środa, 30 listopada 2011

Pieczone jabłuszka

Składniki

jabłka
dżem
twaróg



Przygotowanie

Jabłka umyć i odkroić ich górną część, tzw. kapelusik. Wydrążyć pestki i środki, bez rozkraiwania jabłka. Na dno włożyć trochę dżemu. Resztę wolnego miejsca uzupełnić twarogiem. Przykryć "kapelusikiem". Wstawić do nagżanego piekarnika, piec około 15min (lub według własnego uznania) aż do uzyskania pożadanej miękkości. Jest to pyszna przekąska lub deser, nie wymagająca dużego nakładu składników, czasu i pracy. Smacznego!

poniedziałek, 28 listopada 2011

Karczek we włoskim sosie

Składniki

4 plastry karkówkipo 1 zielonej i żółtej papryce3 cebule1 puszka (850ml) pomidorów w zalewieok. 4 łyżek oleju1 łyżka koncentratu pomidorowego1 ząbek czosnku1 listek laurowy2 łyżeczki rosołu w granulkach lub kostka rosołowa1 łyżeczka cukru½ łyżeczki tymiankusól, pieprz




Przygotowanie

Oczyszczoną paprykę pokroić w paski. Rozgrzać na patelni łyżkę oleju, dusić na nim paprykę przez 3 min. Zdjąć, rozgrzać resztę oleju, smażyć plastry mięsa na średnim ogniu po 5 min. z każdej strony. Doprawić solą, pieprzem, zdjąć z patelni.
Czosnek i cebulę pokroić w kostkę, dusić na tym samym tłuszczu 3 min. Przetrzeć pomidory przez sito (z zalewą), połączyć z cebulą, dodać rosół, koncentrat, listek, posolić, dodać cukier, pieprz, tymianek. Odparować sos, doprawić jeszcze raz do smaku. Włożyć kotlety, ułożyć na nich paprykę, dusić 5 min.
Podawać z makaronem, dla mnie najlepszy wstążki.

niedziela, 27 listopada 2011

Zupa - krem serowo-pieczarkowa

Składniki

50 dag pieczarek
1 cebula
1 łyżka masła
2 łyżki mąki
0,75 l bulionu warzywnego lub wody
250 ml śmietany 36% lub 18%
100g serka topionego śmietankowego lub pieczarkowego
natka pietruszki
sól, pieprz
czosnek granulowany



Przygotowanie

Cebulę pokroić w kostkę i zesmażyć na maśle, dodać pokrojone pieczarki. Gdy ładnie się zesmażą oprószyć mąką. Zasmażyć, ale nie zrumienić. Dolać bulion lub wodę. Zagotwać. Dodać serki topione i zmiksować wszystko na gładką zupę przy pomocy blendera. Dolać śmietankę, doprawić solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym.
Podawać posypaną natką pietruszki.

sobota, 26 listopada 2011

Kurczak a'la tajski

Składniki

pierś z kurczaka


biała i jasnozielona część pora


makaron


mleko kokosowe


olej


przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka ostra, chili, kurkuma


 





Przygotowanie

Pierś pokroić w kostkę, przyprawić (wszystkim oprócz chili), dodać dwie łyżki oleju, wymieszać i odstawić na kilka godzin. Usmażyć na patelni.

Makaron ugotować i przełożyć na patelnię. Por drobno poszatkować i dodać do makaronu razem z czubatą łyżką mleka kokosowego (u mnie z puszki, gęste jak masło) i szczyptą chili. Podsmażyć. Jeżeli makaron wydaje się zbyt suchy, dołożyć mleka kokosowego.

Na talerz wyłożyć makaron, a na wierzch kurczaka.

Pojęcia o kuchni tajskiej nie mam, ale tak go sobie nazwałam .

Szczypiorkowe kotlety mielone z pieczarką

Składniki



Na ok. 15 sztuk:


     ♦ ok. 70 dkg mięsa mielonego mieszanego
     ♦ 5 kromek czerstwego chleba
     ♦ 1 jajko
     ♦ pęczek szczypiorku
     ♦ przyprawy: sól, pieprz, delikat do mięs (firmy "Knor"),  
       przyprawa do mięsamielonego
     ♦ 15 dośc sporych pieczarek

PANIERKA:
     ♦ 2 jajka
     ♦ bułka tarta
     ♦ sól, pieprz



Przygotowanie

Pieczarki umyc, gotowac w całości w osolonej wodzie ok. 10 min. Odstawic do wystygnięcia. Można również obgotowac pieczarki w bulionie grzybowym.

Chleb namoczyć w miseczce z wodą. Po kilkunastu minutach mocno wycisnąć, dodać do mięsa mielonego wraz z jajkiem, wymieszać. Szczypiorek drobno posiekac, dodac do mięsa. Doprawić solą, pieprzem, delikatem i przyprawą do mięsa mielonego.

Każdą pieczarkę obtaczac w mięsie mielonym. Całe kotlety maczac w rozbitym jajku z solą i pieprzem, a następnie obtaczac w bułce tartej. Smażyc z obydwu stron.

♣♣♣ Kotlety są dośc spore. Najlepiej smakują z ziemniakami i surówką, np. mizerią, lub z sosem grzybowym.

Sałatka chrzanowo-ryżowa Danusi

Składniki

Ananas - puszka, w kostkę
Ryż typu parboiled - ok.100-150g ugotowanego (ewent. makaron w kształcie ryżu)
Jajka - 6-8, ugotowane, w kostkę
Kukurydza - 1- lub 1,5 puszki
Jabłka - 3-4, w kostkę
Cebula - 1-3 zależnie od wielkości, w drobną kostkę
Chrzan - 3-4 łyżeczki (lub więcej jeśli ktoś chce)
majonez
szczypiorek i/lub świeża czerwona papryka - do ustrojenia





Przygotowanie

Skłądniki skroić tak jak podano obok, połączyć, przyprawić.
Chrzanu dać tyle aby był dobrze wyczuwalny.
Wyłożyć do slaterek, ustroić.
Z podanej ilości składników wychodzi dość dużo sałatki, minimum dwie takie salaterki jak na zdjęciu.
Sałatka jest bardzo smaczna! Idealna na wielkanocny stół :)
Smacznego!

piątek, 25 listopada 2011

Sernik z wiaderka

Składniki

1½ szkl. mąki tortowej
½ szkl. cukru pudru
2 żółtka
200g masła
2 łyzki kakao
2 łyżeczki proszku


1 kg sera w wiaderku
2 łyzki mąki kartoflanej
1 szkl. cukru pudru
4 białka
8 łyżek kokosu
4 łyżki masła roztopionego
aromat



Przygotowanie

Składniki na ciasto wyrobić,podzielić na 2 części i zamrozić.Zamrożone ciasto potrzeć na tartce dodać masę serową ,którą przygotowuje sie w nastepujący sposób;wymieszac wszystko mokserem a na końcu dodać delikatnie ubite białka.Na wierzch utrzeć resztę ciasta.Piec 1 h w 180 °

A'la leczo z pieczarkami

Składniki


1 l soku pomidorowego
3 pomidory
5 kolorowych papryk
2 cebule czerwone
2 cebule zwykłe
0,5 kg pieczarek
3 laski kiełbasy toruńskiej
2 listki laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
1 łyżka przyprawy typu "Vegeta"
1/2 szkl. pikantnego ketchupu
5 kopiastych łyżek sosu słodko-kwaśnego (przepis wśród innych moich przepisów)
2 łyżki bawarskeij pasty paprykowej (przepis wśród innych moich przepisów)
olej




Przygotowanie

paprykę kroimy w paseczki, wrzucamy do soku pomidorowego, dodajemy przyprawy i zagotowujemy cebulę obieramy, kroimy w półkrążki i złocimy na oleju, następnie przekładamy do papryki. pieczarki kroimy w plasterki i również smażymy na oleju i przekładamy do papryki. kiełbasę kroimy w półplasterki i również smażymi i dodajemy do papryki pomidory kroimy w kostkę i surowe dodajemy do garnka z leczem dodajemy ketchup, sos i pastę i dusimy pod przykryciem ok. 20min na średnim ogniu.

Ja mojego lecza już więcej nie przyprawiałam, wyszło w sam raz.

