zielem i liściem laurowym. Kiełbasę, cebulę i grzyby drobno pokroić. Kiełbasę podsmażyc, dodac cebulę, poddusić. Do kapusty dodać grzyby razem z wywarem, usmazoną kiełabse z cebulką. Gotować aż kapusta bedzie prawie miękka. Dodac makaron i przyprawy i gotować do właściwej miękkości łazanek.
Smacznego

Nalesniki z miesem

Składniki

ok.30 dkg maki
2 szklanki mleka
1 szklanka wody
2 jajka
sol, pieprz do smaku
400g miesa mielonego
1 papryka
1 cebula
2-3 zabki czosnku
1-2 pomidorow
olej do smazenia



Przygotowanie

            Mieso mielone smazyc na patelni razem z drobno pokrojona papryka, czosnkiem, cebula oraz pomidorem. Doprawic sola i pieprzem. Gdy farsz bedzie gotowy zrobic nalesniki. Jajka ubic z mlekiem i woda, dodac make, doprawic sola i pieprzem wedle smaku. Patelnię rozgrzac, smazyc nalesniki. Do gotowych nalesnikow wsadzic pare lyzek farszu i zawinac. Smacznego !!!

Sernik mojej mamy

Składniki

masa serowa:
1,5 kg sera mielonego.
1 budyń.
cukier waniliowy.
sok z 1/2 cytryny.
1 łyżka proszku do pieczenia.
6 jajek .
szklanka cukru.
rodzynki
-ciasto:.
1/2 kg maki tortowej przesianej.
1 kostka masła.
1 szkanka cukru.
szczypta soli.
4 łyżki smietany.
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia .
4 żółtka.
.-lukier:
cukier puder .
woda.
troche masła



Przygotowanie

Mase serowa. Jajka ubic z cukrem, dodac ser i wymieszać łyzką. Dodac pozostałe składniki. Ciasto wyrobic ze składników, podzielic na 2 częsci, rozwałkowac na format blaszki w ktorej pieczemy (u nas prostokąt) i na wałku przełożyć na blaszke 1 część. Blaszka wysmarowana masłem. Na to mase serową, potem 2 część ciasta. Piec ok 10 minut na samym dole potem wyzej w 180 ok 1h. Odstawic do wystygnięcia. Masło roztopic z wodą, wymieszac z pudrem. Polać zimny sernik. Proporcji nie podam to mama robi zawsze na oko. Ważne zeby lukier lekko ciagnął sie.

środa, 4 kwietnia 2012

Sałatka z fasolką szparagową

Składniki

30 dag ugotowanej fasoli szparagowej lub 1 słoiczek gotowej pasteryzowanej


3 ogórki konserwowe


1 czerwona cebula


2 łyżki oleju


sól, pieprz do smaku


opcjonalnie posiekana natka pietruszki





Przygotowanie

Ugotowaną w osolonej wodzie fasolkę pokroić na mniejsze kawałki.

Cebulę posiekać w drobną kostkę. Ogórki zetrzeć na tarce o małych oczkach.

Fasolkę połączyć z cebulą i ogórkami, dodać olej, sól i pieprz do smaku. Można dodać również posiekaną natkę pietruszki.

Ciasto z truskawkami jak lody

Składniki

Biszkopt z 3 jajek
paczka mrożonych truskawek
2 białe budynie
20 dag cukru+2 łyżki
margaryna
0,5 litra kremówki
2 śmietan fixy
czekolada



Przygotowanie

1.Truskawki rozmrozić i zmiksować, gdy nie ma litra to dodać soku (smak obojętny), dodać 2 budynie i 20 dag cukru, zagotować.
2. Utrzeć margarynę i dodać wystudzony budyń truskawkowy, masę wyłożyć na upieczony biszkopt.
3.Ubić kremówkę z 2 łyżkami cukru i śmietan-fixami, wyłożyć na masę truskawkową.
4. Na górę utrzeć czekoladę.
5. Mocno schłodzić w lodówce

Smacznego

Fatoush - libanska salatka

Składniki

salatka:

1 ogorek waz, obrany ze skorki i pokrojony w kostke

250 g pomidorkow koktajowych lub 3 pomidory z krzaczka, pokrojone

3 zielone cebulki, tylko czesc biala i lekko zielona, drobno posiekane

pol peczka natki pietruszki, drobno posiekanej

2 salaty rzymskie, pokrojone na male kawalki

3 chlebki pita, przypieczone na grillu, w piekarniku lub w tosterze, porwane na male kawalki

sos:

2 zabki czosnku, posiekane
sok ze sredniej cytryny
troche oliwy z oliwek (wg uznania)
swiezo zmielony pieprz
pol filizanki drobno pokrojonej miety (koniecznie musi byc swieza)
1 lyzeczka ziaren sumac (mozna ostatecznie pominac)
  
http://pl.wikipedia.org/wiki/Sumak
 
 



Przygotowanie

1. Skladniki na salatke razem wymieszac.

2 Skladniki na sos razem polaczyc i polac nim salatke.


   
     


Przepis na te salatke dostalam od kolezanki i bardzo dlugo zwlekalam by ja zrobic, ze wzgledu na miete. Teraz juz wiem, ze nie potrzebnie.

wtorek, 3 kwietnia 2012

Kiełbaski w pysznym sosie

Składniki

1. Biała kiełbasa - parzona (może być cieńka (ok.8 szt lub gruba ok 4 szt)
2. Pieczarki (kto ile lubi)
3. Puszka groszku konserwowego
4. Cebula 1 szt.
5. słodka śmietana (mała łowicka)
5. Masło, sól, pieprz



Przygotowanie

Kiełbaskę podsmażyć i odstawić (można pokroić na mniejsze kawałki).
W garnku roztopić dużą iloś masła i zeszklić posiekaną cebulę, dodać pokrojone pieczarki (ja wolę większe kawałki ale jeśli ktoś lubi to może je pokroć b.drobno), wszystko razem podsmażać aż pieczarki będą miękie (myślę ze max 15-20 min). Później posolić i popieprzyć do smaku dodać puszkę groszku razem z zalewą i dosłownie 3 min podgotowywać (czasem daje więcej zalewy lub dolewam wody). Dodać śmietanę (ja daję dość dużo prawie cały kartonik ale można tylko zabielić), zagotować i wrzucić kiełbaskę chwilkę poddusić i gotowe ;)
Można jeść z chlebem, ryżem itp.

Cafe Sua Da - Mrożona kawa po wietnamsku

Składniki

- lód(kostki) - ok. 8 na 1 jedną szklankę.
- mleko skondensowane (2 łyżki) - jeżeli lubicie bardziej słodką kawę, dolejcie więcej mleka.
- czarna kawa z cykorią (2 łyżki) - sytuacja podobna jak z mlekiem.



Przygotowanie

Do szklanki wlewamy mleko. W międzyczasie zaparzamy kawę. Gdy kawa będzie gotowa, wlewamy ją do szklanki z mlekiem. Całość dokładnie mieszamy. Do wysokiej szklanki wsypujemy lód i wlewamy kawę. Gotowe. Kawa idealna na upalne dni. Świetnie pasuje do pikantnych potraw.

Tort, któremu trudno się oprzeć

Składniki

biszkopt:
- 8 jajek (odzielnie białka i żółtka)
- 1 szklanka cukru
- 160 g mąki tortowej (może być też zwykła)
- 2-3 łyżki soku z cytryny

krem:

- 2 kostki (400 g) miękkiego masła - nie margaryny
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 8 żółtek
- 1 zapach rumowy
- 1 szklanka kakao (takiego jak do mleka np. Nesquik)- jeżeli ktoś woli bardziej czekoladowy smak może też dodać trochę ciemnego, gorzkiego kakao (np. Decomoreno, Wedel czy Wawel)

nasączenie:

- 500 ml mocno posłodzonej wody
- sok z 1 cytryny
- 1/2 zapachu rumowego (ew. rum lub wódka)

poza tym:

- 500 ml śmietany 36%
- 3 łyżki cukru pudru
- ok. 1/2 słoika dżemu albo: morelowego, malinowego lub z czarnej porzeczki
- owoce do dekoracji










Przygotowanie



BISZKOPT:
1.
Żółtka utrzeć z cukrem, do białości, aż masa lekko zgęstnieje, a cukier przestanie chrupać. Dodać przesianą mąkę.
2. Z białek ubić sztywną pianę. Nagrzać piekarnik.
3. Pianę dodać do żółtek (nie odwrotnie) i delikatnie, ale szybko wymieszać (nie miksować).
4. Ciasto wlać do wyłożonej pergaminem dużej tortownicy. Piec w 180 stopniach, sprawdzając patyczkiem (po ok. 1 godzinie), aż ciasto będzie suche i przyrumienione. Gotowy biszkopt dobrze ostudzić i podzielić na 3 krążki. Dokładny czas pieczenia zależy od piekarnika. Gdy biszkopt jest wyrośnięty i lekko przyrumieniony sprawdzam go patyczkiem, czy jest suchy w środku. Jeżeli jest suchy- jest gotowy :))

KREM:
1. Żółtka utrzeć z cukrem i zapachem. W drugim naczyniu bardzo dokładnie utrzeć masło aż wyraźnie zwiększy swą objętość (do białości).
2. Do kakao dodać odrobinę gorącej wody - tylko tyle, żeby kakao zamieniło się w gęsty, zawiesisty płyn. Dokładnie wymieszać.
3. Do masła stopniowo wlewać żółtka i kakao, cały czas ucierając.

