piątek, 30 marca 2012

Cebulkowa sałatka

Składniki

1słoik marynowanej cebulki,10dag rodzynek,15dag sera żółtego,1/2szkl.majonezu,posiekany szczypior,pieprz.



Przygotowanie

1.rodzynki namoczyc w ciepłej wodzie(moczyc tak z 5 minut).2ser żółty zetrzec na tarce o dużych oczkach,3.cebulkę odcedzic z zalewy.4.wszystkie składniki połączyc z majonezem,doprawic do smaku pieprzem.(Rodzynki też odcedzic z wody). Ja nie dodałam szczypiorku i też sałatka była bardzo smaczna.Polecam!!!

Gulasz z piersi kurczaka mój ulubiony

Składniki

4 pojedyncze filety drobiowe
1 duza cebula2 ząbki czosnku1 papryka czerwona1 mały pomidor jajkotarta bułkasólpieprzkostka rosołowazielenina



Przygotowanie

Piersi pokroić w paseczki, posolić, popieprzyć, a następnie obtaczać każdy kawałek w rozmąconym jajku i tartej bułce.Po obtoczeniu usmażyć na rozgrzanym oleju. Przełożyc do większego rondla, dodać pokrojona w paseczki cebulę, zmiażdżony czosnek. kostkę rosołową, pokrojoną w paski paprykę i pomidora pokrojonego w kostkę. Podlać wodą i dusić na wolnym ogniu do miękkości mięsa.
Sos zageścić śmietaną i mąka lub tartą bułką. Posypać zieleninką i podawać z ryżem lub ziemniakami jako danie główne. Ja dodaje jeszcze kilka pieczarek podsmażonych albo własnoręcznie zbierane borowiki. Jak niemam papryki świeżej, to daje marynowaną i smak gulaszu wtedy jest słodko kwaśny.
Gulasz jest pyszny i każdy mnie pyta jak go zrobiłam. Pozdrawiam i życzę smacznego!

Scrumbled Egs

Składniki

2 -3 jajka
tarty ser (najlepiej cheddar)
mleko tłuste (3,2-3,8 %)
przyprawy do smaku(sól, pieprz, papryka czerwona słodka mielona)
dodatki co kto woli



Przygotowanie

jajka ubijać całe (bez skorupek - to dla Blondynek i Irlandek) dodać ok 5-6 łyżek mleka i ser z przyprawami i dalej ubijać przelać do  miski żaroodpornej i wsadzić na 1 minutę do mikrofalówki ( tylko w mikrofalówce wyjdzie żaden piekarnik ani grill) w połowie czasu zamieszać i wsadzić z powrotem do mikrofali podawać z dodatkami typu kiełbaski z grilla (rożna) bekonem itp.itd smacznego

Sałatka z ryżem na zimno

Składniki

Na 2-3 osób

Torebka ryżu
1 / 2 cebuli (lub cała szarotka)
1 / 2  główki sałaty
1 / 2 papryki (najlepiej zielonej, ale możecie użyć jakiej chcecie)
5-6 pomidorków koktajlowych
Dobra oliwa z oliwek
Ocet winny
Sól



Przygotowanie

 Ugotować ryż i odstawić do przestygnięcia. Pokroić cebule w cienkie plastry, włożyć do małego naczynka, zalać trzema łyżkami oliwy, jedną łyżką octy i posolić (według uznania, ale ja zwykle dodaje ok. pół łyżeczki, bo ryż jest słony). Do sporej miski wrzucić porwane liście sałaty, pokrojone pomidorki (najlepiej na połówki, bo miąższ wtedy tak bardzo nie wypływa) i paprykę (w kostkę mniej więcej 1cm na 5mm). Dorzucić cebule i, o ile wystygł, ryż. Całość wymieszać. Można polać jeszcze trochę oliwą i octem. Jeżeli macie czas, to wstawcie na jakieś pół godziny do lodówki.
    SMACZNEGO

pyszna salatka grecka

Składniki

1)salata może być krucha, rzymska praktycznie każda a najlepiej jak będa różne
2)ser feta
3)oliwki drylowane mogą być te nadziewane papryczką
4)2 pomidorki lub 10 koktailowych
5)ogórek zielony
6)papryka czerwona lub pól czerwonwj i pól zielonej
7)sos salatkowy grecki Knorr
8) 3 lyżki lekkiego majonezu
mozna dodać jeszcze groszek, pieczarki marynowane ale to juz zalezy od gustu
ilosc skladnikow wedlug uznania



Przygotowanie

Salate dokladnie pluczemy i kroimy w paseczki lub rozrywamy na male kawaleczki. Serek feta kroimi w kostke ale nie za drobna bo nam sie pozniej zrobi z niego "paćka" :) Oliwki kroimy na pol lub w plasterki jak kto woli. Pomidorki kroimy w cwiartki, ogorki w kostke. Papryke czerwona kroimy w wąskie nie za dlugie paseczki. Wszystkie skladniki mieszamy. Przygotowujemy sosik wedlug przepisu na opakowaniu i polewamy nim salate. Dodajemy 3 lyzki majonezu, solimy, pieprzymy, mieszamy i wcinamy!!!

Faszerowane papryki z nutą sezamową

Składniki

3 duże papryki (wybieramy te stojące o ściętej podstawie)
1/2 kg mięsa mielonego wołowego
1/2 paczki mrożonki chińskiej (ok. 1,5 szkl)
3 pieczarki
garść pędów bambusa i kiełków z zalewy (ok. 3/4 szkl)
2 ząbki czosnku
1 bulionetka wołowa lub 1/2 kostki wołowej
łyżka oleju sezamowego (dostępny w markecie w dziale z art. orientalnymi)
sól, pieprz, kolendra


Sos czosnkowy:
3 łyżki śmietany,
1 łyżka majonezu,
posiekany ząbek czosnku,
odrobina bazylii, soli i cukru



Przygotowanie

Mięso podsmażamy na patelni na odrobinie zwykłej oliwy z oliwek. Pod koniec smażenia dodajemy mrożonkę, drobno pokrojone pieczarki, pędy, kiełki, czosnek przeciśnięty przez praskę, bulionetkę wołową lub 1/2 kostki rozpuszczonej w odrobinie ciepłej wody oraz sekretny składnik -  olej sezamowy.  Wszystko dokładnie mieszamy, przyprawiamy i natychmiast wyłączamy płytę. Przygotowanie papryki: Parykę można rozcinać na dwa sposoby; wzdłuż, przecinając przez środek ogonka dzięki czemu powstaną łódeczki lub ścinając górę papryki tuż u nasady ogonka tak, aby powstała czapeczka z ogonkiem do przykrycia papryki - osobiście preferuję ten dugi sposób. Farsz w takiej papryce jest dużo bardziej soczysty i efekt wizualny zdecydowanie lepszy. Pamiętajmy o usunięciu gniazd nasiennych oraz białych błonek w paprykach.
Do uprzednio przygotowanych papryk nakładamy farsz, dokładnie go ubijając. Napełnione papryki układamy w naczyniu żaroodpornym. Do naczynia wlewamy 1/3 szklanki wody, aby podczas pieczenia wytworzyła sie para. Dokładnie uszczelniamy naczynie folią aluminiową i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180c na 50 minut.
15 minut przed końcem pieczenia ściągamy folię i pozwalamy zarumienić sę paprykom. Doskonale smakują polane sosem szosnkowym.


Surówka z mniszka lekarskiego

Składniki

-Spory pęczek młodziutkiego mniszka lekarskiego zwanego potocznie mleczem..Należy go zrywać daleko od szosy. Najlepiej  na łące.Wtedy nie ma domieszki ołowiu ze spalin.
Zrywamy jedynie maleńkie młodziutkie listki z serca mniszka.
-pęczek szczypiorku z dymką
-kilka łyżek oleju lnianego
łyżka soku z cytryny
-sól
-pieprz ziołowy



Przygotowanie

Mniszek dokładnie myjemy, rwiemy na malutkie kawałeczki. Podobnie postepujemy ze szczypiorem.Dymkę siekamy.
Doprawiamy zawiesiną oleju, soku cytryny z dodatkiem soli i pieprzu.
Można dodać garść natki pietruszki.
To prawdziwa bomba witaminowa na wczesną wiosnę.

czwartek, 29 marca 2012

Omlet Teresy

Składniki

8 jaj
1/2 szkl. mleka
1/2 szkl. wody
ok.1 szkl. mąki
sól,pieprz
dodatki (wędlina,pieczarki z cebulą)



Przygotowanie

Ubic jajka,dodać mąkę,mleko+wodę+ dodatki(dowolnie skrojone).Smażyć na niewielkiej ilości oleju z dwóch stron.Podawać z ketchupem.

Bit 3

Składniki

7 paczek herbatników (7x10 dag)
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
½ litra mleka
2 budynie waniliowe
10 dag masła
200 ml śmietany 30%
1 opakowanie bitej śmietany w proszku “Śnieżka”
wiórki kokosowe



Przygotowanie

Prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć herbatnikami.

Puszkę mleka przełożyć do garnka, zalać zimną wodą i gotować 2 godziny. Podczas gotowania do garnka z puszką należy dolewać wodę, tak aby puszka przez całe 2 godziny gotowania była zakryta wodą. Po około 15 minutach otworzyć puszkę i karmel wylać na warstwę herbatników. Następnie na karmel wyłożyć kolejną warstwę herbatników. Lekko docisnąć.

1 ½ szklanki mleka zagotować. W pozostałym mleku rozmieszać budynie waniliowe, i całość wlać do gotującego się mleka. Chwilkę pogotować, i do gorącego budyniu dodać masło i wymieszać łyżką. Gorącą masę wyłożyć na herbatniki, a na nią wyłożyć ostatnią już warstwę herbatników.

Do schłodzonej śmietany wsypać bitą śmietanę w proszku i razem ubijać. Ubitą śmietanę wyłożyć na warstwę herbatników. Wierzch ciasta posypać wiórkami kokosowymi.

Schłodzić w lodówce. Ciasto najlepsze jest na drugi dzień.

Smacznego.

QSerek homogenizowany - powidla z jagodami

Składniki

4 PORCJE - 183Kcl (dobra przy odchudzaniu)

- 400g zamrozonych jagod
- 75g serka homogenizowanego
- 2 jajka
- 2 lyzki miodu
- 2 lyzki zmielonych migdalow (nie mylic z niebieskimi ;-))
- 1 laske wanili (mozna dodac proszek waniliowy)
- 1 lyzeczka miodu




Przygotowanie



- Zoltko od bialka oddzielic. Zoltko z miodem i laska waniliowa ubic na konsystencje piany. Pozniej serek homogenizowany z migdalami i ubite bialko na piane dodac,

- Nalozyc w cztery foremki i wlozyc do nagrzanego juz pieca i piec okolo 25 min. przy
temperaturze 150°C.

- Jagody umyc i zrobic powidla. Powidla miodem oslodzic.