Podajemy z pieczywem, kluskami kładzionymi lub śląskimi. 

Smacznego! 

 

Sałatka z tuńczyka z kukurydzą

Składniki

1 puszka tuńczyka
1 puszka kukurydzy
20 dag żółtego sera
6 ogórków kiszonych
2 torebki ryżu ugotowanego
majonez



Przygotowanie

połączyć tuńczyka z kukurydzą, dodać ugotowany ryż, pokrojonego w kostkę ogórka, starty żółty ser  i majonez.

z tej porcji wychodzi duża salaterka sałatki, ale szybko znika bo jest pycha

życzę smacznego

czwartek, 24 listopada 2011

Migdałowe Filusie

Składniki

2 szkl mąki


1/2 szkl cukru pudru


1/2 kostki margaryny lub masła


1/2 szkl zmielonych migdałów


1/2 szkl płatków migdałowych


1 łyżeczka proszku do pieczenia


1 żółtko



szklanka=250ml


kostka margaryny/masła=250g


łyżeczka=5ml





Przygotowanie

      Wczoraj wieczorem, gdy mąż usypiał synka naszła mnie ochota na kruche ciasteczka. Wzięłam książkę kucharską z pomysłami na obiady i desery ( zdradzę Wam, że to był mój pierwszy zakup, po tym jak stałam sie mężatką  ) aby poszukac czegoś smakowitego i szybkiego. Spodobały mi się rożki orzechowe, ale sam przepis postanowiłam zmienic i dostosowac do tego co miałam aktualnie w szawce. Zrobiły sie błyskawicznie i cała kuchnia w mig pachniała ciasteczkami!  W książce napisali,że najsmaczniejsze są drugiego dnia ale nam w głowie nie było czekac i pochłonęliśmy z mężem jeszcze cieplutkie!  Wyśmienicie smakowały z herbatką. Naprawdę polecam!

Do miski przesiewamy przez sito mąkę i cukier puder. Dodajemy tłuszcz i kroimy nożem na mniejsze kawałki, tak aby oblepił sie mieszaniną mąki i cukru. Następnie wsypujemy migdały (zmielone i płatki-można je trochę połamac jak są duże) oraz proszek do pieczenia i żółtko. Wszystkie składniki zagniatamy na jednolite ciasto.

Formujemy kulę, owijamy w folię i wkładamy na 40 minut do zamrażalnika lub na godzinę do lodówki.

Wychłodzone ciasto dzielimy na części i na lekko opruszonej mąką stolnicy kształtujemy cienkie wałeczki. Każdy kroimy na kawałki ok. 5 cm i formujemy rożki. Można też lepic kulki i rozgniatac widelcem lub rozwałkowac ciasto na grubosc 1 cm i wykrawac dowolne kształty. Możliwości jest wiele, co kto woli.

Ciasteczka układamy na blaszce wylożonej papierem do pieczenia (nie smarujemy tłuszczem), wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temp. 200oC (z termoobiegiem wystarczy 175oC) przez ok 20 minut.

Zrumienione rożki zsuwamy z blaszki i od razu obficie posypujemy cukrem pudrem. Można też przed włożeniem do piekarnika posmarowac białkiem i posypac brązowym cukrem. Gdy ciastka ostygną układamy na paterze.

Życzę smacznego! 

Fasola po amerykańsku

Składniki

1/2 kg białej fasoli
3-4 cebule
2 ząbki czosnku
1 wiązka świeżego cząbru lub 2 łyżeczki
suszonego
sól
3 dymki
3 pomidory (lub 1/2 puszki
pomidorów bez skórki)
100 g masła
1 szklanka białego wytrawnego wina



Przygotowanie

Fasolę moczyć całą noc, odcedzić, zalać świeża wodą. Dodać ząbek czosnku, jedną cebulę pokrojone w grube plastry i cząber, gotować powoli pod przykryciem ok. 2 godz. Posolić w połowie gotowania. Pozostałe cebule obrać, posiekać, zrumienić na maśle, dodając drobno pokrojony czosnek i dymki. Dorzucić pokrojone pomidory, dusić jeszcze przez chwilę. Fasolę odcedzić, zalać winem i sosem cebulowo-pomidorowym, gotować 5 min. Podawać na gorąco.

środa, 23 listopada 2011

aromatyczna zupa grzybowa

Składniki


Suszone grzyby (ok. 3 garści)
Marchew
Pietruszka
Seler
Ziemniaki 2-3 szt.
cebula
Śmietana 2-3 łyżki
Sól, pieprz, magi
oliwa




Przygotowanie

Suszone grzyby wypłukać i namoczyć na min. 2h. Następnie ugotować wywar z grzybów (gotować do miękkości). Grzyby wyciągnąć z wywaru, gdy ostygną -pokroić w paseczki i poddusić na patelni wraz z oliwą. Marchew, seler i pietruszkę umyć, obrać i pokroić w kostki. Warzywa poddusić na małym ogniu na patelni z oliwą. Warzywa ugotować w garnku z wodą , ziemniakami pokrojonymi w kostkę oraz cebulą (przypaloną wcześniej nad palnikiem). Gdy wywar jarzynowy będzie gotowy połączyć go z wywarem grzybowym i pokrojonymi grzybami. Do całości dodać śmietanę, doprawić do smaku.

Zupa jest niezwykle aromatyczna, warzywa mają słodkawy posmak. Smacznego!

wtorek, 22 listopada 2011

kurczak nadziewany na kiszonej kapuście(kotopulo giemisto me lahano tursi)

Składniki

1 1/2kg kurczaka razem z wątróbką


1/4kg mielonego mięsa


1średnia cebula drobno pokrojona


1 1/2kg kiszonej kapusty


masło


2 łyżki rodzynek


6 upieczonych kasztanów


2 łyżki ryżu


sól pieprz





Przygotowanie

kapustę bardzo mocno wyciskamy i drobno kroimy

na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i podpiekamy kapustę(nie przypalić) następnie wyłożyć ją na brytfankę

umytego kurczaka nacieramy pieprzem i solą

na rozgrzanej łyżce masła smażymy do zeszklenia się cebulkę,następnie dodajemy mielone mięso,drono pokrojone wątróbki dodajemy troszkę wody i mieszając sdmażymy 15 min.

nastepnie dodajemy drobno pokrojone kasztany, rodzynki i ryż i wszystko to mieszamy

tak sporządzonym nadzieniem wypełniamy kurczaka i zaszywamy białą nicią

po zszyciu dobrze smarujemy kurczaka i układamy go na kapuście

pieczemy w średnio nagrzanym piekarniku około 1 1/2godziny

       Życzę smacznego

Rosół grzybowy

Składniki






4 podudzia z kurczaka, lub korpus
kawałek kości wieprzowej z mięsem
2 marchewki
1 pietruszka
1 seler
1 por
1 cebula
3 ząbki czosnku
10-15 suszonych grzybów ( ja użyłam podgrzybków)
2 kostki rosolowe grzybowe
pęczek natki pietruszki
sól, pieprz, 4 ziarenka ziela angielskiego, kilka ziaren zielonego pieprzu, 2 liście laurowe, lubczyk, gałka muszkatolowa, magi, borowiki suszone z młynka, ciut papryki słodkiej
makaron



Przygotowanie

Siedziałam sobie dzisiaj i bolał mnie żołądek, więc wpadłam na pomysł, żeby ugotować rosół, który przy takich dolegliwościach jest wskazany. A ponieważ zbyt za rosołem nie przepadam, postanowiłam go urozmaicić i tak powstał rosół grzybowy.

Suszone grzyby zalewamy gorącą wodą.Do gotującej sie wody wrzucamy warzywa, wraz z podudziami z kurczaka, kostkami grzybowymi, oraz namoczonymi grzybami, wraz z wodą . Doprawiamy solą, pieprzem, listkiem laurowym, zielem angielskim, resztą przypraw i gotujemy na wolnym ogniu około godziny- półtorej. Po tym czasie kosztujemy, doprawiamy do smaku i wlewamy na talerze z makaronem. Całosć posypujemy posiekana natką pietruszki.

 

 

 

 

Jeśli nie dyspnujemy magi, można ją zastąpić łyżeczką sosu sojowego i dwoma łyżeczkami lubczyka.