Z podanych składników przygotować nasączenie. Zimną śmietanę (prosto z lodówki, w której powinna chłodzić się przynajmniej 1 dobę) ubić na sztywno. Pod koniec dodać cukier puder i ew. usztywniacz do śmietany.

WYKONANIE:
1. Pierwszy krążek biszkoptu nasączyć - sporo, ale nie za dużo - biszkopt musi być dobrze wilgotny, ale nie mokry.
2. Następnie posmarować go dżemem, ok. 1/4 kremu i 1/3 bitej śmietany. Przykryć drugim krążkiem.
3. Drugi krążek także nasączyć, posmarować 1/4 kremu, 1/3 śmietany, przykryć ostatnim krązkiem biszkoptu.
4. Ostatni krążek również nasączyć. Górę i boki tortu posmarować resztą kremu i udekorować pozostałą bitą śmietaną, owocami.

Tort jest naprawdę wspaniały i słynny wśród rodziny i znajomych. Przepis jest dosyć długi, ale głównie dlatego, że starałam się wszystko dokładnie napisać. Polecam go, jest doskonały na każdą okazję. SMACZNEGO:))

Aha - można też zrobić go w wersji kawowej, dodając do kremu zamiast kakao, bardzo mocną kawę (2-3 łyżeczki kawy rozpuszczonej w ok. 1 filiżance wody).
Można też zrobić czekoladowy biszkopt. Należy od podanych 160 g mąki odsypać ok. 40 g (2 łyżki) i dodać dokładnie tyle samo gorzkiego, ciemnego kakao.


poniedziałek, 2 kwietnia 2012

inne paczki

Składniki

5 szkl maki 5_6 zoltek 10 dkg drozdzy 13 dkg margaryny pol szkl cukru pol litra mleka 1 lyzka octu lub alkoholu



Przygotowanie

zoltka utrzec z drozdzami dodac rozpuszczona i przestudzona margaryne i cukier ,wymieszac.Do tej mieszaniny dodawac na przemian make i mleko ,ubijac.Ciasto rosnie przy ubijaniu.Klasc ciasto lyzeczka na rozgrzany tluszcz i smazyc paczki z obu stron Nna paczek lyzeczka ciasta

Koktajl TRUSKAWKOWY na swój sposób

Składniki

0.5 kg truskawek
cukier (zależy od słodkości truskawek)
+składnik do wyboru   0.7l  
 Ja preferuję mleko +smietana 12% gęsta:)



Składnik DO WYBORU:np
-mleko,
-mleko+śmietana
-jogurt naturalny
-kefir
-kefir +śmietana
-kefir +smiatana+mleko
-maślanka
-zsiadłe mleko

itp jak kto lubi :) :D




Przygotowanie

truskawki umyć i obrac z szypułek--zmiksować truskawki z składnikiem mlecznym :) dosłodzic cukrem jeśli trzeba - i Smacznego:)

niedziela, 1 kwietnia 2012

Barszczyk orginalny

Składniki

1 litr barszczu czerwonego z kartonu

1/2 kg jabłek

2 łyżki masła

1 listek laurowy

1 gożdzik

3 ziarna ziela angielskiego

3 ziarna pieprzu

2 łyżki śmietany

2 łyżki jogurtu naturalnego

koperek

sól, pieprz, cukier i sok z cytryny 



Przygotowanie

Jabłka obrać i pokroić na małe kawałki.

Masło stopić w rondlu , dodać jabłka i przesmażyć.

Gdy puszczą sok, dodać listek laurowy, gożdzik, ziarna pieprzu i ziela angielskiego.

Jabłka dusić na małym ogniu około 10 minut.

W razie potrzeby podlać wodą.

Rondel zdjąć z ognia, jabłka zmiksować.

Wlać do zmiksowanych jabłek barszcz i zagotować.

Zupę przyprawić sokiem z cytryny, pieprzem, solą i szczyptą cukru do smaku.

Jogurt dokładnie rozmieszać ze śmietaną.

Zupę podawać udekorowaną kleksami jogurtu i malutkimi gałązkami koperku.


                          SMACZNEGO!!!