środa, 28 marca 2012

Muffinki mocno czekoladowe z białym serkiem

Składniki

Na 12 dużych muffinek:


Suche składniki:



2 szkl. mąki
3/4 szklm cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1,5 łyżki kakao

Mokre składniki:



1 szkl. mleka
40 g masła
1 jajko
1/2 tabliczki czekolady (u mnie Łaciata Milki)

Nadzienie serkowe:



200 g sera białego
2 łyżki cukru 
3-4 łyżeczki cukru waniliowego
1 jajko





Przygotowanie

Składniki suche zmieszać w misce.
W 1/2 szkl mleka rozpuścić czekolade i masło. Reszte skłądników mokrych połączyć i po roztopieniu sie czekolady dodać do masy mokrej.

Nadzienie serkowe dokładnie zmieszac ze soba.

Połączyć skłądniki suche i mokre. Wymieszać ale nie na zbyt dokładnie, byle składniki sie zmieszały.

Do formy muffinkowej nakładać troche masy czekoladowej+ łyżka masy serowej i znów masa czekoladowa.


Piec 20-30 min w 180oC.

Keks szybki, tani i bardzo smaczny.

Składniki


6 jaj,
4 szkl. mąki,
6 łyżek oleju,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 łyżeczki sody,
7 jabłek obranych i pokrojonych w kostkę,
3 łyżki kakao,
2 szkl. cukru;




Przygotowanie

Ubić białka z cukrem, żółtka wymieszać z olejem i dodać do białek. Potem dodać mąkę, kakao, proszek, a na końcu jabłka.

Można dodać również orzechy włoskie (posiekane), rodzynki, wiśnie w syropie.
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Przepis na dużą blachę, bądź 2 większe keksówki.

Polecam i życzę smacznego :)

Omlet prowansalski

Składniki

4 jajka50 g naturalnego jogurtu1 duży pomidor100 g mozzarelli
sól1 łyżeczka ziół prowansalskich




Przygotowanie

Jaja ubić z jogurtem na puszystą masę, posolić i wlać na rozgrzaną patelnię.
Gdy omlet się podsmaży od dołu, a u góry trochę zetnie, na jednej połowie ułożyć plasterki pomidora i mozzarelli oraz posypać ziołami.
Złożyć na pół i podawać gorący.

Czasem zioła prowansalskie dodaję do masy jajecznej, wtedy smak jest intensywniejszy>> Smacznego<<


wtorek, 27 marca 2012

drożdzowe hot-dogi

Składniki

500g mąki pszennej
50g drożdży
100ml mleka
jajko całe
1 żółtko
2 łyżeczki cukru
szczypta soli
łyżka masła lub 2-3 łyzki oleju
przyprawy: zioła wszelakie, sól, pieprz, duzo ziół; ew. 2 ząbki czosnku

12-15 parówek (polecam cielęce, odtłuszczone)

mała puszka pomidorów
przyprawy: na ostro i ziołowo



Przygotowanie

zaczyn:
drozdze rozdrobnic w 100ml ciepłego mleka wymieszanego z cukrem, dodac 2 łyzki mąki, zostawic do wyrosnięcia na 2-3 min w ciepłym miejscu

ciasto:
zaczyn dodac do pozostałych składników ciasta; masło mozna rozpuscic

ciasto wyrabiac kilkakrotnie po ok 3-4min., odstawiac do wyrosnięcia

sos pomidorowy:
podgrzac, rozdrobnic pomidory z puszki, udusic z przyprawami i ew. czosnkiem.... dowolnosc jesli chodzi o przyprawy:]

podzielic ciasto na ok 12-15 porcji, wałkowac na srednio cienkie placki srednicy dorosłej dłoni kobiecej;p;D;]

smarowac placki sosem, układac na srodek parówkę, zawinąc nlacki, skleić końce.... parówka winna być ukryta
posmarowac roztrzepanym żółtkiem

piec w temp. ok 180 C 25 minut

smacznego

murzynek ap

Składniki

·     1 jajo


·     szkl cukru


·     1 cukier waniliowy


·     1 szkl mleka
·     3/4 szkl oleju


·     2 łyżki dżemu


·     2 łyżki kakao


·     1 łyżeczka proszku


·     1 łyżeczka cynamonu


·     olejek


·     1 łyżeczka sody





Przygotowanie

Wymieszać wszystkie składniki, dodać 2 szkl mąki, rodzynki, orzechy (wiśnie). Wylać na natłuszczoną blachę i upiec.
Ciasto ozdobić polewą czekoladową... można też przekroić ciasto i przełożyć je np. dżemem lub bitą śmietaną...
 Ciasto bardzo proste, szybkie :)

Gulasz po serbsku

Składniki

75 dag wołowiny
7 dag smalcu
4 średnie cebule
2 strąki zielonej papryki
3 średnie pomidory
50 dag ziemniaków
3 ząbki czosnku
1 główka kapusty włoskiej
1 łyżeczka suszonego majeranku
papryka,
sól i pieprz do smaku



Przygotowanie

Mięso umyć, osuszyć, pokroić w dużą kostkę. Cebulę drobno posiekać zeszklić na tłuszczu, dodać mięso i przyprawy. Podlać kilkoma łyżkami wody. Dusić pod przykryciem. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Paprykę pozbawić gniazd nasiennych i również pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki pokroić na małe kawałki. Kapustę poszatkować. Tak przygotowane warzywa dodać do na wpół miękkigo mięsa. Wymieszać. Dusić na małym ogniu do miękkości mięsa i warzyw, od czasu do czasu mieszając.

Potrawka z mielonego i fasoli

Składniki

- 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
- 1 duża cebula
- puszka kukurydzy
- puszka czerwonej fasoli
- puszka białej fasoli
- 1 kostka rosołowa wołowa
- 1 kostka rosołowa warzywna
- 1 słoiczek przecieru pomidorowego
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie
- oregano
- bazylia



Przygotowanie

Na patelni smażymy mięso mielone wraz z pokrojoną cebulą często je mieszając - aż wyparuje woda. W garnku zagotowujemy 1/4 litra wody i wrzucamy kostki rosołowe. Gdy rosół się zagotuje wrzucamy kolejno mięso z cebulą. Do mięsa dodajemy fasolę i kukurydzę (fasoli i kukurydzy nie odsączamy - wrzucamy całą zawartość puszek wraz z zalewą). Gotujemy kilka minut zważając , aby mięso się nie rozgotowało. Danie doprawiamy przecierem pomidorowym i ziołami wg uznania. Ponownie zagotowujemy. Podajemy na ciepło z chlebem. Smacznego

poniedziałek, 26 marca 2012

pomarańczowe mufiny śniadaniowe

Składniki

75g masła
250g mąki
25g mielonych migdałów
pół łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
75g cukru
skórka z 1 pomarańczy
100ml wyciśniętego soku z pomarańczy
100ml mleka 3,2%
jajko
forma na mufinki i papierowe foremki



Przygotowanie

Przepis jest na 9szt.
Rozpuścić i ostudzić masło.W misce wymieszać mąkę,migdały,
sodę,proszek do pieczenia,cukier i skórkę pomarańczową.
W drugiej misce wymieszać sok,mleko,jajko,a następnie dodać masło.Płynne składniki dodać do suchych,delikatnie mieszając widelcem.Ciasto ma być grudkowate,tylko delikatnie wymieszane.
Nałożyć do foremek i piec 30min w 200stopniach
Podawać na ciepło z masłem,dżemem lub miodem.

Tort owocowy siostry Anastazji

Składniki

Ciasto I:
4 jajka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto II:
4 jajka
4 łyżki cukru
2 łyżki mąki
2 płaskie łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto III:
5 białek
15 dag cukru
20 dag orzechów krojonych
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniacznej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto IV:
20 dag kokosu
15 dag cukru
5 białek
1 łyżka mąki ziemniacznej
4 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
KREM:
1 litr mleka
2 cukry waniliowe
2 łyżki mąki ziemniacznej
2 łyżki mąki pszennej
10 żółtek
15 dag cukru
2 kostki masła
1 kostka margaryny
1galaretka wiśniowa
1 puszka brzoskwiń
1 puszka ananasa
1 słoik drylowanych wiśni



Przygotowanie

Ciasto I: z podanych składników upiec biszkopt.
Ciasto II: Z podanych składników upiec biszkopt.
Ciasto III: Ubić pianę z białek, stopniowo dodawać cukier. Na koniec dodać orzechy i mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Upiec.
Ciasto IV: Ubić białka, stopniowo dodając cukier.Pod koniec ubijania dodać sok z cytryny, mąkę wymieszanąz proszkiem do pieczenia i wiórki kokosowe, delikatnie wymieszać. Upiec.
KREM:
Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki wody, z owoców odlać syrop. Ananasy i bzoskwinie (dobrze odcedzić) pokroić w drobną kostkę. 1/2 l mieka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. W pozostałym mleku roztrzepać mąkę i żółtka. Ugotować budyń. Utrzeć masło i margarynę. Podzielić na 3 części. Do jaenej dodaćtężejącągalaretkę. PRZEłOżENIE:
ciasto I-polowa masy pierwszej brzoskwinie druga polow masy- ciasto III (orzechowe)-polowa masy z galaretki wiśnie dtylowane i druga polowa masy- ciastoIV- połowa masy ananasy druga połowa masy-ciastoII- polewa
BARDZO SMACZNY
Ja zrobiłam w formie książki i lalki:)

Łatwe ciasto na pizzę

Składniki

25 g drożdży
25 dag mąki
1 jajko
1 łyżka oliwy albo oleju
1/4 łyżeczki soli
1/4 szklanki wody
1/4 szklanki mleka
2 łyżeczki cukru



Przygotowanie

Drożdże rozkruszyć w misce, dodać cukier i sól  i całe jajko.Mleko i wodę wlać do jednego naczynia, podgrzać i wlać do miski. Dodać oliwę albo olej i stopniowo mąkę.
Wyrobić w miarę gęste ciasto, potem wyłożyć go na stolnicę i chwilkę powyrabiać. Uformować kulę, przykryć ścierką i zostawić do wyrośnięcia na jakieś 20 minut. Po tym czasie rozwałkować i wyłożyć na blachę.
Z podanych składników wystarczy ciasta na dużą blaszkę.
Na  to ciasto można wyłożyć wszystko, co się ma w lodówce:przecier pomidorowy, pieczarki podsmażone z cebulką na masełku, sparzonego pora, ser żółty, paprykę marynowaną, kukurydzę itd., itp.
Piec około 40 minut w 175 stopniach w termoobiegu.
Smacznego!!!

sobota, 24 marca 2012

Brokułowe penne

Składniki

brokuł2 torebki sosu w proszku firmy Knorr "4 sery z brokułami"paczka makaronu penne (rurki)starty ser żółty do posypania



Przygotowanie

Gotujemy brokuły, dzielimy je na różyczki (dość małe). Przygotowujemy sos wg instrukcji na opakowaniu, w międzyczasie gotujemy makaron penne, gdy sos będzie już wrzący wrzucamy do niego brokuły i ugotowany makaron i razem wszystko mieszamy, następnie wykładamy na posmarowaną tłuszczem blaszkę lub naczynie żaroodporne (radziłabym także obsypać je bułką tartą) całość posypujemy startym serem i wsadzamy do piekarnika na około 10-15 min.