 

Zawiany melon

Składniki

Melon,
cukier puder,
trochę koniaku albo rumu



Przygotowanie

Surowy melon obrać ze skórki, pokroić w kostkę, posypać cukrem pudrem, skropić koniakiem albo rumem i schłodzić w lodówce, by zmiękł i oziębił się.

poniedziałek, 21 listopada 2011

sałatka z wędzonym kurczakiem!

Składniki

25 dkg wędzonego kurczaka
czerwona papryka
4 korniszony
pół kapusty pekińskiej
3 ugotowne jajka
sok z połowy cytryny
pół szklanki majonezu
pieprz i sól



Przygotowanie

Kurczaka,papryke,korniszony i jajka pokroić w kostkę.kapustę drobno poszatkować.Składniki wymieszać,dodac majonez i doprawić.

Szybka,Tania i Smaczna !!!

Makowiec wylewany

Składniki

Ciasto:
1 3/4 szkl.maki,
3/4 paczki margaryny,
1/2 lyzeczki amoniaku, lkub proszku do pieczenia,
1/2 szkl.cukru pudru,
1 jajko,+1 jajko do smarowania ciasta.    

Masa makowa:
3 szkl.maku,
1 1/2szkl.cukru,
4 lyzki bulki tartej,
2szkl.wody,
3jajka,
1/2 lyzeczki cynamonu.



Przygotowanie




Ciasto
Margaryne wyrobic z cukrem, dodac jajko, amoniak, make i zagniesc ciasto. z ciasta odciac 1/3 czesc na paski. Ciastem wylozyc blaszke.                   

Masa makowa
Wode zagotoeac zalac nia mak,gdy napecznieje odcedzic i przekrecic przez maszynke 2 razy. do drugiego krecenia dodac bulke i czesc cukru. do zmielonej masy dodac [pozostaly cukier, jaja, cynamon, olejek migdalowy. Wszystko dokladnie wymieszac. Wylozyc na ciasto i rozsmarowac. Odlozona czesc ciasta rozwalkowac i pokroic w paski. paski ulozyc ukosnie na maku. Posmarowac roztrzepanym jajem. piec az paski beda lekko brazowe ok.40minut w 170-180ºC. Gdy wystygnie mozna mak polac polewa lukrowa.

Tiramisu z serkami homogenizowanymi

Składniki




4 serki homogenizowane                                                       1/2 litra śmietany 30%                                                         2  duże opakowania biszkoptów okrągłych                              1 gorzka czekolada                                                              1 galaretka cytrynowa                                                            11/2 szklanki mocnej kawy rozpuszczalnej(do nasączania biszkoptów)                                                                          1 cukier waniliowy                                                                  kakao do posypania                                                     





Przygotowanie

Śmietanę ubić z cukrem waniliowym,nie przerywajac dodawać po łyżce serka homogenizowanego.Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wrzatku i gdy zacznie tężeć wlać do bitej śmietany z serkami.Biszkopty maczać w kawie i ułożyć na dużej blaszce,wyłożyć połowę bitej śmietany posypać kakao,znów biszkopty maczane w kawie i resztę śmietany.Wierzch można udekorować startą czekoladą.Wstawić do lodowki

niedziela, 20 listopada 2011

Zapiekanki szybkie i smakowite

Składniki

skladniki na 2 osoby:

1 mielonka z puszki
1 cebula
40dg pieczarek
ser Mozarella
bulki jak do zapiekanek
ketchup

sol
pieprz



Przygotowanie

Wlanczamy piekarnik na C 180 stopni.
Cebule kroimy w kostke i przyrumieniamy do miekkosci na patelni
Pieczarki obieramy i kroimy w kostke,smazymy odzielnie i je  smazymy az beda brazowe,posypujemy je sola i pieprzem.
Mielonke rowniez kroimy w kostke i dodajemy do cebuli niech sie razem smaza.Jak wszystko bedzie przyrumienione,miekkie i smacznie wygladajace dodajemy pieczarki do cebuli i mielonki,doprawiamy jeszcze sola i pieprzem chwile smazymy, a trwa to wszystko zaledwie jakies 10 minut,...byle by nie spalic!!!!

Przekrajamy bulki wzdluz i kladziemy na blache ,palcami ugniatamy wglebienie zeby farsz sie fajnie zmiescil na nie.Posypujemy je startym na grubych oczkach tarki serem mozarella (moze byc juz kupny z paczki starty ser) i wkladamy do piekarnika dotad az ser sie rozpusci, na koniec polewamy ketchupem....achhhhh palce lizac !!!!! Zanim bulki dacie na blache mozecie na niej rozlozyc folie,zeby jej potem nie szorowac z sera....

pralinki z nadzieniem czekoladowym z chrupkami

Składniki

 Składniki na około 10 sztuk
Nadzienie:
-30 gram czekolady mlecznej albo gorzkiej
-20 ml. mleka
-2-3 łyżki płatków śniadaniowych czekolaowych w kształcie ryżu

 -120 gram czekolady gorzkiej



Przygotowanie

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej dodac mleko dobrze wymięszac i odstawić aby wystygło .Masę czekoladowa połączyć z płatkami czekoladowymi .Foremki dwukrotnie wysmarowac rozpuszczoną gorzka czekoladą ,nastepnie wypełnić do 3/4 wysokości  .Wstawić na chwilke do lodówki po czym dopełnić czekolada .Foremke wstawić na około pół godziny do lodówki aby czekolada stwardła .Wyjąć czekoladki i udekorowac białą czekolada albo mleczna (ja udekorowałam mleczną), posypka cukrową ,groszkami cukrowymi.

Babka barwna propozycja na Dzień Matki

Składniki

 



2 czubate szklanki mąki pszennej


5 jaj


półtorej szklanki cukru


3/4 szklanki oleju


szklanka wody


2 płaskie łyzeczki proszku


do pieczenia


kisiel cytrynowy


kisiel wiśniowy


1-2 łyzki kakao


zapach waniliowy







Przygotowanie

Żółtka utrzeć z cukrem i nadal ucierając

dodawać po łyżce oleju

wody i mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia

Na końcu dodac ubita pianę z białek i aromat

Podzielić ciasto na trzy cześci

pierwsza wymieszac z kisielem

cytrynowym drugą z wiśniowym


a trzecią z kakao.

Do wysmarowanej tłuszczem formy o średnicy

25 cm.i wysokości 11 cm wlać najpierw masę kakaową

na nią cytrynową a na końcu wiśniowa.Piec około 60 minut w temperaturze 180 stopni.

Po upieczeniu odwrócic babeczkę

udekorowac lukrem na wierzch poukładałam ozdoby z masy

które sama zrobiłam

Zrobć ucho ,obwiązać wstążeczką.I koszyczek gotowy


Taki koszyk można ofiarować swojej mamie na Dzień Matki


Może ktoś podpowie gdy dodam barwnik do lukru to nie bardzo tężeje,czy jest na to jakas rada?

piątek, 18 listopada 2011

Sos Holenderski i jego pochodne

Składniki

4 żółtka120 g masła125 ml białego wytrawnego wina(albo 1 łyżka octu winnego wymieszanego z wodą)
125 ml wody (lub 125 ml wywaru mięsnego)
łyżka soku z cytrynygałka muszkatołowasólbiały pieprz




Przygotowanie

To słony sos emulsyjny. Podajemy go do potraw z ryb, jaj i warzyw. Robimy go bezpośrednio przed podaniem.

W małym garnku zagotować wodę z winem, doprawić solą, pieprzeć i gałką muszkatołową. Ostudzić płyn i wymieszać z żółtkami.

W dużym garnku zagotować wodę(max 700C) i wstawić do niego garnek z winem i żółtkami. Dodawać masło pokrojone na małe kawałki i ubijać trzepaczka tak długo, aż sos zgęstnieje i zbieleje.

Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny, potem przetrzeć przez sito.

Z tego sosu robi się sos musztardowy(holenderski wymieszać z łyżką musztardy i niewielką ilością białego wina), muślinowy(125ml ubitej śmietanki 30% dodać do sosu przed podaniem), maltański(do sosu dodać sok i skórkę startrą z 1/2 pomarańczy), mikado(do sosu dodać sok i skórkę z mandarynki).

Placki ziemniaczane z mięsem mielony i sosem

Składniki

1 kg Ziemniaki
4 cebule
mąka ziemniaczana
mąka pszenna
jajko
pieprz
sól
wegeta
0,5 kg mięsa mielonego
przyprawa w płynie do zup i sosów
czosnek
oliwa
musztarda



Przygotowanie

Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć wraz cebula na tarce 2 szt.
Dodać łyżkę mąki ziemniaczanej, 2 łyżki mąki pszennej, jajko przyprawić solą i pieprzem oraz wegettą i wszystko dokładnie wymieszać. Mięso przyprawić solą, pieprzem, przyprawą w płynie. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek, wszystko dokładnie wymieszać. Wszystko łączymy razem.
Sos: Do miseczki dajemy 3-4 łyżki musztardy, 2-3 łyżki oleju oraz czosnek wduszony (wg uznania).
Na rozgrzaną patelnię kładziemy masę ziemniaczaną (placek ma być wielkości dłoni) na nią kładziemy cieniutką warstwę mięsa mielonego i przykrywamy następnie masą ziemniaczaną "zamykając" mięso w środku. Smażymy na Małym ogniu, delikatnie przewracamy. Gotowe placki smarujemy sosem czosnkowym. Podajemy z surówką.
Smacznego

czwartek, 17 listopada 2011

barszcz biały z kabanosem

Składniki

- 4 cienkie kabanosy
- 2 ugotowane jajka
- 20 dag kiełbasy (np. zwyczajnej)
- duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- kilka ziaren pieprzu czarnego
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 2 listki laurowe
- "Barszcz biały" WINIARY (lub Knorr lub w butelce)

{porządna porcja dla 2 osób}



Przygotowanie

PATELNIA:
Na patelni, na rozgrzanym oleju podsmażamy cebule pokrojona w kostkę, nastepnie na patelnie dodajemy kielbaske pokrojona w kostke. Przesmażamy. Odstawiamy.

GRANEK:
Zawartość torebki BARSZCZU dokładnie rozprowadzić w 1 litrze zimnej wody (aby nie zostaly grudki). Dodac wyciśniety czosnek, pieprz, liscie laurowe, ziele angielskie.

Postawic na ogniu i mieszac do chwili zagotowania.

Gotowac na małym ogniu przez 5-10 minut od czasu do czasu mieszając. Dodajemy cebulke i kielbase z patelni, jeszcze 3 minuty gotujemy. I gotowe.

Na talerzu układamy po 2 polówki jajka (lub po 1, jak kto woli), wlewamy zupke i na srodek dodajemy cienkie laski kabanosa. Mozna je włożyc w taki sposob, aby jeden koniec kabanosa byl na wierzchu, tak aby mozna go bylojesc i maczac w zupie.

SMACZNEGO!!

Duszonka z dorsza

Składniki

1 kg dorsza
20 dkg słoniny
3 cebule
4 łyżki przecieru
pół szklanki oleju, listek laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól





Przygotowanie

rybę oczyścić z ości, na dnie brytfanki ułożyć pokrojoną w paski słoninkę, na niej warstwę ryby, posypać przyprawami, pokropić olejem, cebulę posiekać, posypać nią rybę, układać tak na przemian aż do zużycia składników, wstawić do piekarnika, gdy nieco zmięknie zalać przecierem pomidorowym i dopiec do końca. Posypać zieleniną. Smaczne na zimno i ciepło.

środa, 16 listopada 2011

ogórki - w musztardzie

Składniki

OGÓREK najlepiej gruntowy
4 szkl.wody
1 szkl.octu
1 szkl.cukru
2 lyzki soli
4 lyzki musztardy ostrej



Przygotowanie

Ogórki (dowolna ilosc) - obieramy i dzielimy na cwiartki. Skladniki (woda,ocet, cukier,sól,musztarda) - zagotowac. zabek czosnku, pieprz, ziele ang. , lisc laurowy ( do sloika ) Pasteryzujemy 5-6 minut.

sos pomidorowy mojej babci. Pycha

Składniki

2 cebule
500g koncentratu pomidorowego
250g śmitany
masło
sól,pieprz



Przygotowanie

Cebule pokroić w średniej grubości kostke. W Rondelku rozgrzać masełko i wrzucić celulke.Smarzyć na małym ogniu az cebula zmięknie.Wlać przecier a następnie śmietane i zagotowac.Dodać sól,pieprz do smaku,zamieszać i gotowe!!! Sos jest pyszny do gołąbków,pulpecików jak i jajek. Podawać na gorąco!!!Życzę smacznego:)))

P.S gdy sos jest robiony na większą ilość osób można dodać wody i zagęścic lekko mąką.

Sałatka z kurczakiem

Składniki

główka sałaty lodowej
kilkanaście czarnych oliwek bez pestek (pokrojonych w plasterki lub w całości)
1 cebula (pokrojona w piórka)
2 pomidory (pozbawione pestek i pokrojone w słupki)
1/2 ogórka (pozbawionego pestek i pokrojonego wraz ze skórką)
1/2 puszki kukurydzy konserowej (ok. 200 g)
1/2 puszki czerwonej fasoli konserwowej  (ok. 200 g)
pół papryki czerwonej pokrojonej w paseczki
1/2 opakowania sera feta pokrojonego w drobną kostkę (ok. 130 g)
2 filety z kurczaka
łyżeczka ulubionej mieszanki przypraw do kurczaka
150 ml bulionu (może być z kostki)

sos:
8 łyżek oliwy z oliwek
4 łyżki soku z cytryny
4 łyżki musztardy
zioła do sałatek lub zioła prowansalskie
1 łyżka wody
sól, pieprz
ząbek wyciśniętego czosnku





Przygotowanie

Kurczaka przyprawić, włożyć go do rękawa do pieczenia, zawiązać końce,  przez otwór wycięty w rękawie wlać do środka pół kubka bulionu. Piec 40 minut w 180 stopniach.

Sałatę porwać na mniejsze kawałki, ułożyć na dużym półmisku. Na sałacie ułożyć pokrojone pomidory, ogórka, paprykę i cebulę, odsączoną kukurydzę, czerwoną fasolę i oliwki. Na przygotowanych warzywach ułożyć ustudzonego i pokrojonego kurczaka oraz ser feta. Wszystkie składniki sosu umieścić w czystym słoiczku, zamknąć pokrywką i energicznie potrząsać aż składniki sosu wymieszają się. Gotowym sosem polać sałatkę i natychmiast podawać.


wtorek, 15 listopada 2011

Sałatka brokułowa z bekonem

Składniki

1 brokuł (ok. 500 g)
25 dag bekonu w cienkich plastrach
1 szkl. (niecała) ziaren słonecznika
1 szkl. (niecała) rodzynek
1 cebula czerwona nieduza
1 łyżka miodu
1 łyżka octu (najlepiej winnego lub jabłkowego)
majonez



Przygotowanie

Brokuł umyć,podzielić na różyczki,końcówki odciąć,gotować 3 minuty (nie dłużej) w osolonym wrzątku z dodatkiem łyżeczki cukru.Osączyć.W międzyczasie rodzynki sparzyć wrzątkiem.Bekon zesmażyć,ale nie przypalić,pokroić niezbyt drobno.Cebulę pokroić dość cienko w ćwierćkrążki.Wszystkie składniki przełożyć do miski razem ze słonecznikiem.4-5 łyżek majonezu połączyć z miodem i octem,przelać sałatkę,dobrze wymieszać.
Połączenie może nieco dziwić,do czasu spróbowania:),ja spróbowałam i polecam.Smacznego

Piersi w sosie kminkowym

Składniki

- 1/2 kg mięsa z piersi indyka,
- buteleczka śmietany /12%/,
- łyżeczka mielonego kminku,
- szczypta mąki,
- oliwa lub olej do smażenia.