Biszkopty kawowe z owocami i kremem

Składniki

Biszkopt:
4 jajka
1 szkl. cukru
1 szkl. mąki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kawy rozpuszczalnej

Krem kawowy:
2 szkl. mleka
4 łyżki mąki
1/2 szkl. cukru
2 żółtka
2 łyżki kawy rozpuszczalnej (rozprowadzone w 3 łyżkach wody)
kostka margaryny

2 gruszki
2-3 łyżki rodzynek

dżem (poiwdła) śliwkowy
łyżka rumu
śliwki

dżem malinowy bądź truskawkowy
maliny




Przygotowanie

Biszkopt:
jajka miksujemy z cukrem "do białości", dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i na koniec kawę przetartą przez sitko (jeśli kawa jest w granulkach).
Pieczemy około 20-25 minut w temp. 175 stopni. Blaszka 24x40 cm.
Wystudzony biszkopt należy przekroić wzdłuż na dwie częsci. Wycinamy kółka o średnicy 6-7 cm.

Krem:
1 i 1/2 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem. W tym czasie łączymy 1/2 szklanki mleka z mąką i żółtkami na gładką masę. Gdy mleko zacznie się gotować, zdejmujemy garnek z ognia, dodajemy masę, mieszamy, stawiamy na ogień i mieszamy do uzyskania gęstego "budyniu".
Masę studzimy, łączymy mikserem z margaryną, na koniec dodajemy rozpuszczoną kawę.

A teraz wyczarowujemy pyszne biszkopty:
1. Z gruszkami- gruszki obieramy, kroimy w niedużą kostkę, dodajemy do nich rodzynki (wcześniej namoczone). Skrapiamy gruszki sokiem z cytryny, dodajemy 3 łyżki cukru. Odstawiamy do czasu, aż gruszki puszczą sok.Następnie kładziemy porcję gruszek ( razem z sokiem ) na okrągły biszkopcik. Na wierz wykładamy szprycą krem kawowy.



2. Ze śliwkami - kilka łyżek poiwdeł mieszamy z łyżką rumu (ewentualnie można kupić gotowe powidła śliwkowe z rumem ), tą masą smarujemy biszkopty. Na biszkopty układamy pokrojone w plastry śliweczki. Na wierzch wykładamy szprycą krem kawowy.

3. Z malinami- każdy biszkopcik smarujemy dżemem, układamy maliny jedną obok drugiej, na wierzu wykładamy szpycą krem kawowy.




Oczywiście równie dobrze będą smakowały z brzoskwiniami, jabłuszkami czy jagodami :)

Ryba po włosku

Składniki

dla 1-2 osób, na małe naczynie żaroodporne:


*   2 świeże filety z dorsza


*   2 torebki ryżu


*   przecier pomidorowy, passata pomidorowa (ok. 0,5 szklanki)


*   mozzarella (starta na grubych oczkach, do podsypania)


*   mąka


*   sól, pieprz, oragano, oliwa z oliwek


 



 


 





Przygotowanie

1. Ryż ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, przesypać do miski. Dodać przecier pomidorowy, trochę soli, pieprzu - wymieszać.

2. Rybę posolić i popieprzyć, odstawić na 15minut na bok. Obtoczyć w mące i usmażyć na oliwie po 2-3minuty z każdej strony. Wyłożyc na talerz.

3. W naczyniu żaroodpornym wyłożyc połowę ryżu, na to rybę. Przykryć resztą ryżu i obsypać mozzarellą (Lecz nie dużo! Najwazniejsza w tym zestawieniu jest ryba). Posypać oregano i podlać jedną łyżką oliwy.

4. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, dopóki ser się nie rozpuści.

 

Zainspirowana przepisem pochodzącym z książki "Kuchnia Polska" postanowiłam zrobić te pyszne, a zarazem lekkie danie na piątkowy obiad. Udało się i bardzo smakowało mojemu chłopakowi. Kolejne kulinarne wspomnienie wakacji! ;)

 

Rolada biszkoptowa z makiem

Składniki

Ciasto:
5 jaj
5 łyżek mąki tortowej
4 łyżki cukru kryształu
1 łyżka cukru wanilinowego
     
Masa makowa:
25 dag maku
0,5 szkl cukru
2 czubate łyżki miodu
2 czubate łyżki masła(margaryny)
1 łyżeczka żelatyny
zapach migdałowy



Przygotowanie

3 łyżki cukru i żółtka dokładnie utrzeć. Oddzielnie ubić białka na sztywno, dodać resztę cukru i cukier  wanilinowy - dokładnie ubić. Nie mogą  być wyczuwalne kryształki cukru. Na żółtka wyłożyć ubitą pianę, przesiać mąkę i delikatnie wymieszać, obracając miską. Nie można stukać łyżką, bo piana jest jedynym spulchniaczem! Biszkopt rozprowadzić na standardowej blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 220st. ok.15 minut, do lekkiego zarumienienia.
Ciasto wyjąć na ściereczkę, przewrócić ''do góry nogami'', ściągnąć papier do pieczenia, zwinąć razem ze ściereczką.
  
Mak na noc zalać wodą, rano ugotować, zmielić 3 razy przez maszynkę, do ostatniego mielenia dodać cukier. Miód i masło rozpuścić, wrzucić mak, chwilę podgotować, mieszając. Posypać po wierzchu żelatyną, dokładnie wymieszać, zdjąć z ognia. Na koniec dodać zapach. Można też wsypać bakalie. Ja czasem dodaję wiórki kokosowe, orzechy włoskie, rodzynki.
Gorącą masę wyłożyć na ciasto (szybko zastyga), zwinąć, schłodzić. Udekorować dowolnie - ja robię wzorki polewą.



 
  Naprawdę polecam bo jest pyszna,a u mnie jest pewnego rodzaju alternatywą makowca,przy którym jest więcej pracy.


  Przepis ten dostałam od koleżanki już jakiś czas temu.

Smacznego!!!

piątek, 23 marca 2012

Dżem z węgierek

Składniki

2 kg śliwek węgierek,
1 - 1,90 kg cukru



Przygotowanie

Umyte śliwki pokroić na połówki, oddzielając pestki. Na płaskiej misce lub płaskim szerokim nie obitym emaliowanym garnku można zasypać połówki śliwek mniej więcej połową cukru, pozostawić przykryte na kilka godzin lub część śliwek z bardzo małym dodatkiem wody rozgotować, włożyć resztę owoców, zagotować i wtedy dodać cukier. Jednym i drugim sposobem gotując dżem należy go często mieszać, bo śliwki bardzo łatwo się przypalają.
Gotować do ściemnienia i zgęstnienia masy do takiego stopnia, aby zrobiona łyżką bruzda nie zlewała się na powierzchni. Słoiki przed złożeniem dżemu należy bardzo dokładnie wymyć i wygotować.
Składać dżem do gorących słoików osączonych z wody i zaraz zamykać. (Można też słoiki podgrzewać w piekarniku)

biszkopt nie biszkopt

Składniki

5 jaj, 1 szkl.cukru kryształu, 3/4 szkl oleju, 2 1/2 szkl mąki, 1 łyżecz proszku do pieczenia, 1/4 szkl wody (najlepiej mineralnej gazowanej), szczypta soli



Przygotowanie

Ubić białka ze szczyptą soli na sztywno, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka  i ubijać przez kilka minut. Ciągle ubijając dodawać na przemian olej i wodę. Na koniec dodać mąkę i proszek i lekko wymieszać. wylać na blachę i upiec.      Biszkopt można przekładać dowolnymi kremami i wychodzi ciasto tortowe, można też przed upieczeniem posypać dowolnymi owocami ( nie opadną na spód ). Często też piekę z tego ciasta babeczki.

Sernik z mlekiem i kokosem

Składniki

Ciasto :
- 30 dkg maki
- 2 lyzeczki proszku do pieczenia
- 10 dkg cukru pudru
- 2 zoltka + 1 cale jajko
- 10 dkg margaryny
- 1 czubata lyzka smalcu

Ser :
- 1 kg sera tlustego
- 1/2 szklanki oleju
- 1 szklanka cukru zwyklego
- 1 cukier waniliowy
- 1 budyn waniliowy bez cukru
- 2 cale jajka + 4 zoltka
- 3 szklanki mleka (ja daje 3,2%)

Beza kokosowa :
- 6 bialek
- 1 szklanka cukru zwyklego
- 1 cukier waniliowy
- otarta skorka i sok wycisniety z 1 cytryny
- 20 dkg wiorek kokosowych




Przygotowanie

Wykonanie ciasta :
Margaryne ze smalcem rozpuscic zeby bylo letnie. Dodac do reszty skladnikow i zagniesc ciasto. Blaszke wysmarowac i wylozyc ciasto. Ciasto wylozyc rowniez na boki blaszki. Wymiary blaszki standardowe.

Wykonanie sera :
Ser zemlec. Jajka i zoltka utrzec z cukrem, dodawac powoli olej, potem na przemian po trochu ser, budyn i mleko. Gotowa mase serowa wylac na ciasto. W przypadku tego sernika masa serowa jest bardzo rzadka.

Wlozyc balszke do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec okolo 40 minut.

Wykonanie bezy :
Bialka ubic z cukrami, gdy ubite dodac skorke i sok z cytryny a na koniec dodac kokos i lekko wymieszac.

Po 40 minutach pieczenia wyjac sernik z piekarnika i wylac na niego piane kokosowa. Wlozyc do piekarnika i piec kolejne 20 minut.