Przygotowanie

Pierś z indyka pokroić na średnio cienkie plasterki,lekko pobić młotkiem do mięsa.Obtoczyć z obu stron w mące i podsmażyć na patelni ,krótko do lekkiego zrumienienia./patelnia ma byc dobrze rozgrzana/.W międzyczasie w 1/3 szklanki gotowanej wody rozpuścić kostkę rosołową.Zagotować i dodać śmietanę rozbełtaną z łyżeczką mąki dla zagęszczenia sosu.Dodać kminek i trochę pieprzu i soli do smaku.Włożyć podsmazone piersi z indyka i poddusić dwie minuty na małym ogniu.Podawać z ryżem,posypane natką pietruszki.Dodać surówkę z selera z jabłkiem i majonezem zakwaszoną cytryną.

poniedziałek, 14 listopada 2011

Pyszny Adwokacik

Składniki

8 żółtek
1 szklanka cukru
1 puszka skondensowanego niesłodzonego mleka
1 szklanka spirytusu



Przygotowanie

jajka ubijamy z cukrem do momentu aż cukier się rozpuści, potem dodajeny mleko i ponownie mieszamy.
Na sam koniec dodajemy spirytus i jeszcze raz mieszamy. Na sam koniec przelewamy adwokata do butelek i wkładamy na pół godziny do lodówki.
Po schłodzeniu Adwokat jest bardzo gęsty ale za to pyszny

Babka 3 Kolory

Składniki

25 dag Kasi
6 jajek
2 szkl. mąki
1,5 szkl. cukru
6 łyżek oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 op. kisielu wiśniowego
1 op. cukru waniliowego
1 łyżka kakao
2 łyżki maku
aromat migdałowy



Przygotowanie

Margarynę utrzeć z cukrem, cukrem wanilliowym i żółtkami na puszystą masę. Ucierając dodawać po łyżce olej, małymi porcjami mąkę z proszkiem.
Białka ubić na sztywną pianę z aromatem, delikatnie wymieszać. Podzielić na trzy równe części. Do jednej dodać mak, do drugiej kisiel, do trzeciej kakao.
Formę babkową bardzo dokładnie wysmarować tłuszczem, obsypać bułką tartą. Przełożyć najpierw część z makiem, zrobić rowek. Na środek przełożyć część z kakao, ponownie zrobić rowek, na samą górę ciasto z kisielem.
Piec około 60 minut w temp. 180'C.

* babkę robię w dużej, glinianej formie babkowej
* przepis dostałam od mojej dobrej koleżanki
* szybka i smaczna, polecam ;)


niedziela, 13 listopada 2011

kurczak na parze z pesto

Składniki

Marynata:
4 łyżki oleju
2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
1 łyżka octu balsamicznego lub jabłkowego

Mięso:
1,5 - 2 piersi z kurczaka

Dodatki:
sól
pieprz

pesto
groszek cukrowy



Przygotowanie

Mięso kroimy na mniejsze kawałki. Każdą pierś na 3-4.
Robimy marynatę polewamy mięso i wkładamy do lodówki na co najmniej 1h.

Układamy mięso w parowarze i gotujemy tak około 15-20 min. w zależności od wielkości kawałków.

Na talerzu możemy posolić i popieprzyć mięsko.

Podajemy z pesto oraz groszkiem cukrowym lub zwykłym groszkiem również ugotowanym na parze.

Gdy podajemy ze zwykłym groszkiem polecam go lekko posolić i popieprzyć już na talerzu.

ps. Mój mąż uwielbia groszek podgotowany i uduszony później na patelni z cebulką solą i pieprzem. Z takiego groszku robię gęsty przecier, który podaję ze słupkami marchewki podsmażonymi z cukrem na patelni. Ale to już inna historia .

Zupa z soczewicy gęsta i aromatyczna od Violi

Składniki

koniecznie:
ok 05 kg mięsa- ja daje zeberka cielęce, ale może być cokolwiek innego
włoszczyzna
soczewica CZERWONA ok 250 dag
płaska łyżeczka papryki słodkiej, curry, imbiru i cynamonu
pieprz sół, łyżeczka cukru
rozgnieciony ząbek czosnku
kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego

niekoniecznie ale jak jest to jeszcze lepiej:
mała papryka, pomidory, pół małej dyni



Przygotowanie

Z mięsa i włoszczyzny ugotować rosół, wyjąć mięso i troche marchewki, reszte zmiksować. No oczywiście listki laurowe i ziele angielskie też wyjąć.
 Soczewice ugotować (10 min) w małej ilości wody z solą i dodać do zupy - razem z wodą.
Marchewke pokroić, dodać koncentrat,czosnek i przyprawy. Najważniejszy cynamon i imbir.posolić do smaku,przegotować, jeść za dwa dni.
Nie trzeba zgęszczać sama zgęstnieje.

Jeśli daje pozostałe składniki to gotuje je w małej ilości wody, część miksuje, część wrzucam do zupy w całości.

Można podawać z grzankami czosnkowymi lub np z makaronem z mąki durum.

Ta zupa jest pyszna. W oryginalnym przepisie jest jeszcze papryczka chilli Trzeba ją wrzucić w całości na rozgrzany olej i chwile przesmażyć i dodać do zupki. Ja wole wersje lajt.

Przepis od naszej gosposi, która mieszkała w Libii i gotuje najlepiej na świecie

sobota, 12 listopada 2011

kremówka mojej mamy

Składniki

CIASTO 1:
10 dag mąki
25 dag masła lub margaryny

CIASTO 2:
20 dag mąki
1 jajko
1 żółtko
1 łyżka stołowa wody
1 łyżka stołowa octu
2 łyżki stołowe śmietany kwaśnej
szczypta soli

KREM 1:
2-3 jajka
15 dag cukru
1 masło lub margaryna

KREM 2:
1/2 l mleka
10 dag mąki kartoflanej
5 żółtek
1 cukier waniliowy
1 łyżka masła
5 dag cukru



Przygotowanie

WYKONANIE CIASTA:
Zrobić 2 ciasta z podanych składników.
Rozwałkować ciasto 2,na ciasto 2 kładziemy ciasto 1 i zawijamy w kopertę,wgniatamy wałkiem,łączymy obydwa ciasta,przewałkować i włożyć do zamrażalnika na 15 min.
Po schłodzeniu wyciągnąć i przewałkować 2 razy,znowu włożyć na 15 min do zamrażalnika,czynność powtórzyć jeszcze 3 razy,aby po upieczeniu zrobiły się ładne płatki.
Po ostatnim razie ciasto podzielić na dwie części.Jedną część rozwałkować,położyć na blaszce i nakłuć widelcem piec w temp.180*C na rumiano,drugą część na czas pieczenia włożyć do lodówki.Po upieczeniu 2 blatów robimy krem i przekładamy.

WYKONANIE KREMU 1:
Jajka ubijamy na parze z cukrem do białości.Po wystudzeniu łączymy z masłem.

WYKONANIE KREMU 2:
Z 1/2 mleka odlać 1/2 szklanki.Resztę mleka zagotować masłem i cukrem waniliowym.
5 żółtek utrzeć z cukrem do białości,do 1/2 szkl mleka dodać mąkę kartoflaną.Mąkę z mlekiem wlewamy do utartych żółtek i wlewamy na gotujące się mleko,dobrze zagotowujemy.
Po wystudzeniu łączymy krem 1 z kremem 2 i przekładamy blaty lekko dociskając,posypujemy cukrem pudrem.
                                                               Smacznego!!!

Przepis pochodzi z przepisów mojej mamy.

 

piątek, 11 listopada 2011

Golabki inaczej

Składniki

1kg bialej kapusty,50dag miesa mielonego,1/2 szklanki kaszy mannej,1i1/2 szklanki ryzu,4 jajka,przecier pomidorowy,pieprz,sol,vegeta



Przygotowanie

Kapuste drobno posiekac,przelozyc do duzego naczynia,dodac mieso mielone,kasze manne,surowy ryz,jajka i przyprawy.Wszystko dobrze wymieszac i wyrobic.Formowac owalne "golabki".Piec na rozgrzanym oleju az golabki nabiora zlotego koloru.Do rondla wlac ok.2 litry wody,dodac przecier pomidorowy rozmieszany w wodzie.Wszystko zagotowac.Do gotujacego sie sosu wlozyc golabki i dusic ok.45 minut.
Gotowe golabki wyjac z rondla. Gdy sosu zostanie zbyt malo nalezy dodac wode.Sos zagescic 4 lyzkami maki z niewielka iloscia wody.Zagotowac i doprawic do smaku .Golabki podawac z ziemniakami polane sosem.Z podanych skladnikow wychodzi ok.20 golabkow.

czwartek, 10 listopada 2011

Sałatka krabowa

Składniki

- paczka paluszków krabowych
- puszka kukurydzy
- 5 jajek
- pęczek szczypiorku
- majonez 
- sos do sałatek np.koperkowo ziołowy





Przygotowanie

1.Paluszki krabowe rozmrozić i pokroić w plasterki
2.Kukurydzę osączyć z zalewy i dodać do paluszków krabowych
3.Jajka ugotować na twardo i pokroić w kostkę
4.Szczypiorek opłukać i pokroić
5.Dodać majonez z sosem.Dodam,że sosu nie rozrabiała tak jak pisze na opakowaniu.Dodałam sam proszek z torebki.Można dodać do majonezy jogurtu.Wszystko wymieszć.Smacznego.