A to resztki ze swiatecznego sernika.
Polecam i zycze smacznego :)

Zapiekanka z makaronu miesa mielonego i pieczarek

Składniki

paczke makaronu swiderki
500gram miesa mielonego
pieczarki okolo 5 sztuk jesli duze malych z 10
duza cebula
3 lyzki przecieru pomidorowego
smietana slodka
pol szklanki mleka
lyzka maki
okolo 3 lyzki oleju
wegeta
 papryka slodka
starty ser zolty



Przygotowanie

Makaron ugotowac ale nie rozgotowac :)
cebulke pokroic w kosteczke i podsmazyc na oleju,dodac mieso mielone i znowu podsmazac,pieczarki pokroic na wieksze kawalki podsmazyc i dodac do miesa z cebulka do calosci dodac przecier pomidorowy


Smietane wymieszac z maka i wlac do miesa
przyprawic duza iloscia papryki,wegety
nakoniec dodac mleko


Makaron przelozyc do naczynia zaroodpornego
dodac sos z miesem wymieszac,calosc posypac serem zoltym
piec ok.30 min. w temp.180°C



SMACZNEGO!!!

czwartek, 22 marca 2012

Mazurek trójwarstwowy krówka chałwa śliwka kasiuli

Składniki

Przepis na jedno duże ciacho wielkości blachy w piekarniku:


Ciasto kruche:
35 dag mąki
25 dag masła
3 ugotowane żółtka
15 dag cukru pudru
1 olejek migdałowy (ok 10 ml)
1 surowe jajo



Nadzienie 1:
ok 200g powideł śliwkowych

Nadzienie 2: 
ok. 200 g krówek (ja dałam kakaowe) ok. 200 g chałwy (ja dałam sezamową) ok. 1/2 szkl. rodzynek ok. 5 łyżek mleka

Nadzienie 3:
1 tabliczka gorzkiej czekolady (100 g)

Dekoracja:
płatki migdałowe
bakalie
owoce

Napis, jajeczka i dekoracja:
cukier puder
woda



Przygotowanie

Ciasto:
Wszystkie składniki ciasta zagnieść (bez surowego jaja). Ciasto podzielić na 3 części. Zawinąć w folię. Włożyć na 1 h do lodówki. Oderwać kawałęk ciasta i odłozyć  (zrobimy z niego warkoczyk). Rozwałkować 3 kule, uformować jednakowe jaja (ewentualnie prostokąty). Nadzienie 1:
Jedno jajo posmarować powidłami. Na wierzch nałożyć drugie jajo. Upiec  (ok 15 min.) na złoty kolor w temperaturze 200ºC. 
Brzegi trzeciego "jaja-ciasta" posmarować rozmąconym jajkiem, dokleić do niego ozdobny warkoczyk uformowany z odłożonego ciasta. Warkoczyk posmarować jajem. Upiec (ok 15 min.) na złoty kolor w temperaturze 200ºC. 
Nadzienie 2:
W garnku na małym ogniu roztopić krówki, chałwę. Mieszając dodać mleko i rodzynki. Z lekko przestudzonej masy możemy uformować. np zajączka jajeczka, listki czy bazie. Wierzch upieczonego podwójnego ciasta posmarować masą krówkowo - chałwową z rodzynkami: Nadzienie 3:
Nałożyć upieczoną trzecią warstwę ciasta. Wierzch polać roztopioną czekoladą.

Dekoracja:
Wierzch udekorować bakaliami (rodzynki, orzechy, migdały) i owocami. Napis "Alleluja" i jajeczka robię z mieszanki cukru pudru i wody (bardzo gęsta konsystencja).

proste lody

Składniki

   4 jajka
   7 łyżeczek cukru
   1 śmietana kremówka




Przygotowanie

      Białka ubic na sztywno z cukrem i osobno
      ubic śmietanę.Do bialek dodac żółtka
      i wymieszac ze śmietaną.
      Można dodac kakao,kokos.
      Rozlac do foremek i wstawic do zamrażalki.

     

Przekładaniec jogurtowy

Składniki

Przepis na 1 deser
jogurt bałkański - 3 łyżkidżem lub konfitura (dowolny smak) - 2 łyżkiwiórki czekoladoweorzechy włoskie




Przygotowanie

Do filiżanki lub szampanówki nakładamy na przemian łyżkę jogurtu - łyżkę dżemu - łyżkę jogurtu - łyżkę dżemu - łyżkę jogurtu
Następnie wierzch posypujemy wiórkami czekoladowymi i posiekanymi orzechami.
Wstawiamy do lodówki na ok. 30min.
Delektujemy się

Przepis z jogurtu bałkańskiego - naprawdę bardzo dobry deserek!!!
Polecam.

środa, 21 marca 2012

Zupa cebulowo-borowikowa z suszonymi pomidorami

Składniki

8 średniej wielkości kapeluszy borowików
1 łyżka masła
1 duża cukrowa cebula
1 łyżka oliwy
3 suszone pomidory (najlepiej z oliwy oraz z dodatkiem oregano i soli morskiej)
ok. 700-800 ml wywaru warzywnego
1 łyżeczka sosu sojowego
sól, pieprz

Chlebek ptysiowy:
5 dag masła
10 dag mąki
110 ml wody
1 jajko
1 żółtko
1/4 łyżeczki soli




Przygotowanie

Są takie zupy, których wykonanie jest czasochłonne, ale za to efekt smakowy rekompensuje cały trud włożony w gotowanie.
Zupa cebulowo-borowikowa z suszonymi pomidorami jest jednym z cudownych przypadkowych odkryć mojej autorskiej książki kucharskiej. Borowiki łagodnie pachniały w misce po sobotnim grzybobraniu, a kilka własnoręcznie suszonych pomidorów, które nie zmieściły się do słoiczków, od paru tygodni leniwie moczyło się w oliwie z oliwek.

Grzyby oczyścić, pokroić w plastry lub półplastry, podsmażyć, a następnie udusić na maśle na niedużym ogniu, przyprawiając solą i pieprzem. Przełożyć do miseczki.
Cebulę zeszklić na oliwie, a następnie, cały czas mieszając, usmażyć na średnim ogniu na jasnobrązowo. Przełożyć do rondelka i zalać gorącym wywarem. Suszone pomidory wyjąć z oliwy, dodać do cebuli, przyprawić. Dusić pod przykryciem około 20 minut aż pomidory zrobią się miękkie.
Zupę zmiksować (można użyć do tego blendera), dodać usmażone wcześniej kapelusze borowików, dusić jeszcze ok. 10 minut.
Jeśli zupa wyjdzie za gęsta, dolać wywaru i doprawić.
Posypać odrobiną posiekanej natki pietruszki i podawać z porwanym na kawałki chlebkiem ptysiowym. Amatorzy zup grzybowych ze śmietaną mogą dodatkowo poprosić o kleks słodkiej śmietanki.

Wykonanie chlebka ptysiowego:
Zagotować wodę z masłem i solą, zestawić garnek z ognia, wsypać mąkę i energicznie ucierać aż do zniknięcia grudek. Następnie ponownie postawić na bardzo małym ogniu i mieszać aż masa zacznie się robić szklista. Bardzo gęste kluchowate ciasto przestudzić, wymieszać na gładką masę z jajkiem i żółtkiem.
Ciasto ptysiowe rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, rozgnieść je palcami na grubość ok. 0,5 cm, zachowując pofałdowaną powierzchnię.
Piec na złoto w piekarniku nagrzanym do ok. 200 stopni.
Ostudzić na kratce.

wtorek, 20 marca 2012

Sernik z kakao przepyszny Bożeny

Składniki

Ciasto:
3 szkl. mąki
1 szkl. cukru
1 margaryna
Posiekać nożem .Dodać :
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
Ser:
1 kg sera
6 jajek (białka ubić , żółtka utrzeć z cukrem )
1/2 margaryny
1,5 szkl. cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej



Przygotowanie

Ciasto : zagnieśc i podzielić na dwie części .Każdą część dać do woreczka foliowego i zamrozić .Na wysmarowaną blachę zetrzeć jedną część ciasta .
Ser : zmielić .Następnie utrzeć żółtka z cukrem i margaryną .Dodawać po trochę ser .Na końcu ubitą pianę z białek .Delikatnie wymieszać .Wylać na starte ciasto.Na masę serową zetrzeć drugą część ciasta .Upiec w średnio nagrzanym piekarniku w temp. 160-170 st. około 60- 70 min.W zależności od piecyka. Powodzenia:)

Kalafiorowa z zielonym ogórkiem

Składniki

kalafior mały
5 jajek
duży ogórek zielony
koper
majonez
sól
pieprz



Przygotowanie

Kalafior podgotować. Pokroić go na małe różyczki. Jajka ugotować na twardo i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Następnie połączyć jajka z kalafiorem, doprawić majonezem, solą i pieprzem.
Ogórek pokroić w kostkę, koperek drobno posiekac i połączyć oba produkty.
Układać w salaterce warstwami: jajko z kalafiorem a na to ogórek z koperkiem.



Przepis dostałam od koleżanki :)

poniedziałek, 19 marca 2012

Sernik z cynamonem na herbatnikach

Składniki

Ciasto:
10 dag masła
20 dag herbatników
mały cukier waniliowy
szczypta cynamonu
Masa serowa:
80 dag tłustego sera
20 dag cukru
4 jajka
2 łyżki soku z cytryny



Przygotowanie

1. Herbatniki rozkruszyć, połączyć z roztopionym i ostudzonym masłem oraz cukrem waniliowym i cynamonem. Powstałym ciastem wyłożyć tortownicę o średnicy 26 cm.
2. Ser zmielić, dodawać po łyżce pianę ubitą z białek i cukru, na koniec dodać sok z cytryny.
3. Ser rozprowadzić na cieście, wyrównać. Piec około 1 godziny w 160 - 170o

kruche pierożki z wiśniami

Składniki

kostka (25 dag)masla lub masla roslinnego
1/2 szklanki pelnego mleka
5 dag drozdzy
2 czubate lyzki cukru pudru
3 szklanki maki tortowej
2 jajka
odsaczone konfitury z wisni
tluszcz do wysmarowania blachy

LUKIER:
czubata lyzka cukru pudru
lyzeczka soku z cytryny



Przygotowanie

1.na godzine przed przystapieniem do pieczenia wyjmujemy z lodowki maslo, by zmieklo.
2. w letnim mleku rozpuszczamy rozdrobnione drozdze, lyzeczke cukru pudru i lyzeczke maki, odstawiamy na 15 minut w cieple miejsce. Do zaczynu dodajemy jajka, maslo, pozostaly cukier puder i przesiewamy pozostala make. Wyrabiamy ciasto - powinno byc niezbyt scisle, lekkie i lsniace. Owijamy w folie aluminiowa, wkladamy na 10 min do zamrazalnika.
3. schlodzone ciasto rozwalkowujemy na podsypanej maka stolnicy, kroimy w niezbyt duze kwadraty. Kazdy wypelniamy konfitura. Zlepiamy boki, formujac pierozki. Ukladamy na wysmarowanej tluszczem blasze w sporej odleglosci od siebie ( urosna!) i odstawiamy w cieple miejsce do wyrosniecia. Po 10 min mozna je wsunac do pieca.
4. pieczemy w temp.180 stop.C, wyjmujemy, gdy beda lekko zrumienione.
5. przygotowujemy lukier: rozrabiamy cukier puder z sokiem z cytryny. Jeszcze cieple pierozki smarujemy lukrem. Pierozki sa delikatne, kruche i zachowuja swiezosc przez 2-3 dni
Smacznego:)

przepis z ksiazki: Pyszne ciasta domowe

niedziela, 18 marca 2012

Lody Murzynka Bambo

Składniki

1 szklanka mleka
1 szklanka śmietany kremówki
1 tabliczka gorzkiej czekolady
1 łyżka kakao
2 żółtka
1/2 szklanki cukru pudru
1/2 banana
1 łyżka soku z cytryny
1 cukier waniliowy
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
4 plastry ananasa



Przygotowanie

Żółtka utrzeć z połową cukru i cukrem waniliowym na puszystą masę.
Kawałek czekolady zostawić do dekoracji, a resztę posiekać drobno nożem i razem z mąka ziemniaczaną oraz kakao dodać do żółtek.
Wlać mleko i ciągle mieszając zagotować.
Zdjąć szybko z ognia i schłodzić w wodzie z lodem.
Zimną śmietanę ubić z cukrem na sztywno.
Połowę wymieszać z masą czekoladową i wstawić do zamrażarki na 2 godziny.
Zanim lody zastygną, kilka razy je przemieszać.
Połowę banana zmiksować z sokiem z cytryny i pozostałą bitą śmietaną.
Gotowe lody ułożyć w pucharkach, udekorować bananową śmietaną, potartą czekoladą i pokrojonym ananasem.
  