środa, 9 listopada 2011

biało-czarny budyniowiec

Składniki

paczka biszkoptów
1 szklanka mleka 2%
5 żółtek
1/2 szklanki cukru
2 łyżki stołowe budyniu waniliowego
250 g margaryny
2 łyżki kakao
1 cukier waniliowy
bakalie
owoce
gorzka czekolada
2 galaretki



Przygotowanie

Żółtka ubić z cukrem, dodać budyń i 3-4 łyżki zimnego mleka. Pozostałe mleko zagotować z cukrem waniliowym, wlewać masę żółtkową cały czas mieszając. Całość zagotować na małym ogniu do zgęstnienia. Zdjąć z gazu i ostudzić. Utrzeć margarynę, a następnie dodawać stopniowo zimny budyń nie przerywając ucierania, aż do uzyskania puszystej masy.

Podzielić masę na dwie części, do jednej dodać kakao i wymieszać. Dno tortownicy wyłożyć biszkoptami, posmarować ciemną masą, posypać pokruszoną czekoladą i bakaliami, na to położyć warstwę biszkoptów, potem jasną masę. Na niej ułożyć owoce i zalać tężejącą galaretką.

Odstawić do lodówki.

Powodzenia i smacznego :)


wtorek, 8 listopada 2011

ciasto marchewkowe kk

Składniki

- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka cukru
- 1 i 2/3 szklanki mąki
- 3 jajka
- 2 szklanki startej marchewki ( na tarce o dużych oczkach)
- 1,5 łyżeczki sody
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- 1,5 łyżeczki kakao
- 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia









Przygotowanie

1. Cukier ucieramy z olejem. Dodajemy po jednym jajku,a następnie wsypujemy stopniowo mąkę, cynamon, proszek do pieczenia, kakao oraz sodę.

2. Dokładnie wszystko mieszamy. Na samym końcu dodajemy startą marchewkę i jeszcze raz mieszamy ( już łyżką).

3. Ciasto wylewamy do blaszki o wymiarach 24x30cm. Pieczemy około 40 minut w bardzo gorącym piekarniku ( 190-200 stopni. Wierz polewamy polewa czekoladową kupna lub robimy sami ( pół kostki margaryny lub masła, 2 łyżki wody i 2 łyżki kakao i jeżeli ktoś lubi na słodko , to dodajemy cukier ok. 2łyżek).




poniedziałek, 7 listopada 2011

Kotlety mielone po mińsku

Składniki

50 dag mielonego mieszanego mięsa
50 dag kiełbasy (np. śląskiej)
2 czerstwe bułki kajzerki
150 ml mleka
2 jajka
4 łyżki tartej bułki
3 łyżki smalcu
sól i pieprz do smaku



Przygotowanie

Kiełbasę pokroić w kostkę. Połączyć z mięsem i namoczonymi w mleku, odciśniętymi bułkami. Dodać rozkłócone jajka. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Z masy formować kotlety. Obtaczać w tartej bułce. Smażyć na smalcu z obu stron na złotobrązowy kolor. Podawać z ziemniakami z wody i sezonową surówką.

Sałatka z kapustą pekińską

Składniki

1/2 małej kapusty pekińskiej,
1 nieduży brokuł,
1 czerwona papryka,
podwójna pierś kurczaka upieczona we folii z dowolną przyprawą do drobiu,
makaron z 1 zupki "chińskiej"- ja dałam Knorr

Sos czosnkowy: wymieszać 3 łyżki majonezu+3 łyżki jogurtu naturalnego+sól+pieprz+2 zmiażdżone ząbki czosnku




Przygotowanie

Kapustę pokroić w nieduże paseczki.
Brokuły obgotować krótko w osolonej wodzie i podzielić na różyczki.
Paprykę i pierś z kurczaka( wcześniej upieczoną) pokroić w kosteczkę.
Makaron zalać 3/4 szkl.wrzątku, po napęcznieniu przestudzić i dodać do pozostałych składników.
Wszystko wymieszać, dodać sos czosnkowy, przemieszać, wierzch sałatki posypać odrobiną koperku.


Kurze udka po węgiersku

Składniki

4 udka kurczaka
3 papryki, każda innego koloru
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 pełna szklanka piwa
chilli w proszku ( lub papryczka, ilość do smaku)
papryka słodka (około łyżeczki)
sól
koncentrat (mała puszka)



Przygotowanie

Na dno garnka dać połowę pokrojonej w paski papryki, cebuli pokrojonej w pół - talarki, udka  ( mozna je obsmażyć, ale ja najlepiej lubię nie obsmażane, a obrane ze skórki, którą wyrzucam).  Dodać resztę papryki i cebuli , piwo, sól, paprykę słodką, koncentrat i tyle wody, aby wszystko było przykryte. Dusić na małym ogniu około godziny, dodać chilli (świeżą paryczkę dać od razu) wcisnąć czosnek.
Pyszne z ryżem lub makaronem

Danie można podawać młodocianym, gdyż alkohol całkowicie odparowuje

Smakowity Farsz Pieczarkowy do Pierogȯw i Nie Tylko

Składniki

                  



2 kg pieczarek (pokrojonych w plasterki)
4 duze cebule (drobno pokrojonej)
2 lyzki stolowe oleju
4 lyzki stolowe masla
2 kostki bulionu o smaku grzybowym
1/2 szklanki goracej wody (125 ml)
3 duze zabki czosnku
2 male serki topione  
4 lyzki stolowe bulki tartej
1/2 peczka natki pietruszki
Sol i pieprz do smaku




Przygotowanie

                               
> W glebokiej patelni rozgrzac olej z maslem
> Wrzucic cebule i zeszklic na srednim ogniu na jasno zloty kolor
> Polowe zeszklonej cebuli przelozyc do miski a do pozostalej na patelni cebuli wrzucic pieczarki i wymieszac
> W pol szklance goracej wody rozpuscic kostki grzybowe, wlac do pieczarek dodac czosnek, sol i pieprz do smaku.
> Dusic pod przykryciem okolo 30 minut, nastepnie odkryc i dusic do momentu wyparowania wszystkiego plynu
> Zawartosc patelni oraz natke przepuscic przez maszynke do miesa
> Nastepnie pozostala zeszklona cebule wrzucic na pusta patelnie, dodac zmielone pieczarki, serki topione i podgrzewac na srednim ogniu do momentu rozpuszczenia sie serkow. Farsz musi byc goracy.
> Na koncu dodac bulke tarta i wszystko dobrze wymieszac.

Pyyyyycha!!!

Farsz mozna zastosowac do pierogow, uszek, nalesnikow, pasztecikow itp.

Kotleciki z zoltym serem

Składniki

 ♦  2 filety drobiowe
 ♦  potarty zolty ser 
 ♦  jajko 
 ♦  maka 
 ♦  sol,pieprz
 ♦  vegeta 
 ♦ olej do smazenia lub margaryna



Przygotowanie

  Filety pokroic w cienkie paski i posypac vegeta ,odstawic na przynajmniej 1/2 godziny .Jajko roztrzepac z dodatkiem soli i pieprzu (nie za duzo soli bo filety sa juz z vegeta ),dodac do jajka make tyle aby wyszlo ciasto takie jak na nalesniki do tego ciasta dodac filety oraz  potarty zolty ser ,wymieszac razem i lyzka klasc na rozgrzana patelnie formujac kotleciki,smazyc z obu stron na zloty kolor .