               SMACZNEGO!!!

Przekładaniec

Składniki

Biszkopt:
-jajka 6 szt
-cukier 1 szklanka
-mąka 1 szklanka
-proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
Ponadto:
-kakao 3 łyżeczki
-krem waniliowy Dr Oetkera 1 opakowanie
-masa krówkowa o smaku czekoladowym 1 puszka
-czekolada gorzka 1 tabliczka
Poncz:
-woda 3/4 szkl
-kawa rozpuszczalna 2 łyżeczki




Przygotowanie

Biszkopt: białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier oraz żółtka. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dokładnie łączymy składniki ze sobą. Dodajemy kakao, mieszamy. Ciasto wylewamy na blaszkę i pieczemy około 30 minut w temp. 170-180*C. Po upieczeniu biszkopt przekrawamy na dwie części.
Przygotowujemy poncz: kawę rozpuszczalną zalewamy wrzącą wodą, odstawiamy do wystudzenia. Tak przygotowanym ponczem nasączamy biszkopty.
Następnie przygotowujemy krem waniliowy wg przepisu na opakowaniu. Masę krówkową chwilę podgrzewamy w gorącej wodzie.
Przełożenie ciasta: biszkopt - krem waniliowy - masa krówkowa - krem waniliowy - biszkopt - cienka warstwa kremu waniliowego - wierzch posypujemy startą gorzką czekoladą.

Ryż curry z warzywami

Składniki


3 szklanki ryżu długozarnistego
6 szklanek wody
sól
łyżeczka czubata przyprawy curry
1 pierś z kurczaka
mieszanka chińska mrożona 450g
1/2 puszki kukurydzy konserwowej
4 duże pieczarki
1 łyżka oliwy z oliwek
1łyżka sosu sojowego+1 łyżeczka przyprawy curry



Przygotowanie

Ryż umyć,zalać wodą posolić do smaku wsypać łyżeczkę curry i ugotować na małym ogniu na sypko.
Pierś pokroić, usmażyć na łyżce oliwy z oliwek,dodać pokrojone pieczarki,kukurydzę z puszki i mrożonkę chińską ,dusić około 10 min pod przykryciem.
Na końcu dodać sos sojowy i curry,podawać z ryżem.Smacznego

Sałatka śledziowa z zielonym ogórkiem

Składniki

50 dag.śledzi matijasów
1 zielony ogórek
20 dag.żółtego sera
1 p.groszku zielonego
2 łyżki śmietany 18%
2 łyżki majonezu
sól,pieprz



Przygotowanie

Matiasy moczyć w wodzie z octem przez około 2 godziny. Następnie pokroić je w kostkę. Zielony ogórek obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Żółty ser również pokroić w kostkę. Groszek osączyć z zalewy.

Wszystkie składniki razem połączyć. Dodać śmietanę, majonez, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać.

Smacznego.

Sernik królewski z owocami

Składniki

Ciasto:
3 szklanki mąki
1 kostka margaryny
5 żółtek
3 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru

Masa serowa:
1 kg białego sera (najlepiej - twarożek sernikowo-kanapkowy)
2 całe jajka
2 budynie śmietankowe bez cukru
1 szklanka cukru pudru
1 kostka tłuszczu

Masa bezowa:
białka z jajek użytych do ciasta
1 szklanka cukru

Owoce:
puszka lub dwie owoców w syropie własnym - ananasów, brzoskwiń lub moreli



Przygotowanie

Ciasto na sernik:
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść dokładnie razem. podzielić na 3 części - 1 z nich zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki.

Masa serowa:
Cukier utrzeć dokładnie z tłuszczem przy pomocy drewnianej gałki. Ucierając dodawać stopniowo jajka, ser oraz proszek budyniowy.

Masa bezowa:
Białka z jajek użytych do przygotowania ciasta ubić z dodatkiem jednej szklanki cukru.

Dwiema pozostałymi niezamrożonymi częściami ciasta wykleić blachę.
Gotową masę serową wyłożyć na ciasto.
Na masie serowej ułożyć odsączone owoce - pokrojone na cząstki morele, brzoskwinie lub ananasa. Lekko wcisnąć je w masę.
Masę bezową wyłożyć na owoce.
Zetrzeć na wierzch zamrożoną część ciasta.

Sernik wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 100 stopni i od razu zwiększyć ją do 180 stopni. Ciasto należy piec około 1 godzinę.

Sałatka "kukurydzianka

Składniki

-1 puszka kukurydzy
-ogórki kiszone (jeśki większy to 1, a jeśli mniej urodziwe to 2)
-6 śliwek w occie
-0,5 szklanki dobrego majonezu



Przygotowanie

Kukurydzę odsączyć, a ogórki i śliwki pokroić w drobniutką kostkę. Wszystkie składniki wymieszać z majonezem. Sałatkę odstawić w chłodne miejsce na conajmniej 2 godzinki.
Ważne:składniki zawierają sporo soli, więc nie należy już jej dodawać, bo można przedobrzyć! ;)

Smacznego!

Parówki w cieście

Składniki

ciasto:
 2 kg mąki
 2 łyżki soli
10 dag drożdży
 4 żółtka
 1l mleka
 1 szkl oleju

nadzienie:
1 kg cienkich parówek
5 cebul
2 łyżki oliwy
sól
pieprz
majeranek
kminek



Przygotowanie

W 0,5 l mleka rozpuścić drożdże z 2 łyżkami mąki.

Do miski wsypać mąkę, dodać wszystkie składniki i zaczyn. Wyrobić i odstawić do wyrośnięcia.

Cebulkę pokroić w kostkę, zeszklić z przyprawami na oliwie.

Brać po łyżce ciasta, formować placuszek, na środek położyć pół parówki z łyżeczką cebulki, dobrze skleić. Ułożone na blaszki postawić do ponownego wyrośnięcia. Przed wstawieniem do piekarnika smarować białkiem (można posypać kminkiem).

Piec w dobrze nagrzanym piekarniku ok. 0,5 godziny.

Można podawać z barszczykiem.
Smacznego!



Pierniczki które szybko znikają

Składniki

1 kg mąki
8 żóltek
3 białka
1,5 szklanki cukru
3 łyżki kakao
1 pojemnik śmietany ( 200 g )
3 łyżeczki sody
4 łyżeczki przypraw (2 cynamonu,1 goździków,trochę gałki muszkatołowej,1/2 łyżeczki pieprzu)
( ja biorę 2 łyżeczki przyprawy do pierników,1,łyżeczkę kawy,1/2łyżeczki pieprzu i trochę cynamonu )
1 kostka margaryny
1 słoik miodu ( 400g )

         Moje pierniczki przed lukrowaniem.

                 



Przygotowanie

1.kakao wymieszać z mąką w dużej misce i odstawić.
2.Miód zagotować z przyprawami,odstawić i włożyć margarynę,żeby się rozpuściła.poczekać aż wystygnie.
3.W śmietanie rozpuścić sodę i odstawić.Po dodaniu sody śmietana zwiększa swoją objętość.Smietana powinna mieć temperaturę pokojową.
4.Białka ubić na pianę,dodać cukier i ubijając dodawać żóltka.
5.Ubite jajka wlewać do mąki i delikatnie wymieszać,wlać miód i dalej mieszać.Na koniec dodać śmietanę z sodą.Ciasto jest dość rzadkie.
6.Odstawić ciasto na dobę w chłodne miejsce.W ciągu 24 godzin ciasto gęstnieje.
7.Ciasto podsypać mąką,rozwałkowywać na grubośc ok.3 mmi wykrawać pierniczki.Ciasto ma konsystencję klejącą dlatego mąki nie żałować,bardzo ładnie wchłonie się w ciasto.
8.Blachę wyłożyć papierem lub folią,"przykurzyć" mąką.Pierniczki ułożyć w pewnej odległości od siebie,bo sporo rosną nie tylko w górę.
9.Małe lub "diurawe" piec w temperaturze ok.180 stopni 7-8 minut,duże ,pełne bez wycięć w środku około10-12 minut.
10.Polukrować lukrem zrobionym z wody i cukru pudru.Po wysch nięciu lukru przełożyć do puszek i nie zaglądać do Świąt.

dodatkowe informacje
Pierniczki jak są jeszcze ciepłe to są miękkie,potem twardnieją a na koniec znów miękną.Dlatego najlepsze są  po dwóch tygodniach.

Jest to przepis Kaeru z Mniam Mniama.

           

Tort serowy z owocami

Składniki

Ciasto: 15 dag mąki, 5 dag cukru, 10 dag masła, żółtko


Masa: puszka (236ml) anansów, słoik (360ml) wiśni, 3 łyżki masła, 5 jajek + 1 białko, 3/4 szkl. cukru, 50 dag białego sera, 1 budyń waniliowy, otarta skórka z  cytryny




Przygotowanie

Zagnieść wszystkie skłądniki kruchego ciasta z łyżką zimnej wody. Ulepić kulę, zawinąć w folię, włożyć na pół godziny do lodówki. Ciastem wylepić spód i boki tortownicy. Spód ponakłuwać widelcem, podpiec (20 minut) w temp. 200st.C.