Babka marmurkowa

Składniki

25 dag mąki
25 dag cukru pudru
12,5 dag masła lub margaryny
3 jajka
2 łyżeczki cukru waniliowego
olejek zapachowy ulubiony 1-łyżeczka
1,5 łyżki lekko czubatej mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1-2 łyżki siekanych drobno orzechów
1 łyżka stołowa kakao



Przygotowanie

Utrzeć tłuszcz z cukrem i cukrem waniliowym, dodawac po żółtku, olejek,
gdy utarte dodawać wymieszane suche składniki (makę,makę ziemn. i proszek przesiane) na przemian z mlekiem.
Na końcu pianę z białek,.wyłożyc do formy 2/3 ciasta,posypać orzechami,a do reszty ciasta dodać kakao i 1 łyżkę mleka, wymieszać i wyłożyć na wierzch.Przemieszać widelcem lub łyżką.
Piec ok.40 min. w temp.160-180.
Moja forma na tę babkę jest nieduża, ma ok.1,5l pojemności.
                    
                                   

niedziela, 6 listopada 2011

Kremówka na szybko

Składniki

2 opakowania krakersow-duze,1szkl.cukru,cukier wanil.5 szklanek mleka,1 szklanka mąki tortowej,kostka masła,3 żółtka,budyń waniliowy.



Przygotowanie

4szkl.mleka zagotować z cukrem,maslem i cukrem waniliowym.Pozostałe mleko dokładnie wymieszac z budyniem w proszku,mąką oraz żółtkami i wlać delikatnie do gotującego się mleka.Cały czas mieszając aby nie zrobiły się grudki.Na blaszce lub formie do tortów ułożyć warstwę herbatników i na to wylać gorący krem,rozsmarować równo i przykryć drugą warstwą herbatników.Poczekać aż krem zastygnie.Ciasto robi się szybko i jest pyszne,smacznego.

Spaghetti alla Bolognese

Składniki

0,5 kg mięsa mielonego (nie z paczki, mięso zmielone z łopatki)
2 sosy Knorr Bolognese
1 pomidor
2 ząbki czosnku
sól
chili, pieprz
1 cebula
olej lub oliwa z oliwek



Przygotowanie

1. Cebule kroimy na kosteczke i podsmazamy na oleju
2. Do podsmazonej cebulki dodajemy bardzo drobno pokrojony pomidor bez skurki, smażymy 5 minut
3. Dalej do całości dodajemy mięso, przeciśnięte ząbki czosnku, szczypte soli i smażymy całość.
4. Do usmażonego mięsa wlewamy wodę zgodnie z opisem na opakowaniach z sosu i wsypujemy sos.
5. Całość dusimy do momentu zgęstnienia sosu. Na koniec wedle smaku dodajemy chili, pieprz oraz sól ewentualnie maggi.
 Gotujemy makaron spaghetti aldente i nakładamy przygotowany sos na makaron..

Smacznego !!!

sobota, 5 listopada 2011

Kaczka marynowana w miodzie

Składniki

1 kaczka (1 kg 50 dag do 1 kg 80 dag).
5 łyżek sojowego sosu,
1 łyżka oleju,
3 łyżki świeżej kolendry drobno pokrajanej,
2 łyżki „pięciu przypraw"
(mieszanka białego pieprzu, goździków, gałki muszkatołowej,
imbiru i cynamonu),
3 cytryny,
3 goździki,
20 dag płynnego miodu,
pieprz świeżo mielony



Przygotowanie

Kaczkę natrzeć mieszaniną sojowego sosu, oleju, cytrynowego soku, „pięciu przypraw", rozgniecionych goździków, 2 łyżek kolendry i pieprzu. Odstawić na 15 minut. Piec w piekarniku (w otwartej brytfannie) w temperaturze 220 C. Zrumienić ze wszystkich stron, po czym smarować pędzlem maczanym w pozostałości marynaty z dodatkiem miodu. Zwilżać w ten sposób do końca pieczenia. Po wyporcjowaniu poprószyć resztą kolendry. Można podawać z dowolnymi jarzynami, które można dusić w brytfannie razem z kaczką w jej sosie.

Sernik na zimno z galaretek

Składniki

3 serki homogenizowane waniliowe po 150g
3 galaretki różnokolorowe (czerwona, żółta, zielona)
1 szklanka mleka
3 łyżeczki żelatyny
owoce lub orzechy do dekoracji

Czas przygotowywania ok, 1 godziny.
Czas stygnięcia od 1-4 godzin (w zależności od temp w lodówce :))
Cena sernika to ok 9zł.



Przygotowanie

Lepiej smakuje niż wygląda...
Galaretkę czerwoną rozpuść w 1 szklance gorącej wody, gdy stężeje wymieszaj ją z jednym serkiem. Tortownicę lub inną formę posmaruj olejem i wyłóż na niej masę wiśniową. Mleko zagotuj i rozpuść w nim żelatynę, gdy stężeje wymieszaj z drugim serkiem. Masę tę wylej na masę czerwoną. Galaretkę żółtą rozpuść w 1 szklance gorącej wody, gdy stężeje wymieszaj ją z trzecim serkiem i wylej ją na białą masę. Na żółtej masie rozłóż owoce i zalej je galaretką zieloną, przyrządzoną wg przepisu na opakowaniu. Włóż do lodówki lub w zimę na balkon i odczekaj od 1-4 godzin.
Smacznego!!

piątek, 4 listopada 2011

Nóżki w miodowej marynacie - rewelacyjne

Składniki

10 nóżek (podudzi , pałek) z kurczaka,
7.5 łyżek ketchupu,
2 łyżki miodu gryczanego,
1 łyżeczka miodu jasnego ( spadziowy, lipowy,akacjowy...wszystko jedno :-) )
1 mała cebulka (wielkości jajka)
1 płaska łyżeczka imbiru,
1/4 łyżeczki curry,
2 łyżki sosu sojowego,
1 łyżka oliwy (najlepiej z oliwek)
vegeta

Za przepis dziekuje mojej koleżance Patrycji :-)
odkąd go spróbowałam jadam kurczaka tylko w tej wersji!!!



Przygotowanie

Nóżki umyć i odłożyc na bok.
 
ZALEWA:
Przygotować naczynie w którym zmieszczą sie wszystkie nóżki (np.miska) wymieszac w nim wszystkie składniki oprócz vegety. Cebulke posiekac w drobną kostkę i też wrzucić do reszty. do takiej zalewy (brązowa papka) włożyć nóżki.chwile mieszac tak aby zalewa w miare równo obtaczała wszystkie pałki.Odstawic na noc do lodówki.
Nastepnego dnia nózki wyjmujemy z zalewy i układamy na blasze lub i innym naczyniu bez przykrycia posmarowanym odrobina tłuszczu (np.oliwa), posypujemy niewielką ilością vegety i wstawiamy do piekarnika ( ok.180 stopni) na 45 - 60 minut w zależnosci od piekarnika (termoobiegi i inne bajery)

UWAGA! Nie zalewamy kurczaka marynatą w której leżał!!!

Kurczaczka można podawać na gorąco na obiadek ( z ryżem , zapiekanymi ziemniaczkami...itp.)

Można również podawać go na zimno jako przekąskę  (świetnie sie sprawdza na imprezach)

Mozna go również piec na grillu :-)

We wszystkich jednak wersjach najlepiej smakuje z sosem czosnkowym!!! ( przepis na sos w moich przepisach "sos czosnkowy z serem")



Tort brendy

Składniki




Składniki na pierwszy biszkopt: 10 jajek, 25 dag mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, ¾ szklanki cukru, 3 łyżki mielonych orzechów włoskich.

Składniki na drugi biszkopt:  10 jajek, 25 dag mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżeczki kakao, ¾ szklanki cukru.

 Krem:  ¾ litra mleka, szklanka cukru, budyń śmietankowy, 4 łyżki mąki pszennej, 4 jajka, duże opakowanie kawy cappuccino o smaku brandy, 3 kostki margaryny.






Przygotowanie

I biszkopt: Z białek ubić pianę, usztywnić cukrem. Następnie dodać żółtka, wymieszać, potem dodawać porcjami mąkę z proszkiem- mieszać, na końcu dodać orzechy i również wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto wylać na tortownicę (26 cm średnicy), włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 45-50 min. Po upieczeniu i ostudzeniu cisto przekroić na pół.