Osączyć wiśnie i ananasy. Ananasy pokroić na kawałki. Masło stopić, ostudzić. Jajka rozbić, wszystkie białka ubić na sztywno z 2 łyżkami cukru. Żółtka utrzeć z resztą cukru, białym serem, budyniem i skórką cytrynową.
Na podpieczonym kruchym cieście rozłożyć osączone owoce, przykrć masą serową. Piec około 45 minut w temp. 175 st.C. Pozostawić 5 minut w wyłączonym piekarniku. Można posypać płatkami migdałowymi i posypać cukrem pudrem.

sobota, 17 marca 2012

Gołąbki wigilijne kasi

Składniki

Kapusta ryż ok. 100 gkasza jęczmienna ok. 100ggrzyby suszone ( garść)sól, pieprzcebulkaolejśmietana 18% słodka



Przygotowanie

 Kapustę sparzyć, przygotować liście. Ugotować ryż i  kaszę. Grzyby namoczyc i podgotować. Kaszę i ryż   wymieszać dodać pokrojone drobno grzyby, przyprawić solą i pieprzem. Przesmażyć cebulke i dodać do farszu. Farsz układać na liściach i zwijać tak jak normalne gołąbki. Włożyć do brytfanny dodać 1-2 łyżki oleju szklankę wody, wstawić do piekarnika piec ok. 50 minZaglądać od czasu do czasu w razie czego podlać wodą.Po upieczeniu wyjąć gołąbkido sosu dodać śmietanke i zagotować. Gołąbki nie tylko na wigilie. Podawać z ziemniaczkami.Smacznego.

piątek, 16 marca 2012

Ciasto migdałowo- wiśniowe wiedeńskie

Składniki

ciasto:
- 150 g mąki
- szczypta proszku do pieczenia
- 50 g cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 białko
- 100 g masła lub margaryny
obłożenie:
- 1 łyżka tartej bułki
- 500 g wiśni bez pestek (mogą być rozmrożone lub ze słoika)
- 1 żółtko
- 75 g cukru
- 1 cukier waniliowy
- 50 g śmietany
- 15 g mąki ziemniaczanej
- 100 g płatków migdałowych
- cukier puder



Przygotowanie

1. Zagnieść składniki ciasta i chłodzić 30 minut.
2. Ciastem wykleić natłuszczoną tortownicę (dno i brzegi). Dno posypać tartą bułką, wyłożyć odsączone wiśnie.
3. Resztę składników wymieszać i pokryć nimi ciasto.
4. Piec 45 minut w 200 stopniach. Posypać cukrem pudrem po wystudzeniu.

czwartek, 15 marca 2012

Papryka faszerowana po toskańsku

Składniki

7 strąków czerwonej papryki
1 jajko
1 średnia cebula
3 łyżki utartego żółtego sera
35 dkg mielonego mieszanego mięsa
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
15 dkg ugotowanego na półtwardo ryżu
3 łyżki roztopionego masła
4 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz do smaku




Przygotowanie

Papryki umyć i pozbawić gniazd nasiennych. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Zeszklić na maśle. Dodać mięso. Smażyć jeszcze przez ok 4 min. Dodać ryż, pietruszkę jajko i ser. Podprawić do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Farszem napełnić strąki papryki. Paprykę ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Polać oliwą. Zapiekać w średnio nagrzanym piekarniku przez ok. 30 min. W miarę potrzeby podlewać niewielką ilością wody.

Kluski śląskie idealne na niedzielny obiadek

Składniki

- ziemniaki ( tyle co do obiadu lub więcej )
- sól
- mąka ziemniaczana
- całe jajko

- łyżka do lodów



Przygotowanie

Ziemniaki gotujemy tak jak do obiadu. Po odcedzeniu zostawiamy na ok.30min jak juz będa ciepłe to przeciskamy je przez praskę do miski



Następnie wyrównujemy ziemniaki, dzielimy na 4 równe części



1/4 części wyjmujemy i wsypujemy mąkę ziemnaiczaną tak żeby przykryła pusty trójkąt, dodajemy całe jajko


Zagniatamy wszytsko na jednolitą masę.

A teraz mój patent: bierzemy łyżkę do lodów.
Łyżką do lodów nabieramy masę przekładamy na deskę i dzielimy nożem na pół.


W dłoni robimy kulki i układamy na tacke przykrytą ściereczką kuchenną gdy juz zrobimy kulki a jest jeszcze kilka godzin do obiadu to przykrywamy ściereczką i odstawiamy w chłodne miejsce.


Gotujemy wodę w garnku, solimy wlewamy 2 łyżki oleju i wrzucamy kluski, przykrywamy, od czasu do czasu mieszamy żeby sie nie przykleiły do dna garnka. Jak wypłyną to odkrywamy i gotujemy na małym ogniu żeby tylko woda mrugała po ok.6 min ( najlepiej wyciągnąc 1 i spróbowac czy dobry )wyciagamy i jemy z czym chcemy.

P.S jak ugotuje swoje do obiady to wkleje końcowe zdjęcie

SMACZNEGO

Makrela z czosnkiem i szałwią

Składniki

4 średniej wielkości makrele,
1 łyżeczka suszonej szałwii,
2 łyżki masa,
1 łyżka zielonego pieprzu,
1-2 ząbki
1 łyżeczka soli,
olej do smażenia



Przygotowanie

Makrele wypatroszyć, odciąć płetwy, dokadnie wymyć wewnątrz i zewnątrz. Następnie osuszyć i natrzeć solą. Czosnek przecisnąć przez praskę. Miękkie masłu wymieszać z szałwią, czosnkiem i zielonym pieprzem. Masą tą wysmarować ryby wewnątrz i zewnątrz. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.

środa, 14 marca 2012

Makaron z sosem borowikowym - błyskawiczny

Składniki


makaron - ja polecam tagliatelle, fettucine, papardelle, lub inny ulubiony - na dwie osoby
opakowanie zupy Borowikowej Knorra
pół kostki grzybowej Knorra
przyprawy do smaku wg upodobań
sól i pieprz
śmietana 12%
kilka grzybków suszonych




Przygotowanie

Grzybki suszone łamiemy i zalewamy zimną wodą, tak około jednego kubka.  Odstawiamy na 2 godz. Gotujemy w wodzie, w której się moczyły z połową kostki grzybowej.  Po zagotowaniu wsypujemy zupkę z paczki i gotujemy 10 minut mieszając. Nastepnie wkładamy makaron i gotujemy go w tym sosiku al dente. Mieszamy cały czas.  Kiedy makaron jest gotowy sprawdzamy konsystencję sosu. Jeśli jest za rzadki dodajemy śmietanę lub mąkę rozpuszczoną w wodzie - jeśli zbyt gęsty (bo to zależy od ilości makaronu) podlewamy gorącą wodą. Doprawiamy do smaku!

Nakładamy na talerze.

Pomysł na to danie powstał przy okazji przygotowywania zupy borowikowej.

jogurt domowy pycha

Składniki

2 łyżki mleka w proszku
1 litr mleka
2 łyżki jogurtu naturalnego



Przygotowanie

Mleko zagotować ( trochę odlać tak jak na budyń i rozpuścić w tym zimnym mleku mleko w proszku) . wlać do gotującego mleka i zagotować. Odstawić aby wystygło do takiej temp. aby nadawało się do picia, dodać jogurt naturalny, zamieszać, okryć kocem i odstawić w ciepłe miejsce na ok 12 godzin.
Gdy zgęstnieje można dodać owoce.
SMACZNEGO:-)

Nalesniki z serkiem budyniowym

Składniki

NALESNIKI

1szkl wody
1szkl mleka
2 jajka
2 szkl maki zwyklej
2 lyzki oleju
1 lyzeczka cukru
szczypta soli

SER

05kg serka homogenizowanego
2 lyzki cukru
1 cukier waniliowy
1 budyn waniliowy



Przygotowanie

Z podanych skladnikow na nalesniki mixerem lub czepaczka zrobic ciasto nalesnikowe (nie za geste) i piec na patelni smarowanej tluszczem


Do miski dac ser,cukier,suchy budyn,cukier waniliowy i wszystko dokladnie wymieszac. Smarowac serem  placki zlozyc i opiec z obydwu stron na oleju lub margarenie ,podawac z drzemem lub posypane cukrem

wtorek, 13 marca 2012

Utwór na Makaron Domowy

Składniki

 
 Potrzeba:

 – 1 kg mąki pszennej
    (wrocławska, poznańska lub bułkowa);
 – ~ 7 jaj;
 – woda przegotowana
    lub mleko + woda w stosunki 1:1
 – łyżka oliwy.


_        _
\`  \   / v /
\   V   /
/ .   . \
=\   T   /=
/   v   \
/ \ \  / / \
____\   "  "   /____
(_______/^\_______)

shoffix
* * * * * * * *




Przygotowanie

 
Tabulatura dźwięków:

Umyj ręce!

Przesiej na stolnicę mąkę pszenną (500 wrocławska lub 500 poznańska lub 650 bułkowo-chlebowa).
Weź jaj, ile Ci dusza zapragnie, a i ile mąka zabierze.

– przeważnie biorę na kilo mąki 1-2 całe jaja kurze plus 5-6 żółtek. (jaja i żółtka rozmącam widelcem w głębokim talerzu).

W przesianej mące zrób muldę i wlej weń jajka. Zaprowadź palcem ciasto. Odłóż na bok.
Resztę mąki rozrób z płynem (mleko i woda w stosunku 1:1 lub sama woda) plus z łyżką oliwy. Płynu tyle, ile zabierze mąka.

Z obu części zagnieć jednolite ciasto jajeczne. Przykryj miską i dostaw na pół godziny do ułożenia. Po czasie znów zagnieć.

– dobrze wyrobione ciasto będzie elastyczne, lekko porowate. Przy ugnieceniu - "odda".

Z ciasta odkrawaj kawałki i wałkuj na blacie. Od czasu do czasu wcieraj w płaty mąkę.
Gdy rozwałkujesz ciasto na odpowiednią grubość przełóż płaty na ściereczkę i odstaw do podsuszenia (ale nie przesusz!)

Z podsuszonych płatów potnij makaron (z ruloników, pasków..., jak dusza pragnie).

Gotowy makaron wysusz i przechowuj w torebkach papierowych.

Informacje dodatkowe:

czym zabarwić makaron:
 – na czerwono - pasta pomidorowa lub sok buraczany; 
 – na zielono - szpinak albo sok z pokrzywy; 
 – na żółto - szafran albo curry; 
 – na czarno - wydzielina kałamarnicy.


q:-)  s m a c z n e g o  (-:p 
 

Błyskawiczne ciasteczka domowe - powyżej 3 r.ż.

Składniki

Składniki:

2 szklanki płatków owsianych
1,5 szklanki cukru
2 łyżki masła
7 łyżek mleka
2 plaskie lyżki kakao




Przygotowanie

Połącz w garnku cukier z masłem i mlekiem, a nastepnie gotuj przez 10-15 minut, aż powstanie gęsty syrop. Teraz wymieszaj płatki owsiane z kakao i wsyp do masy. Połącz skladniki, a następnie na płaski talerz wykladaj łyżką niewielkie porcje masy owsianej. Ciasteczka będą gotowe po wystudzeniu.

Grecka Sałatka Makaronowa

Składniki


30 dkg makaronu świderki
1 duży pomidor
1 średni ogórek wężowy
1 średnia czerwona papryka
4 zielone cebulki (gruby szczypior) lub średnia czerwona cebula
10-15 wypestkowanych oliwek kalamata
20 dkg sera feta
Sól i pieprz do smaku

Sos



4 duże łyżki dobrego oleju z oliwek
2 duże łyżki octu białego 5% lub 1 łyżka 10%
1 ząbek czosnku (przeciśniętego przez praskę)
1/2 łyżeczki suszonego oregano
Sól i pieprz do smaku




Przygotowanie

                             
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, odcedzić, przelać zimną wodą, zostawić do całkowitego obcieknięcia i przełożyć do miski. Pomidor, ogórek, paprykę pokroić w drobną kostkę, cebulki i oliwki pokroić w plasterki i dodać do makaronu. Doprawić solą i pieprzem do smaku.Składniki sosu wymieszać (najlepiej w zakreconym słoiczku szybko nim potrząsając). Gotowym sosem polać sałatę i wszystko dobrze wymieszać. 
Sałatka jest bardzo smaczna, prosta i szybka w wykonaniu.

Życzę Smacznego!!!

zupa krem z selera naciowego i cebuli

Składniki

- seler naciowy
- 3 cebule
- 200 ml śmietany 18%
- 4 kostki rosołowe
- ok. 4 łyżek mąki do zagęszczenia zupy
- 2 litry wody
- sól
- pieprz - nalepiej świeżo mielony



Przygotowanie

Zagotować wodę z kostkami rosołowymi; Oddzielnie na patelni udusić na oliwie i z odrobinką wody cebulę pokrojoną dowolnie i selera - tez dowolnie pokrojonego - do zmiększenia. Jak trochę zmiekną - zmiksować i dodac do garnka z wrzącą wodą. Gotować ok. 5 minut, zagęścić mąką, cąły czas gotując - około 3 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem - na koniec dodać smietaną. Dekorować natką pietruszki i na talerzu już posypać zmielonym świeżo pieprzem.

Pycha. Polecam!

poniedziałek, 12 marca 2012

Zupa pomidorowo paprykowa pycha

Składniki

bulion
2 marchewki
pietruszka
2 cebule
pomidory- świeże lub z puszki czy kartonika
papryka świeża,
troche pepperoni lub chili w płatkach lub kilka kropel ostrego sosu
przecier pomidorowy
można dać troche keczupu
łyżka śmietany i mąki
czosnek 4 ząbki - przez praske
przyprawy sól, pieprz, maggi, papryka słodka, ostra, bazylia, oregano
ser żółty, ew. parmezan



Przygotowanie

zupa powstała przypadkowo, miala to byc pomidorówka ale wpadłam na pomysł że może by zrobić coś innego - wyszła po prostu rewelacja!

robimy bulion z miesa lub kostki - ja zawsze używam 2 wolowe lub 1 wolowa jedna z kury, wrzucamy marchew i pietruszke
na patelni smażymy cebule, pomidory , papryke, czosnek i po kolei wszystko wrzucamy do zupy, proporcje całkowicie dowolne w zależnosci co lubimy!
 
dodajemy do zupy reszte składników, zabielamy śmietaną i mąką.

Pomysł 1:
wszystkie warzywa kroimy drobno i wtedy czujemy co jemy i zupa jest zabielona smietaną i mąką

Pomysł 2:
składniki kroimy w wieksze kawałki, miksujemy blenderem i powstaje pyszny krem paprykowo-pomidorowy
wtedy nie dodajemy śmietany i mąki, zupa będzie wystarczająco gęsta i będzie miała piękny kolor

oba pomysły zostały wypróbowane i oba są super!
zupe podajemy posypaną startym serem i z grzankami lub bagietką!

Smacznego!!!

Kapusta włoska kwaszona

Składniki

  5 kg kapusty włoskiej,2 kg jabłek (antonówek),1 kg ogórków,10 dag soli,pęczek koperku.




Przygotowanie

    Kapustę oczyścić, poszatkować razem z głąbem i wymieszać z solą.
Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w paseczki.
Ogórki umyć, obrać i drobno pokroić.
Koperek umyć i drobno posiekać.
Wszystkie składniki wymieszać, włożyć do kamiennego garnka i mocno ubić, przycisnąć obciążonym talerzem.
Po 2 tygodniach przełożyć kapustę  do słoików typu twist, ubić, zakręcić i pasteryzować 20 minut.
Można używać jej do przyrządzania surówek i sałatek.

niedziela, 11 marca 2012

Placek PYCHOTA - makowo-serowo-jabłkowy

Składniki

Ciasto:
12 dkg margaryny
30 dkg mąki
15 dkg cukru pudru
1 żółtko
1 jajo
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Mak:
30 dkg maku
25 dkg cukru pudru
3 jaja
troche olejku migdałowego
bakalie

Ser:
60 dkg sera
6 jaj
10 dkg masła
25 dkg cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Biszkopt:

4 jaja
6 łyżek wody
20 dkg cukru
13 dkg mąki pszennej
13 dkg mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Jabłka:
75 dkg jabłek
15 dkg cukru
1 galaretka cytrynowa



Przygotowanie

Ciasto:

Z podanych składników zagnieść ciasto,wyłożyć do formy.

Mak:

Mak sparzyć,osuszyć i zemleć 2-3 razy.
Żółtka utrzec z cukrem na pulchną masę,dodać do maku.
Na końcu dać ubitą pianę z białek i bakalie.Tak przygotowany mak wyłożyć na kruche ciasto.

Ser:

Zmielony ser przyrządzić jak na typowy sernik.Na końcu dodać pianę z białek i startą skórkę z cytryny.Delikatnie wymieszać i wyłożyc na mak.
Tak przygotowane ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok.1 godziny.

Przygotować taką samą (na wielkość) formę na biszkopt.
Białka ubić z cukrem,dodawać po 1 żółtku i dalej miksowac,aż masa będzie gęsta i puszysta.Na końcu dać wodę i obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.
Upiec na złoty kolor.

W tym czasie usmażyć jabłka.Do gorących jabłek wsypać 1 opakowanie galaretki cytrynowej (proszek ).Wymieszać j jeszcze ciepłe wyłożyć na placek makowo-serowy.Przykryć biszkoptem.
Na wierzch- polewa czekoladowa.

Ten placek jest również z serii "odkurzonych" przepisów.
Jest dość pracochłonny,ale wart nakładu pracy i środków.
Kombinacji sera z makiem jest wiele - mam nadzieję,że się nie powtórzy.

Zachęcam i życzę smacznego!

Murzynek z dżemem

Składniki

Składniki:

2 szklanki mąki
3 jajka
1/2 słoiczka dżemu porzeczkowego (czyli jakieś 150g)
szklanka cukru
szklanka mleka
1/2 szklanki oleju (ja daje 1/3)
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżeczki cukru cynamonowego (lub 1 łyżke cynamonu i troche więcej c.waniliowego)
łyżeczka kakao
łyżeczka sody

2 tabliczki czekolady deserowej
płatki migdałowe

ewentualnie rodzynki



Przygotowanie

Przygotowanie:

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać lub zmiksować (polecam miksować - mniej pracy). Jeśli ktos lubi, może dodać trochę rodzynek - ale nie za dużo. Masę wylać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy i piec ok 50-60 min.
Po wyjęciu z piekarnika, poczekać aż ostygnie. Roztopić na parze tabliczki czekolady z odrobiną mleka i polać całe ciasto. Posypać płatkami migdałowymi.





Przepis pochodzi z http://www.kulinaria.pl/ - choc troszke został zmieniony :)

sobota, 10 marca 2012

Sarnina pieczona w ziołach niezawodny przepis

Składniki

kg sarniny
litr zwykłej maślanki


0,5 litra oliwy
majeranek
4 zabki czosnku
owoce jałowca
rozmaryn
estragon
4 suszone ostre maleńkie papryczki
smakomyk
pieprz biały
liść laurowy
świerz mięta
łyżka octu winnego




Przygotowanie

sarninę należy zmrozić w zamrażalniku, następnie wyciągnąć rozmrozić i zalać maślanką na dobę.

Po 24 godzinach dokładnie wypłukać z maślanki, osuszyć.

Do dużej miski wlać oliwę, ocet, dodać łyżeczkę białego pieprzu, po łyżeczce majeranku, rozmarynu, smakomyka. Posiekać miętę dodać, rozetrzeć czosnek dodać, zgnieść jałowiec dodać, estragon najlepszy świerzy liść laurowy, wszystko wymieszać i w taką zalewę wsadzić mięso na kolejną dobę. (nikt nie mówił że będzie łatwo:))

Mięso wraz z zalewą spakować do rękawa do pieczenia i piec około godziny w temp. 180C, po godzinie rozciąć rękaw i piec z termoobiegiem jeszcze 30 min.

Mięso padawać z sosem myśliwskim, z sosem z kurek, koniecznie z łyżeczką żurawiny. Pasują do tego pieczone ziemniaczki i wszelkie zielone odświerzające sałatki.

Smacznego

Domowy Kubuś

Składniki

-1 duża marchew
-1 jabłko
-1 gruszka



Przygotowanie

Marchew obieramy i gotujemy do całkowitego zmięknięcia.Jabłko oraz gruszkę również obieramy.Wszystko razem miksujemy na jednolita masę.Jeśli masz maluszka ,który pije jeszcze z butelki, to mozna dodać odrobine wody przegotowanej.Życzę smaczego.

piątek, 9 marca 2012

Babeczki z marchewki i sera

Składniki

5 dag drożdży,
50 dag mąki,
szczypta soli,
15 dag masła,
2 marchewki,
3 jajka,
po 10 dag ementalera i goudy,
tłuszcz do foremek,
żółtko,
łyżka mleka.



Przygotowanie

Rozpuścić drożdże w 125 ml ciepłej wody i zagnieść z mąką, solą, masłem oraz jajkami. Odstawić pod przykryciem, aż ciasto urośnie. Utrzeć na tarce obrane marchewki. Każdy gatunek sera pokroić w 8 kostek. Ciasto zagnieść z tartą marchewką, uformować wałek i pokroić na 16 kawałków. Z każdej porcji odciąć 1/3. Ze wszystkich - małych i większych - części uformować kulki. Większe kulki ciasta włożyć do natłuszczonych foremek o średnicy 7 cm. W środek każdej włożyć kostkę sera, nakryć małą kulką ciasta. Odstawić na 10 minut. Roztrzepać żółtko z mlekiem i posmarować wierzch babeczek. Piec około 12 minut w temperaturze 200 stopni. 

środa, 7 marca 2012

cukinia ze szczypiorkiem

Składniki

1 średnia "zielona" cukinia
pęczek szczypiorku najlepiej z taką malutką cebulką
2 ząbki czosnku
trochę oliwy z oliwek
oregano
można też dodać groszek konserwowy
sól, pieprz



Przygotowanie

szczypiorek kroimy i wrzucamy na patelnię z rozgrzaną oliwą. dodajemy wyciśnięty czosnek i chwilę smażymy. Kroimy cukinię w półksiężyce i dodajemy do szczypiorku. Po chwili dodajemy trochę wody, zmniejszamy gaz i dusimy. Gdy cukinia zmięknie dodajemy oregano (no i groszek) i jeszcze chwilę dusimy żeby oregano "złapało". Solimy i pieprzymy do smaku.

Świetnie pasuje do mięska i ziemniaczków gotowanych na parze.

wtorek, 6 marca 2012

Ogórki konserwowe na zimę mojej mamy

Składniki

Zalewa ( na 10 litrowych słoików ):
4 l wody
1/2 l octu 10%
10 łyżek cukru
5 łyżek soli kamiennej do zapraw




Przygotowanie

Wszystkie składniki zalewy zagotować.
Do słoików włozyć umyte ogórki oraz do każdego włożyć:
kilka ziaren gorczycy
1 ząbek czosnku
1 małą cebulkę lub kawałek jeśli nie mamy małej
3 ziarna ziela angielskiego
1 mały listek laurowy
1 baldach kopru
1 mały kawałek marchewki
mały kawałek korzenia chrzanu ( może być liść )
Słoiki zalać zalewą i pasteryzować 10 minut.