II biszkopt:  Ciasto przygotować tak jak w przypadku pierwszego biszkopta. Po upieczeniu również przekroić na pół.

Krem:  Połowę mleka zagotować z cukrem. W reszcie mleka roztrzepać mąkę z budyniem i jajkami i wlać na gotujące się mleko. Ugotować budyń.
Po ostudzeniu budyń utrzeć z kostkami tłuszczu, dodać kawę cappucino. (ja daję  pół tego dużego opakowania- jak ktoś chce mieć bardziej aromatyczne to musi dać więcej, trzeba poprostu spróbować w trakcie ucierania kremu)Wszystko dokładnie zmiksować.

Przełożenie tortu: Przy przekładaniu tortu należy tak dysponować masą żeby starczyło na dekorację i obtoczenie tortu.
Krążek biszkoptu kakaowego- krem- krążek biszkoptu orzechowego- krem-  biszkopt kakaowy- krem – biszkopt orzechowy-krem i dekoracja z kremu według uznania (do dekoracji można użyć kokosu, startej gorzkiej czekolady lub orzechów mielonych)

Dobra rada: Radzę aby wierzch toru przyłożyć spodnią stroną biszkoptu do góry wtedy tort wyjdzie ładny i prosty. Wydaje się, że te biszkopty to z dużej ilości jajek są, jest tak po to że gdyby czasem biszkopt wyrósł niezbyt równo to żeby było z czego skroić do wyrównania bo przecież chodzi o to aby tort był równy , Prawda? Ja czasem robie tak, że przygotowany krem dzielę na 2 części i do jednej daję cappuccino brandy a do drugiej cappuccino orzechowe , wtedy tort jest dwu smakowy- również polecam!

czwartek, 3 listopada 2011

Super- szybka sałatka z oliwkami i fetą.

Składniki

Składniki:
1/2 główki sałaty lodowej
1-2 pomidory
1 ogórek zielony
1/2 czerwonej cebuli
garść czarnych oliwek
1/2 kostki sera feta(ja używam sera kanapkowo--sałatkowego z Biedronki)
natka pietruszki( ja lubię dużo)


sól,pieprz
mały kubek jogurtu naturalnego
sos KOTANYI "Sałatka Tysiąca wysp"




Przygotowanie

Wykonanie:
Pokroić sałatę do miseczki,dodać pokrojone pomidory,ogórki,cebulę w piórka,a oliwki w grubsze plasterki.Doprawić odrobiną soli i pieprzem(należy pamiętać ,że ser jest słony,a sos doprawiony).Ser pokruszyś lub pokroić w kostkę.Sos przygotować jak pisze na opakowaniu.Całość polać przygotowanym  sosem.Posypać obficie posiekaną natką



Sałatka jest pyszna i szybko się ją przyrządza

                                 Sałatka po przygotowaniu.....

                                     

                                   i w trakcie spożywania.....


                                        


                                                             SMACZNEGO!!!!

Śledzie w buraczkach

Składniki

4 spore filety śledziowe
4 ziemniaczki
2 cebule
majonez
śmietana 18%
sok z cytryny
3 buraczki
sól,pieprz
natka pietruszki



Przygotowanie

Filety namoczyc w wodzie, żeby nie były za słone. Ziemniaczki ugotować w mundurkach. Buraczki również.
Śledzie wyjąć z wody, odsączyć, skropić sokiem z cytryny, zostawić na kilka minut. Potem pokroić w kostkę. Ostudzone ziemniaczki i buraki obrac ze skórek i pokroić w kostkę. Cebule również. Wszystkie składniki delikatnie wymieszać, dodać śmietanę i majonez (około 1,5-2 łyżek każdego) oraz przyprawy do smaku. Przełożyć wszystko do przeźroczystej miski, na wierzchu zrobic pierzynkę z majonezu i posiekanej natki pietruszki.

Życzę smacznego   !

Pierożki z mięsem lub soczewicą

Składniki

Ciasto: tradycyjne ciasto na pierogi
Nadzienie: - 1 mała cebula lub 2 duże ząbki czosnku - 1/2 małego opakowania przecieru pomidorowego - 25 dag dowolnego miesa mielonego (lub opakowanie proteiny sojowej) - siekana natka pietruszki - 1 jajko - ewentualnie bułka tarta - sól - pieprz do smaku - olej lub oliwa



Przygotowanie

Drobno posiekaną cebulę dusić na oleju, aż stanie się przezroczysta, dodać przecier pomidorowy, chwilę dusić, aby sos stał się jednolity i stracił zapach surowizny. Dodać mięso lub proteinę sojową uprzednio ugotowaną w rosole z kostki i stale mieszając, gotować jeszcze przez około 10 min. Ostudzić, dodać siekaną natkę i jajko, doprawić do smaku, a jeśli masa jest zbyt rzadka – dodać tartą bułkę. Po łyżeczkę nadzienia kładziemy na płacie ciasta makaronowego przykrywany drugim. Następnie kroimy radełkiem na kwadraty, dobrze przyciskając i uważając, aby nadzienie znalazło się w środku każdego pierożka. Z powyższym nadzieniem możemy przygotować także zwykłe pierogi. Gotujemy je w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki tłuszczu i podajemy z sosem pomidorowym lub z masłem, posypane parmezanem. Można także zapiekać w piekarniku. Przepis z książki kucharskiej „Kuchnia włosko-polska i polsko-włoska dla początkujacych” (Ja robiłam pierożki z nadzieniem mięsnym, wszystkim smakowały). Życzę smacznego!

śledzie po duńsku

Składniki

3 płaty śledziowe
2 jabłka
4 ogórki konserwowe
majonez
szczypta przyprawy curry





Przygotowanie

płaty pokroić na małe kawałeczki, troche wymoczyć w wodzie, zetrzeć ogórki i  jabłka na tarce, do majonezu dodać curry i wymieszać z resztą składników, jabłka trzeba szybko połączyć z ogórkami bo zmieniają kolor. 
 

Sałatka "Brokuł-migdał-feta"

Składniki

- brokuły świeże lub mrożone (ok. 400-500g)
- ok. 400g sera feta, lub innego sera bałkańskiego 
- 3 ząbki czosnku
- 200g migdałów w płatkach



Przygotowanie

Brokuły podzielić na różyczki, podgotować, ale nie pozwolić im się rozpaść. Na suchej patelni podprażyć migdały z drobniutko pokrojonym czosnkiem. Ser pociąć na kosteczki o boku 1-1,5 cm. Poczekać, aż brokuły ostygną i wymieszać, najpierw z migdałami, potem z serem. Raczej nie trzeba już niczym doprawiać.


Bardzo, bardzo polecam, naprawdę zaskakująco smaczne jest to połączenie smaków.

wtorek, 1 listopada 2011

Pizzerinki

Składniki

CIASTO:



1 kg mąki
0,5 litra ciepłej wody
2 saszetki drożdży instant po 7g
50 ml oliwy z oliwek
1,5 łyżeczki soli
1,5 łyżeczki cukru

SOS:



1 puszka krojonych pomidorów lub ok. 4-5 szt. świeżych
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 garść świeżych liści bazylii
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
szczypta cukru i soli

DODATKI:



starty na małych oczkach ser żółty
1 jajko
oregano
pieprz




Przygotowanie

wszystkie sypkie składniki na ciasto wymieszać dodać wodę i wyrabiać ciasto w trakcie wyrabiania dodać oliwę wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1h wszystkie składniki na sos włożyć do wysokiego naczynia zmiksowac blenderem na gładki sos wlac na patelnię doprowadzić do wrzenia i dusić ok. 10 min. doprawić do smaku z ciasta urywać kawałki wielkości mandarynki i chwile wyrabiać w rękach robić okrągłe placuszki grubości ok. 0,5 cm. układac na posypanej maką blasze przykryć blachę z plackami ścierką odstawić na ok. 15-20 min do ponownego podrośnięcia jajko roztrzepać widelcem każdy placek lekko nacisnąć dłonią żeby powstało lekkie wgłębienie posmarować je roztrzepoanym jajkiem następnie obficie posmarować sosem posypać serem, oregano i pieprzem piec ok. 10-15 min. w 170-180 st. C

Smacznego!