Zupa pieczarkowa z makaronem wysmienita

Składniki

Udko z kurczaka


40 dkg pieczarek


1 marchewka


1 pietruszka


Kawalek selera


1 cebula


Ziele angielskie, lisc laurowy,sol, pieprz,


Kostka bulionowa lub lyzeczka wegety


£yzka masla


10 dkg makaronu np; swiderki





Przygotowanie

Wykonanie:

Do garnka wlewamy 1,5 litra wody. Wkladamy mieso oraz pokrojona w kostke marchewke, pietruszke i seler. Dodajemy lisc laurowy, ziele angielskie oraz przyprawy Gotujemy ok. 40 min. Pieczarki kroimy w plasterki i smazymy na masle razem z cebula. Dodajemy do zupy i gotujemy 15 min. Na koniec dodajemy makaron i gotujemy ok.10 min, tak aby makaron sie nie rozgotowal. Dodajemy posiekana zielona pietruszke. Mozna dodatkowo zaprawic smietana. 

Smacznego!

   

sobota, 3 marca 2012

Sałatka fasolowa marynowana

Składniki

1 puszka fasoli czerwonej ok 450 g
1 puszka fasoli białej ok 450g
1 cebula
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki suszonego oregano
4 łyżki octu winnego
5 łyżek oliwy z oliwek
1 pęczek natki pietruszki
sól,pieprz,odrobina cukru,i około 1 łyżki musztardy



Przygotowanie

Cebulę posiekać drobno,posolić i odstawić na 10 min.Czosnek przecisnąć przez praskę,dodać musztardę,sól,pieprz,oliwę,ocet,oregano,cukier i wymieszać do uzyskania jednolitego sosu.Odsączoną fasolę wymieszać z cebulą,sosem i pietruszkę.Sałatkę wstawić do lodówki w celu schłodzniaGotowe

Szybki piernik

Składniki

4 szkl.mąki pszennej
1 szkl. cukru
1 szkl. miodu
1 szkl. oleju
1 szkl. śmietany (18%)
9 jajek
1 op. przyprawy do piernika
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka sody oczyszczonej
dżem np. brzoskwiniowy




Przygotowanie

Żółtka ubic z cukrem, dodawać miód, olej, smietanę - ubijając. Wsypać mąkę, proszek, przyprawę do piernikai sodę, wymieszać. Na koniec dodać ubite białka. Piec w 180°. Po wystygnięciu przekroić, przełożyć dżemem i polać polewą.
Smacznego!

piątek, 2 marca 2012

sałatka z buraczków III

Składniki


3 kg ugotowanych buraków,
papryk czerwonych,
3 duże cebule


Zalewa:


1 szkl. wody,
¾ szkl. cukru,
¾ szkl. octu,
szkl. oleju




Przygotowanie

Paprykę skręcić osobno w maszynce do mięsa.

Cebulę kroimy w kosteczkę.

Składniki zalewy zagotować - gotujemy 1 minutę.
do zalewy dajemy paprykę i cebulę, - gotujemy 5 minut.

Buraki utrzeć na grubej tarce, dodać do zalewy, dokładnie wymieszać i włożyć do słoików. Krótko pasteryzować.


* słoik z buraczkami,

*słoik z sosem pomidorowym, a w głebi przeciery pomidorowe i 5 litrowy słój z ogórkami

Sałatka szwedzka Grażynki

Składniki

4 kg ogórków
10 szklanek wody
1 szklanka soli
1/2 kg cebuli
4 gałązki naci z selera


Zalewa:
2 szklanki octu
4 szklanki wody
3 szklanki cukru
1 łyżeczka przyprawy do grilla lub steku
1 łyżeczka ziela angielskiego
1 łyżeczka gorczycy
3 liście laurowe





Przygotowanie

Zagotować wodę z solą i wystudzić.

Ogórki pokroić w grube plasterki lub klocki, wrzucić do garnka z zimną solanką na wierzch położyć pokrojoną w plastry cebulę, a na to liście selera.

Odstawić na 3 godziny.
Wszystko odsączyć i dowolnie układać w słoikach na przemian z cebulą i pokrojonymi liśćmi selera. Na samym wierzchu słoika liście selera

Zalać gorącą zalewą ogórki w słoikach i pasteryzować 10 minut.

Polecam. Pyszna sałatka.
Dobrze smakuje również jako składnik sałatki gyros podanej na WŻ.

Ciasteczka minki

Składniki

CIASTO:

375g mąki
250g margaryny
125g cukru pudru
   1    łyżka kakao
   2    żółtka
         szczypta soli

DODATKOWO:

czerwony barwnik w proszku
zielony barwnik w proszku

NADZIENIE:

1 puszka mleka skondensowanego słodzonego gotowanego około 2 godziny



Przygotowanie

CIASTO:

Ze składników (bez kakao) zagnieść gładkie ciasto. Podzielić je w stosunku 3/4  do  1/4 . Do większej części dać kakao i szybko zagnieść. Mniejszą część podzielić na trzy części. Do jednej części dodajemy czerwony barwnik w proszku, drugą zostawiamy taką jaka jest, a do trzeciej dajemy zielony barwnik w proszku. Ciasta dać na 2-3 godziny do lodówki, każde w osobnym woreczku. Następnie z ciasta kakaowego wycinać okrągłe ciastka. Ciastka będziemy potem składać więc każde ciastko musi mieć swoją parę. Ciasta układamy na papierze do pieczenia. Na co drugie ciastko układamy dwie kuleczki zrobione z ciasta zielonego i lekko spłaszczamy. Na wierzch dajemy kulkę z jasnego ciasta. Z czerwonego robimy noski i języki. Na zdjęciu ich nie ma ale robiłam je w kształcie łezki i przyklejałam w otwarte buzie:) Z jasnego ciasta robimY uśmiechy i inne śmieszne minki. Gotowe ciastka pieczemy w temp. 200oprzez około 15-20 minut. Zimne ciastka, które są bez minek smarujemy strony lekko przestudzonym karmelem i nakladamy ciastko z minką. Następnie ciastka zostawiamy, by karmel nam stężał.




Jeśli ktoś nie lubi karmelu to ciastka można przełożyć dowolną masą lub kremem. Do tego celu nadaje się również dżem lub powidła.

ryż z bakaliami

Składniki

ryż jabłka pomarańcze rodzynki figi morele suszone daktyle migdały cukier jajka gęsta śmietana cynamon masło orzechy



Przygotowanie

Ryż ugotować na sypko,do ciepłego dołożyć bakalie(duże pokroić na drobno),pokrojone w kostki jabłko,migdały(wcześnej spażone i posiekane)1/3kostki masła,100gr.śmietany,posiekane orzechy.z jajek ukręć kogiel mogiel i dodaj do wymieszanego ryżu.Na wierzch posyp cynamonem.Nie podaję ilości składników bo to może zależeć od tego co kto lubi i czy może bardziej lub mniej słodkie.ja nie lubię bananów więc nie dodaję a moja córka dodaje,wszystko może zależeć od nastroju i smaku.Jest to ulubiona potrawa mojej rodziny podczas Wigilii(zaraz po karpiu).
Pamiętajcie, że najlepsze rodzynki są po namoczeniu w cieplym mleku.
SMACZNEGO

Rolada wołowa faszerowana z jajkiem i papryką

Składniki

Składniki:
1 kg mięsa wołowego bez kościbułkacebula25 dkg szynki wędzonej gotowanej10 dkg słoninysól,pieprz2 jajka na twardoolej1 strąk czerwonej papryki1 strąk zielonej papryki




Przygotowanie

        Namoczyć bułkę w wodzie.Mięso rozciąć tak , by powstał płaski płat ,rozbić go  tłuczkiem i posolić.Cebulkę obrać  i pokroić.Przygotować nadzienie:
Odciśniętą bułkę i cebulę zmielić ,wymieszać z pokrojoną w kostkę szynką i słoniną.Doprawić solą i pieprzem.Farsz rozłożyć na mięsie.Na brzegu ułożyć jajka pokrojone w ćwiartki.Zwinąć roladę (zaczynająć od boku z jajkiem) i owinąć nitką.Obsmażyć na oleju .Włożyć do brytfanny ,obłożyć pokrojonym w paski miąższem papryki .Piec ok.1,5 godziny w temperaturze 220 o C,polewając od czasu do czasu sosem.Zdjąć nitkę ,pokroić w plastry.Podawać razem z papryką.Potrawa jest bardzo smaczna i bardzo prosta w przygotowaniu.




Przepis pochodził z "Pani domu",ale trochę go zmieniłam.

czwartek, 1 marca 2012

Papryka marynowana z miodem

Składniki

 Czerwona papryka,
4 szklanki wody,
szklanka octu,
łyzka soli,
5 łyżek cukru,
 liście laurowe,
ziele angielskie,
pieprz,
czosnek,
olej,
miód.



Przygotowanie

 Paprykę umyć, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w podłużne płaty i poukładać w słoikach o poj.0,9 l. Do każdego słoika wrzucić liść laurowy, ziela angielskie, pieprz i czosnek. Następnie, na wierzch każdego słoika, wlać po łyżce oleju dodać po łyżce miodu.
 Zagotować 4 szklanki wody z dodatkiem szklanki octu, łyżki soli oraz 5 łyżek cukru i tak przygotowaną zalewą zalać paprykę. Na koniec szczelnie zakręcić i pasteryzować ok. 20 min. 

Szybka babka z owocami

Składniki

4 jajka


1 szkl. mąki


1 szkl. cukru


0,5 szkl. oleju


1 łyżeczka proszku do pieczenia


jabłka lub inne owoce





Przygotowanie

Najpierw ubijamy pianę z białek, do tego dodajemy kolejno: żółtka, cukier i mąkę z proszkiem do pieczenia i na końcu wlewamy olej. Wszystko razem miksujemy.

Na spód formy dajemy obrane jabłka (można wcześniej wymieszać je z cukrem i cynamonem) i zalewamy to ciastem. Można też nie dawać żadnych owoców i wtedy też jest pyszna .

Piec około 45 minut w temp. ok. 180 stopni. Ja zawsze sprawdzam wykałaczką czy ciasto już jest gotowe .

Życzę smacznego 

Zupa wiosenna z indyka

Składniki

10 dag mięsa z indyka,
2 łyżki masla,
2 średnie cebule,
po 20 dag: marchwi, szparagów, kalarepki, kalafiora i świeżej zielonej fasolki,
60 dag świeżego zielonego groszku,
sól, trochę miodu,
2 pęczki zielonej pietruszki.




Przygotowanie

Mięso umyć, osuszyć, pokroić na kawałki i podsmażyć na maśle. Zalać 1 l wody, dodać obraną cebulę i gotować 1 godz. Warzywa umyć, oczyścić, obrać i pokroić na małe kawałki. Wyłuskać groszek. Mięso wyjąć, wywar doprowadzić do wrzenia, wrzucić marchew, kalarepkę, szparagi i gotować przez dalszych 15 minut. Zupę zdjąć z ognia, doprawić solą oraz miodem i posypać posiekaną natką pietruszki.